Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Vācijas un Francijas sadarbība - brālīga

Pēdējos gados pabalējusī Vācijas un Francijas īpašā sadarbība guvusi jaunu impulsu šajā nedēļā pēc otrdien Berlīnē notikušās ikgadējās abu valstu valdību tikšanās, kuru vadīja Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele.

Euractiv.com raksta, ka abu valstu pārstāvji sarunās vienojušies par ciešākas sadarbības akcentiem enerģētikas politikā, brīvās tirdzniecības vienošanās noslēgšanā ar ASV un kopīgā tālvadības lidaparātu attīstības projektā.

Īpašs uzsvars tika likts uz kopīgu ekonomikas izaugsmes un inovāciju attīstību projektiem. Preses konferencē abu valstu līderi uzsvēra, ka viņiem nav domstarpību tādos aktuālo problēmu jautājumos kā Grieķijas ekonomikas krīze, karš Ukrainā vai kodolsarunas ar Irānu. Īpaši esot apspriesta Eiropas Savienības jūnija samita sagatavošana, kurā paredzēts fokusēties uz ES kopīgo drošības un aizsardzības politiku.

Valdību līmenī abas puses vienojās par augstākās izglītības grādu vienkāršotu savstarpējo atzīšanu un nodokļiem pensionāriem. Merkele uzsvēra digitālās ekonomikas nozīmi nākotnē un paziņoja, ka šo jautājumu plānots apspriest lielā digitalizācijas konferencē Parīzē, ko abi līderi apmeklēs. Abu valstu vides un ekonomikas ministri parakstīja kopīgu apņemšanos panākt ambiciozas un efektīvas klimata un enerģētikas politikas izveidi ES.

Tika arī paziņots, ka Vācija un Francija kopā ar Itāliju sadarbosies jaunas paaudzes tālvadības lidaparātu (dronu) izveidē laikā no 2020. līdz 2025. gadam, priekšprojektu izstrāde paredzēta jau 2015. gadā.

Euobserver.com vēsta, ka abi līderi uzsvēruši arī emocionālo abu valstu tuvināšanos pēc šogad notikušajiem traģiskajiem notikumiem - islāmistu uzbrukuma žurnāla Charlie Hebdo redakcijai un reisa Barselona-Diseldorfa lidmašīnas ietriekšanas Francijas Alpos, kas parādījuši, kā vienotā Eiropa spēj reaģēt uz mūsdienu problēmām.

"Pēdējās nedēļās Francijas un Vācijas draudzība ir drīzāk pārvērtusies franču un vācu brālībā. Šo krīžu laikā abas valstis ir kļuvušas par vienu valsti. Francija un Vācija grib ietekmēt Eiropas un pasaules likteni, kā arī uzlabot līdzpilsoņu dzīvi," teica Olands. 


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits