Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Zviedrijas eksministrs: Mēs brīdinājām par Putina plāniem, bet Brisele gulēja

Bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts atzinis, ka gan viņš, gan Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis brīdinājuši Eiropas Savienību (ES) par Krievijas prezidenta Vladimira Putina nodomiem, bet Brisele gulējusi.

"Šķiet, ka mums vajadzēja reaģēt apņēmīgāk attiecībā uz Krieviju, kad tā 2013.gada vasarā sāka uzvesties nepareizi," norādīja eksministrs.

"Skaidrs, kad viņi sāka piemērot sankcijas pret Ukrainu, mēs tā sekas skaidri neredzējām, bet es atceros, ka Radeks [Sikorskis] un es centāmies brīdināt Briseli, bet Brisele lielākā vai mazākā mērā gulēja. Vai arī tas kaut ko mainīja? Es nezinu. Bet tā noteikti bija kļūda," uzsvēra Bilts.

Tuvākajā laikā Putins okupētos apgabalus centīsies pārvērst par anklāviem, viņš brīdināja.

"Es uzskatu, ka šobrīd viņš cenšas izveidot anklāvus, šīs "tautas republikas" bez tautām, turklāt cenšoties tās stiprināt arī militāri," norādīja Bilts.

"Uzskatu, ka viņš gribētu, lai tās [pašpasludinātās "republikas"] spēj īstenot militārās operācijas pašu spēkiem, jo viņš zina, ka politiskā cena, kas ir saistīta ar Krievijas regulārās armijas nosūtīšanu, ir pārāk augsta," uzsvēra bijušais ministrs.

Labākais, ko ES šobrīd var darīt, ir sankciju saglabāšana un Ukrainas atbalstīšana ar "reāliem līdzekļiem".

"Ukrainai ir jāiet cauri smagam laikam, un tai ir vajadzīga mūsu solidaritāte, līdzcietība un atbalsts. Šīs lietas, es uzskatu, ir prioritāras," sacīja Bilts.

Kā zināms, Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits