Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Šonedēļ Supernovas pusfinālā par ceļazīmi uz lielo Eirovīzijas dziesmu konkursu Ukrainā turpinās cīnīties astoņas dziesmas

Supernovas intriga: Kurš būs tas īstais

Ikgadējās Eirovīzijas kaislības atkal klāt, ievelkot tajās arvien vairāk cilvēku, kuri agrāk teicās, ka viņus tas neinteresē, ka tas uz viņiem neattiecas, ka tas viss nav nopietni…

Tomēr, re, – tie jau redzami ne tikai skatītāju, bet arī dalībnieku vai žūrijas locekļu rindās, jo kāpēc gan ne? Nu, protams, tas viss ir tikai jautrs televīzijas šovs un izklaide, tomēr daudzi mūsu izpildītāji un autori atkal ir nopietni gatavojušies Supernovai, kā tagad tiek dēvēta Eirovīzijas nacionālā atlase Latvijā, izliekoties, ka tas ir kaut kas jauns, kaut mērķis ir tas pats – sameklēt mūsu zemes pārstāvi, ko sūtīt uz lielo Eirovīzijas finālu. Šoreiz Ukrainā.

Galu galā, tāpat kā viss pārējais, arī Eirovīzijas ignorēšana ar putām uz lūpām un sadriskātu kreklu uz tribīnes var apnikt, un tad var tai atkal iedot pazelēt savu mazo pirkstiņu un izlikties nemanām, ka paņemta ne tikai roka, bet arī sirds un dvēsele.

Pusfināla dziesmas turpmāk sarindotas raksta autora subjektīvajam vērtējumam atbilstošā secībā no pirmās līdz astotajai vietai, neņemot vērā balsojumos iegūto punktu skaitu.

1. Lauris Valters Magic Years

Vai nu gruzons, vai nu saule – stāvot žūrijas priekšā, smejoties teica Lauris par to, kā viņa gabals kontrastē ar vairākumu citu, kurus laime nav pārāk dāsni iedvesmojusi, un viņam patiešām vienīgajam Supernovā izdevās iedegt to otro, proti, sauli. Dziesmu Lauris esot uzrakstījis savai mīļotajai – iespējams, tāpēc tā izdevusies tik dabiski viegla un rotaļīga, kas droši vien neizdotos, ja viņš būtu izpildījis sev doto uzdevumu sacerēt priecīgu un pozitīvu dziesmu, ievērojot formulas, kas izstrādātas, līdz pēdējam sīkumam izpētot veiksmīgākos paraugus. Lauris mūzikā darbojas jau sen – viņš ir bijis grupas Ēnas dziedātājs, tomēr ne ar vienu dziesmu nav palicis atmiņā tik spilgti kā ar Magic Years. Žūrijas izteikumos pēc priekšnesuma viņš tika salīdzināts ar pasaulslaveno Miku un baltkrievu izcelsmes norvēģi Aleksandru Ribaku, kurš uzvarēja Eirovīzijā 2009. gadā, bet Lauris pats ir unikāls ar savu dziesmai atbilstoši dzīvespriecīgo izpildījumu, dziedājumā lēkājot triju oktāvu robežās. Guntars Račs ieteica Laurim nebūt tādam muļķim kā Mika un atdot dziesmu Robijam Viljamsam, ja tas lūdz. Var jau būt, ka viņam taisnība, – Šineidas O’Konoras izpildītā Prinsa dziesma Nothing Compares 2 U tomēr ir populārāka par jebkuru viņa paša izpildīto dziesmu. Un arī Lenijs Kravics kļuva par slavenu dziedātāju, kad jau bija daudzu citu izpildītu hitu autors. Tomēr labāk negaidīt slavu "sazin kad" un sākt dziedāt visai pasaulei pašam jau šogad.

2. Linda Leen Who Is in Charge

Žūrija izteicās, ka Linda būtu pelnījusi atrasties starp viņiem, nevis stāvēt un klausīties par sevi mazāk pieredzējušu mūziķu vērtējumos, tomēr teica paldies, ka dziedātāja ir dalībnieku vidū un parāda, kā pārliecinoši apdzīvot skatuvi un veidot priekšnesumu. Vēl jāpiebilst – ja paskatāmies vēsturē, Eirovīzijas nacionālajās atlasēs kā autori piedalījušies pat izcilie komponisti Imants Kalniņš un Juris Kulakovs. Un ar tādu pasēdēšanu pie žūrijas galda un gudru kritizēšanu iespēju pārstāvēt Latviju Ukrainā 2017. gadā nenopelnīsi. Vērojot Lindas dramaturģiski spēcīgo priekšnesumu kopā ar četrām fona vokālistēm, aizraujas elpa. Pat žūrija, šķiet, uz kādu brīdi bija zaudējusi valodu, kad dziesma bija jau izskanējusi. Vienīgais "bet" – vai šī dziesma Eirovīzijas ierasti vieglajam jeb easy listening formātam nav par sarežģītu? Kad Toms Grēviņš īsajā intervijā pēc žūrijas verdikta jautāja, cik sver metāla rotas uz Lindas kreisās rokas, viņa atbildēja, ka dziesmas svars ir lielāks. Un tā nav lielīšanās – viņai ir pilnīga taisnība, un dzīvais izpildījums to vēlreiz apliecināja. Linda ir augstas klases māksliniece, kurai vajadzīgi plašumi, un Latvija ar viņu noteikti varētu lepoties arī lielajā Eirovīzijā. Pat ja netiktu izcīnīta uzvara, piedalīšanās noteikti nepaliktu nepamanīta.

3. The Ludvig I’m in Love with You

Pirmie divi izpildītāji un autori ir ar vērā ņemamu skatuves pieredzi, savukārt Jēkabam Ludvigam Kalmanim ar skatuves vārdu The Ludvig ir tikai sešpadsmit gadu, tomēr maestro Raimonds Pauls, noklausījies dziesmu I’m in Love with You, jau nosaucis jauno dziedātāju par nobriedušu mākslinieku ar ļoti simpātisku tembru. Un to saklausa ne tikai cienījamais komponists – šo rindu autoram, dziesmas klipa prezentācijā to pirmoreiz klausoties, radās pamatots jautājums: tā ir tik perfekti ierakstīta studijā, vai šis apburošais skanējums ir paša izpildītāja vokālā snieguma nopelns? Nelielajā Garāžas restorānā, kurā dziesma tika izpildīta arī dzīvajā, īsti skaidrība neradās, savukārt Supernovas skatuve visu salika savās vietās – balss ir ne tikai tehniski spēcīga, bet arī ausīm tīkama.

Mūsu priekšā ir patiešām ļoti talantīgs jauns autors un izpildītājs, kurš pat jau paspējis iegūt balvu Latvijas lepnums. Pagaidām gan par slīkstoša bērna glābšanu, bet jācer, ka arī mūzikā par viņu vēl daudz dzirdēsim. Mūziku Jēkabs Ludvigs esot sācis rakstīt vienpadsmit gadu vecumā. Šī dziesma ir par pirmo mīlestību, un, kad tā atnāk, tā parasti šķiet vienīgā – spilgtākā un neaizmirstamākā. Droši vien tur arī slēpjas šīs dziesmas spēks. Katra nākamā būs otrā, trešā, astotā, savukārt pirmā vienmēr paliks pirmā, un to neviens nekad neaizmirsīs.

4. Santa Daņeļeviča Your Breath

Ļoti spēcīgs un izkopts balss materiāls, kas dziesmai dzīvajā izpildījumā liek skanēt tik perfekti kā ierakstā, kur pa gabaliņam vien var salīmēt kopā pašu pilnību. Tas lika atskanēt vētrainām ovācijām ne tikai Zaķusalas studijā, bet arī neskaitāmos dzīvokļos pie televizora ekrāna vai datora, uzreiz liekot jaunajai dziedātājai pacelties Supernovas ranga tabulā augstāk par citiem, kuri tur, šķiet, bija savu vietiņu jau ieņēmuši un iesildījuši.

Dziesma viņas balsij gan prasītos labāka, tomēr jācer, ka jaunajai un talantīgajai dziedātājai, kura vizuāli atgādina Keitu Bušu jaunībā, viss vēl ir priekšā. Viņa jau piedalījusies Ukrainas dziedātāju konkursā X faktors, bet Latvijā jūtoties labāk, jo Santas mājas tomēr ir šeit.

5. Franco Franco Up

"Uz augšu, tikai uz augšu!" ("Up, only up")
– šāds uzmundrinājums parasti vajadzīgs cilvēkiem, kuri neglābjami krīt bezdibenī, un tāds skan dziesmas Up piedziedājumā. Varbūt indīpopa kvartets Franco Franco ir iesaistījies kādas likteņa pabērnu atbalsta organizācijas darbībā, par kuras himnu kļuvusi šī dziesma, vai paši grasās ko tādu izveidot? Tas, protams, būtu bezgala aizkustinoši. Taču, ja viņi ar šo dziesmu, kas skanēja arī Cēsu grupas pērn iznākušajā īsajā albumā, nupat ir pārliecinoši startējuši dzīvajā Supernovā un galu galā nonāks arī lielajā Eirovīzijā, tā varbūt nekļūs par globālas organizācijas himnu, toties varētu tikt pamanīta un izmantota kādā filmā, kas parādīsies visas pasaules ekrānos, un Franco Franco piemeklēs zviedru The Cardigans liktenis – viņi kļuva par lielu grupu tieši pēc vienas dziesmas izskanēšanas kulta filmā Romeo un Džuljeta.

6. My Radiant You All I Know

Vai tas klavieru motīvs, kas atkārtojas, kaut ko ļoti pazīstamu neatgādina? Negribas ticēt, ka tas apzināti no kaut kurienes paņemts… Varbūt nosapņots? Kamēr nav parauga priekšā, atliek pieņemt, ka tā tikai šķiet. Pēc pagājušā gada Supernovas grupa My Radiant You krietni augusi – dziesma pērn bija labāka un mūsdienu popmūzikas tendencēm atbilstošāka par daudzām citām, tomēr tās pasniegšanas veids bija visai nedrošs un vizuāli nepārliecinošs. Tagad ir ne tikai mikrofoni abu dziedātāju (arī dzīvesbiedru un bērnu vecāku) rokās, bet arī ģitāra un klavieres, plus vēl četri mūziķi – bundzinieks, basists un divas fona vokālistes. Soli pa solītim My Radiant You kāpj augšup, un jācer, ka viņi turpinās spēlēties arī uz citām, ne tikai Eirovīzijas trepēm. Par to, ka tā būs, liecina jau izdotais albums ar desmit lieliskām popdziesmām, kas ierakstīts Amsterdamā, pērnā gada Supernovā izpildīto nemaz neiekļaujot. Tātad viņi ir arī gana ražīgi, un potenciāls ir – gaidīsim vēl!

7. Miks Dukurs Spiritual Priest

Dziedātājs un autors Miks Dukurs, kurš kļuva pazīstams kā viens no Dziedošo ģimeņu televīzijas šova dalībniekiem, nu jau ir gandrīz mūsu popmūzikas skatuves veterāns – piedalījies muzikālās izrādēs un neskaitāmos koncertos, pats sacerējis un nodziedājis ne vienu vien hitu, kas var patikt vai nepatikt, tomēr balss viņam ir ļoti spēcīga. Tas izpaužas arī Supernovas dziesmas izpildījumā, kuru viņš pavada, pats spēlējot akustisko ģitāru. Kāds no klausītājiem pēc priekšnesuma ietvītojis, ka bērns Mika uzstāšanās laikā esot aizmidzis. Tas ir ļoti labs rādītājs. Atliek vēl iemācīties iemidzināt arī pieaugušos, un tad dziedātāju varēs sūtīt uz karstajiem punktiem – karadarbība apstāsies, visā pasaulē iestāsies miers, un Miks pārvedīs mājās ordeni, ko spraust pie krūts, un turpinās dziedāt, jo miegs ir vajadzīgs arī latviešiem.

8. Triana Park Line 

Grupa Triana Park ar spilgto vokālisti Agnesi Rakovsku priekšgalā Eirovīzijas nacionālajās atlasēs piedalījusies jau vairākkārt, tomēr ne reizi ceļazīmi uz lielo konkursu vēl nav nopelnījusi. Varbūt tas notiks šoreiz? Ar saviem tērpiem, frizūrām (parūkām) un grimu Agnese jau sen vairs nepārsteidz – viņa pārsteigtu, ja pēkšņi uz skatuves parādītos tāda, kāda iet pa ielu, un tur viņu neviens neatpazīst. Kā grupu Kiss. Dziesma gan nav no pašām spilgtākajām ne šajā Supernovā, ne Triana Park daiļradē, toties aranžējums un Agneses vokāls ir līmenī – ne velti viņu kā savu veco dziesmu mūsdienu izpildītāju izvēlējās maestro Pauls. Un šis noteikti ir vizuāli spēcīgākais priekšnesums konkursā. Kā teica Račs: Supernova nav nekāda pastaiga pa parku, un piedziedājums ir pilnīgs killers. Uz to Roga gan uzreiz atbildēja, ka tā tak ir pavisam cita grupa... Tāpat Agnese katru reizi ir pavisam cita. Dziedātāja un aktrise.



 

Top komentāri

intrižka
i
NEVIENS nav īstais, tukša ampelēšanās. Lielākais ieguvums- vadītāji- Malēnietis Ražuks-grēviņš un ampelmane- bezgaumīgā Fliterīte, pēcāk Baronese gardīnēs, kas ber vārdus kā viena vāvuļojoša nelaime, nemaz nesajēgdama, ka latviešu valodā ir arī līdzskaņi.
Artis
A
Nopietni??? Pasākums beigsies 23:50? Man tad jau sen ir jābūt gultā!!!
Raimonds
R
Izskatās, ka uz Eirovīziju dosies Triana park, un citu valstu publika domās, ka Latvija joprojām dzīvo 90.-tajos. My radiant you plaģiātam no Kaupera dēlu grupas nav nekādu cerību. Daņeļevičai un Ludvig vājas dziesmas, absolūti nav līmenī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.