Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna
Malaizijas policija cer iztaujāt gan Phenjanas diplomātu, gan kādu Ziemeļkorejas aviokompānijas Air Koryo darbinieku

Saistībā ar Kima Čen Una pusbrāļa slepkavību Malaizijā meklē Ziemeļkorejas diplomātu

Malaizijas izmeklētāji meklē Ziemeļkorejas diplomātu, lai viņu nopratinātu saistībā ar Ziemeļkorejas diktatora Kima Čen Una pusbrāļa Kima Čen Nama nogalināšanu Kualalumpuras lidostā, trešdien paziņoja Malaizijas nacionālās policijas priekšnieks Halids Abu Bakars. Policija par šo slepkavību tur aizdomās piecus ziemeļkorejiešus, bet paziņoja, ka meklē vēl trīs ziemeļkorejiešus, lai viņus nopratinātu.

Starp tiem, kas tiek meklēti nopratināšanai, ir viens Ziemeļkorejas vēstniecības darbinieks un viens Ziemeļkorejas aviokompānijas Air Koryo darbinieks, reportieriem sacīja policijas priekšnieks.

"Mēs esam uzrakstījuši vēstniekam [lūgumu] atļaut mums iztaujāt viņu un lidsabiedrības darbinieku. Mēs ceram, ka [Ziemeļ]Korejas vēstniecība sadarbosies ar mums un ļaus mums viņus ātri iztaujāt. Ja ne, tad mēs liksim viņiem ierasties pie mums," teica Halids Abu Bakars.

Viņš arī sacīja, ka abas sievietes – indonēziete un vjetnamiete, kas aizturētas aizdomās par Kima Čen Nama slepkavību, bijušas apmācītas uzziest toksīnu viņam uz sejas un pēc tam nomazgāt rokas. Indonēziete gan apgalvoja, ka bijusi pārliecināta par piedalīšanos televīzijas iestudētā izjokošanā.

Malaizijas varas iestādes ir aizturējušas ziemeļkorejieti, kurš iedeva toksīnu šīm sievietēm.

Japānas telekanāls Fuji TV pirmdien publiskoja novērošanas kameru ierakstu, kurā, pēc visa spriežot, redzams pagājušajā nedēļā Kualalumpuras lidostā notikušais uzbrukums Kimam Čen Namam.

Diktatora pusbrālis, kurš lielāko daļu dzīves pavadījis ārpus Ziemeļkorejas, nomira ceļā uz slimnīcu. Pēc uzbrukuma viņš bija sūdzējies, ka kāda sieviete viņam uz sejas uzsmidzinājusi ķimikālijas.

Zemas kvalitātes ierakstos, kas uzņemti no diviem skatu punktiem, redzams uzbrukums vīrietim, kurš, domājams, ir Kims Čen Nams. Vīrieti no aizmugures sagrābj baltā kreklā tērpusies sieviete, kas vīrietim apliek rokas ap seju un tad ātri dodas prom. Notikuma vietu atstāj arī kāda cita sieviete.

Skaidrākā novērošanas kameras ierakstā redzams, kā zilā kreklā un pelēkā žaketē tērpies Kims Čen Nams vēršas pēc palīdzības pie lidostas darbiniekiem un tad dodas uz medicīnas punktu.

Dienvidkorejas un ASV amatpersonas uzskata, ka Kimu Čen Namu nogalinājuši Ziemeļkorejas atsūtīti aģenti.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čen Ira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čen Namam 2001.gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja. Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, galvenokārt Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čen Ira nāves 2011.gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čen Uns.

Kims Čen Nams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju. Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013.gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Kima līķis atrodas morgā Kualalumpurā. Ziemeļkoreja ir apsūdzējusi Malaiziju par sazvērestību kopā ar tās ienaidniekiem, kā arī paziņojusi, ka nepieņems vietējās policijas veiktos autopsijas rezultātus pēc tam, kad Malaizija ignorēja Ziemeļkorejas aicinājumus atdot tai diktatora pusbrāļa mirstīgās atliekas.

Malaizijas policija savukārt sestdien paziņoja, ka Ziemeļkorejai būs jāgaida līdz izmeklēšanas pabeigšanai, kas nav iespējama, kamēr nav saņemts DNS paraugs no Kima ģimenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits