Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Zviedrijā reģistrēts pirmais no cūku gripas mirušais

Zviedrijā reģistrēts pirmais nāves gadījums, ko izraisījis jaunatklātais vīruss H1N1 jeb cūku gripa. Līdz ar mācību gada atsākšanos pastāv risks, ka saslimstība ar vīrusu Eiropā un ASV varētu krietni pieaugt, bet vakcīnas pret to būs pieejamas tikai oktobra beigās. Tādēļ izcēlusies kāda Ķīnas farmācijas kompānija, kas paziņojusi, ka savas vakcīnas var piegādāt jau septembra sākumā.

Upsalas Universitātes slimnīca paziņojusi, ka pagājušajā piektdienā nomiris kāds trīsdesmitgadnieks, kura nāves cēlonis bijusi cūku gripa, raksta The Local. Iepriekš viņam atklāti gripas simptomi. Visticamāk, vīrietis ar slimību inficējies Zviedrijā, jo pēdējo mēnešu laikā no valsts nav izbraucis. Zviedrijā ar vīrusu H1N1 līdz šim inficējušies vairāk nekā 900 cilvēku, bet dažiem no tiem saslimstība ir smagā formā. Zviedrijas valdība parakstījusi vienošanos ar zāļu ražotājiem par 18 miljonu vakcīnu piegādi, lai potes saņemtu visi 9,3 miljoni valsts iedzīvotāju.

Cīņu par daļu no iekārojamā pīrāga, ko sauc par vakcinēšanu pret cūku gripu, sākusi Ķīnas farmācijas kompānija Sinovac, kas paziņojusi, ka tās izstrādātās vakcīnas būs lētākas par Rietumos ražotajām.

Kompānijas vadība apgalvo, ka pasaules zāļu lielražotāju piedāvātās vakcīnas cena varētu būt ap 30 dolāru (14,7 lati), bet ķīniešu ražotā maksāšot par 30 procentiem lētāk. Sinovac veiktās pārbaudes liecinot, ka pietiekot tikai ar vienu kompānijas ražotās vakcīnas dozu, lai cilvēks būtu imūns pret cūku gripu. Tādi farmācijas grandi kā Baxter, Novartis un GlaxoSmithKline apgalvo, ka vienam cilvēkam jāsaņem divas potes.

Pagaidām ķīniešu uzņēmuma plānus kavē fakts, ka tā vēl nav saņēmusi Ķīnas veselības iestāžu licenci, bet Sinovac apgalvo, ka tas notiks tuvāko divu nedēļu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits