Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

H1N1 Krievijā ierobežo skolēnus, futbola fanus

Krievijas sanitārie ārsti profilaksei aicina nešķērsot valsts robežu.

Krievijas galvenais sanitārais ārsts Genadijs Oņiščenko, kurš nesen ierosināja aizliegt skolēnu braucienus uz Lielbritāniju, lai izvairītos no iespējas inficēties ar tā dēvēto cūku gripu — vīrusu H1A1, nācis klājā ar jaunu iniciatīvu. Tagad viņš aicina futbola līdzjutējus nebraukt uz pasaules čempionāta kvalifikācijas spēli starp Krievijas un Velsas izlasi, kas notiks 10.septembrī Kārdifā. Runājot par skolēniem, Krievijas galvenais sanitārais ārsts pauž viedokli, ka viņiem vispār nevajadzētu braukt uz ārzemēm. Ne tikai uz Lielbritāniju, bet arī uz citām valstīm.

Pārvēršas aizliegumā

G.Oņiščenko kolēģi reģionos augstākstāvošā priekšnieka vārdus uztvēruši kā noteikti pildāmu rīkojumu. Kā vēsta Federālā patērētāju aizsardzības un cilvēka labklājības dienesta Maskavas pārvaldes oficiālā mājaslapa internetā, Maskavas galvenais sanitārais ārsts Nikolajs Filatovs parakstījis rīkojumu līdz augusta beigām aizliegt organizēto skolēnu grupu braucienus uz Lielbritāniju. Analoģisks rīkojums izdots Sverdlovskas apgabalā un vairākos citos reģionos.

H1N1 izplatība Krievijā tiešām aug. Šonedēļ Novosibirskā inficēšanās ar cūku gripu konstatēta četriem skolēniem, kas nesen atgriezušies no brauciena uz Lielbritāniju. Tiesa gan, Interfax vēsta, ka tā ir tikai sākotnējā izmeklēšana un diagnoze vēl nav galīgi apstiprināta. Pirms pāris dienām Jekaterinburgas lidostā sanitārie ārsti aizturēja un ievietoja slimnīcā divus no Turcijas atlidojušus aviopasažierus. Šajā pilsētā pēc oficiāliem datiem jau 18 cilvēki inficēti ar H1A1. Kopā Krievijā konstatēta jau 55 cilvēku inficēšanās ar šo vīrusu.

Sanitāro ārstu aktivitātes izraisījušas tūrisma firmu neapmierinātību, īpaši to, kas specializējas braucienu organizēšanā uz Lielbritāniju. Tiesa gan dažas no tām, nevēloties strīdēties ar valsts iestādēm, pašas sāk atteikties no šādu braucienu organizēšanas. Savukārt Sanktpēterburgā sanitāro ārstu drudžainās aktivitātes piebremzējusi tikai pilsētas gubernatora iejaukšanās.

Respektē priekšniekus

Krievijas Futbola savienības pārstāvis nodēvējis sanitārā ārsta aicinājumus par absurdiem. "Tiem nav nekāda juridiska spēka, tie tikai sēj paniku," paziņoja Valsts domes Juridiskās komisijas priekšsēdis Pāvels Krašeņinņikovs. Tūrisma firmu rīcību, bez ierunām tiem sekojot, viņš novērtēja kā apliecinājumu tam, "kādā valstī dzīvojam": "Visi pieraduši pie tā, ka, ja lielais priekšnieks ko saka, tātad tā jādara."

Juridisks aizliegums izbraukt uz ārzemēm ir pretrunā ar konstitūciju un Krievijas likumiem, paziņojis Valsts tūrisma komitejas vadītāja vietnieks Aleksandrs Radkovs. Par tādu varot lemt tikai valdība. Savukārt kustības Par cilvēktiesībām līderis Ļevs Ponomarjovs pauž satraukumu, ka varas iestādes tiešām varētu izmantot situāciju, lai ierobežotu Krievijas pilsoņu izbraukšanu uz ārzemēm.

Pasaules veselības organizācijas jaunākie dati liecina, ka pasaulē inficēšanās ar H1N1 apstiprināta 162 230 cilvēkiem. Vēl 1154 inficētie jau ir miruši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits