Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Turcijā kurdu līderim piespriests 42 gadu cietumsods par 2014.gada protestiem

Turcijas tiesa ceturtdien piespriedusi 42 gadu cietumsodu bijušajam Tautas demokrātiskās partijas (HDP) līdzpriekšsēdētājam Selahatinam Demirtašam par līdzdalību 2014.gada vardarbīgajos protestos, kas izcēlās pēc tam, kad teroristu grupējuma Islāma valsts kaujinieki ieņēma Sīrijas pilsētu Ainelarabu.

51 gadu vecajam Demirtašam tikušas izvirzītas vairākas ar terorismu saistītas apsūdzības, un kopš 2016.gada novembra viņš atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Demirtašs, kurš divreiz vēlēšanās bija prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana sāncensis, tika notiesāts par vairākiem desmitiem noziegumu, tostarp par valsts vienotības un integritātes graušanu.

Tiesa arī piesprieda 30 gadus un trīs mēnešu cietumsodu bijušajai HDP līdzpriekšsēdētājai Figenai Jiksekdā, vēstīja privātā raidorganizācija NTV un tiesību aizsardzības grupa MLSA.

Lieta pret bijušajiem HDP biedriem, tai skaitā Demirtašu un Jiksekdā, saistīta ar vardarbīgajiem protestiem pret Turcijas armijas bezdarbību, vērojot "Islāma valsts" ofensīvu pret Sīrijas ziemeļu pilsētu, kurā pārsvarā dzīvo kurdi. Šajos protestos dzīvību zaudēja 37 cilvēki.

"Islāma valsts" kaujiniekus no Ainelarabas 2015.gada janvārī padzina ASV atbalstītie Sīrijas kurdu kaujinieki, kurus Turcija uzskata par teroristiem.

Turcija uzskata HDP par aizliegto kurdu kaujinieku politisko fronti un cenšas arī to aizliegt. HDP Turcijas parlamentā ir aizstājusi partija DEM.

Prokurori apsūdzēja 108 personas "uzbrukumā valsts integritātei", laupīšanā, slepkavībās un citos noziegumos, un pieprasīja 36 apsūdzētajiem, arī Demirtašam, piespriest mūža ieslodzījumu par uzbrukumu valsts vienotībai un integritātei.

HDP savukārt apsūdzēja Turcijas policiju nāves gadījumos protestu laikā 2014.gadā.

Demirtašs viņam izvirzītās apsūdzības uzskata par politisko atriebību, uzsverot, ka nekādu pierādījumu pret viņu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits