Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns
Tiek lēsts, ka kaujās un uzlidojumos Mosulā dzīvību zaudējuši aptuveni 40 tūkstoši cilvēku

Jāiepūš dzīvība no teroristiem atbrīvotajā Mosulā

Irākas valdība pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka ir pilnībā atguvusi kontroli pār kādreiz valsts otro lielāko pilsētu Mosulu, ko pirms trim gadiem bija ieņēmis teroristiskais grupējums Islāma valsts . Pēc Mosulas atbrīvošanas, kas prasīja gandrīz deviņus mēnešus, atklājās milzīga postaža. Islāma valsts valdīšanas laikā pilsētā ir iznīcinātas senas svētvietas un kultūras pieminekļi, bet bruņotajās sadursmēs un uzlidojumos nolīdzināti tūkstošiem ēku un infrastruktūras objektu.

Tomēr lielākie cietēji ir savulaik etniski un reliģiski raibās Mosulas iedzīvotāji. Laikā, kad pilsētu pārvaldīja Islāma valsts, dzīvesvietu pameta simtiem tūkstošiem mosuliešu, kuri baidījās no Islāma valsts represijām un ASV vadīto koalīcijas spēku intensīvajiem uzlidojumiem. Irākas valdībai būs jāpieliek lielas pūles, lai pārliecinātu cilvēkus atgriezties Mosulā un palīdzēt atjaunot kara sagrauto pilsētu. 

Kaujinieki ienāca Mosulā 2014. gada jūnijā. Tas faktiski notika bez pretestības, jo Irākas valdības karavīri, kurus bija apmācījuši un apbruņojuši amerikāņi, izrādījās nespējīgi aizstāvēt tolaik aptuveni divu miljonu iedzīvotāju lielo pilsētu.

Vismaz miljards dolāru (850 miljoni eiro) būs nepieciešams, lai varētu atjaunot nopostīto pilsētu, aprēķinājusi ANO. Savukārt Irākas valdība apgalvo, ka tā desmit gadu laikā Mosulas rekonstrukcijā plāno ieguldīt līdz pat 10 miljardiem dolāru (8,5 miljardi eiro), ziņo Voice of America

Mosulas atdzīvināšana nenozīmēs tikai ēku, tiltu un ceļu atjaunošanu. "Var atjaunot visas mājas, bet cilvēki nevēlēsies atgriezties, ja viņi neuzticēsies Irākas centrālajai valdībai," pētnieks Ēriks Bordenkirhers no Kalifornijas Universitātes Losandželosā Tuvo Austrumu attīstības centra sacīja laikrakstam The Los Angeles Times

Vairākums Mosulas iedzīvotāju ir sunnīti, kuri ar aizdomām uzlūko šiītu kontrolēto Irākas valdību Bagdādē. Tā ir apsūdzēta korupcijā un nesaimnieciskā rīcībā. Šiītu varas monopols sunnītiem liekot justies atsvešinātiem no valsts un politiskajiem procesiem. 

"Valdībai vajadzēs būt daudz iekļaujošākai. Problēmas ar notekūdeņiem, tīru dzeramo ūdeni un elektrību varēs atrisināt īstermiņā. Savukārt to jautājumu risināšana, kas saistīti ar uzticēšanos, atbildību un iekļaušanos, aizņems nevis dienas, nedēļas, mēnešus, bet gadus," uzskata Bordenkirhers.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 31.jūlija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits