Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Krievija gatavojas krīzei

Eiropas Savienība (ES) un ASV brīdinājušas, ka ieviesīs ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, ja Maskava turpinās destabilizēt situāciju Ukrainā. Sankcijas nozīmētu pamatīgu triecienu Krievijas tautsaimniecībai, kas jau tagad ir smagā situācijā, jo pēdējos mēnešos no Krievijas masveidā aizplūst kapitāls, bet valdība brīdina par recesiju. Finanšu ministrs Antons Siluanovs šomēnes paziņoja, ka Krievijas ekonomiku sagaida "lielākās grūtības kopš 2008. gada globālās krīzes", trešdien raksta laikraksts Diena

Krievijas Finanšu ministrija lēš, ka līdz gada beigām no valsts aizplūdīs 70-80 miljardi dolāru (50-58 miljardi eiro). Savukārt Ekonomikas ministrijas prognozes liecina, ka valsti "pametīs" investīcijas 100 miljardu dolāru (72 miljardi eiro) apmērā, raksta NEWSru.

Pamatīgs slogs Krievijas ekonomikai būs arī nesen anektētā Krima. Reitingu aģentūras Standard & Poor's analītiķe Karena Vartapetova raidsabiedrībai Radio Brīvā Eiropa sacīja, ka Maskavai ik gadu tiešajās subsīdijās būs jānovirza vismaz 1,1 miljards dolāru (800 miljoni eiro) Melnās jūras pussalas uzturēšanai.

Ja ES un ASV patiešām pieņems stingrākus mērus pret mūsu austrumu kaimiņu, tad Krievijas ekonomikai draud vēl lielākas nepatikšanas. Pasaules Banka martā brīdināja, ka Rietumu sankciju gadījumā Krievijas iekšzemes kopprodukts šogad varētu samazināties par 1,8%.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs otrdien solīja, ka valdība spēšot mazināt sankciju sekas, tomēr brīdināja par "agrāk nepieredzētiem izaicinājumiem" valsts tautsaimniecībai.

"Mums nevajag pārtraukt sadarbību ar ārvalstu, tostarp rietumvalstu, uzņēmumiem, bet mēs būsim gatavi nedraudzīgiem soļiem," Medvedevs sacīja uzrunā parlamentā. "Nepieļausim, ka mūsu pilsoņi kļūst par politisko spēļu ķīlniekiem."

Krievijas premjers sacīja, ka valstij ir jāstrādā pie nacionālās maksājumu sistēmas izveides, jādiversificē gāzes eksporta tirgus un jānostiprina ekonomiskā sadarbība ar Āzijas valstīm.

Ekonomists Arnis Sauka laikrakstam Diena sacīja, ka Krievijas ekonomiskās situācijas pasliktināšanās noteikti ietekmēs arī Latvijas tautsaimniecību, jo mūsu valstij joprojām ir ciešas ekonomiskās saites ar kaimiņvalsti.

Runājot par iespējamām Eiropas Savienības un ASV ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju, viņš pasvītro Latvijas neatkarību un drošību. "Uzņēmēji cietīs, nav šaubu, bet tā ir cena, kas jāmaksā par valsts neatkarību. Ekonomiskās intereses ir svarīgas, bet tās ir sīkums salīdzinājumā ar neatkarības zaudēšanu, kas nozīmētu tautsaimniecības sabrukumu," uzskata Sauka.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Krievija gatavojas krīzei trešdienas, 23.aprīļa, laikraksta Diena 10.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits