Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Banki: Latvijas izlasei jāpierāda, ka neesam komēta

Latvijas basketbola izlase vairs nav komanda, no kuras Pasaules kausā neviens negaidīja uzvaras pār Spāniju vai Franciju. Tagad ar mums rēķināsies un pret mums gatavosies pavisam citādāk, tāpēc būs jāpierāda, ka neesam komēta, bet mums ir ambīcijas, lai šajā līmenī ne tikai paliktu, bet arī dotu iespēju Latvijas basketbolam aizsniegt debesis, intervijā žurnāla Sporta Avīze marta numurā pastāstīja valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

Latvija šobrīd ir “karstākā” basketbola izlase pasaulē – kopš itāliešu speciālista stāšanās pie stūres tā uzvarējusi 23 no 26 aizvadītajām oficiālajām spēlēm, zaudējumus piedzīvodama vienīgi pret trim pagājušā gada Pasaules kausa medaļniecēm – par viena metiena tiesu Serbijai un Vācijai, kā arī zvaigžņotajai Kanādai, šajā duelī izredzes uz pozitīvu iznākumu saglabājot vēl noslēdzošajā ceturtdaļā.

Uzreiz pēc piektās vietas Pasaules kausa finālturnīrā Banki noslēdza līgumu ar vienu no spēcīgākajām savas dzimtenes vienībām Boloņas “Virtus”. Tagad Banki intervijā atceras, ka iecerētās atpūtas vietā viņam uzreiz bija jāķeras pie jaunā darba. “Pēc atgriešanās no valstsvienības sagaidīšanas Rīgā es piezemējos Itālijā, kur tik tikko pietika laika samainīt somu, apģērbu, paķert kādas savas lietas un bija jāpārceļas uz Boloņu. Atgriezos mājās piektdienā, sestdien parakstīju līgumu ar klubu un pirmdien jau aizvadīju pirmo treniņu,” stāsta treneris, uzsverot, ka šādu iespēju nedrīkstēja laist garām. “Es tobrīd nevarēju pateikt nē, lai cik ļoti mans ķermenis un mans prāts jau virzījās pavisam citā virzienā. Es vienkārši nevarēju atteikt šim piedāvājumam.”

Banki uzsver, ka lielo slodzi sabalansēt viņam palīdz kvalitatīvi palīgi, kuri ir augstākā līmeņa profesionāļi. Ar viņiem var sadalīt slodzi, stresu, atbildību un to, ko šī darba dēļ nākas upurēt no savas dzīves. Paralēli darbam “Virtus” rindās treneris turpina ļoti daudz domāt arī par Latvijas valstsvienību. “Tas ir izaicinoši, bet tas ir arī viens no iemesliem, kādēļ es to tiešām gribēju uzņemties. Šāds režīms liek no sevis izspiest visu labāko. Man ir jāienāk atšķirīgā modalitātē, kur basketbola komandas vadīšanas stils mainās, informācijas nodošanas veids mainās. Man patīk sevi šādi izaicināt, jo esmu pārliecināts, ka pēc visa šī procesa būšu labāks treneris.”
 

Februārī Latvijas izlase uzvarēja pirmajās divās spēlēs pēc Pasaules kausa finālturnīra - ar 79:75 viesos apspēlēja Spāniju un ar 64:52 pārpildītā "Arēnā Rīga" uzveica Slovākiju. Nākamās oficiālās spēles jūlija sākumā Rīgā jau notiks Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra ietvaros.

“Mēs vairs neesam komanda, no kuras Pasaules kausā neviens negaidīja uzvaras pār Spāniju vai Franciju. Ar mums rēķināsies un pret mums gatavosies pavisam citādāk, tāpēc šis ir brīdis, kad jāpierāda, ka neesam tikai komēta, bet mums ir ambīcijas, lai šajā līmenī paliktu. Šai jaunajai nodaļai nav tādas tiešas definīcijas, taču ir skaidrs, ka mums kā visai valsts basketbola struktūrai jāpanāk stabilitāte. Tas prasīs pašatdevi, disciplīnu un prasīgumu pret sevi. Es nerunāju tikai par komandu – spēlētājiem un treneriem. Es runāju par visu basketbola sabiedrību, federāciju, tās vadību. Mums jāapliecina, ka esam šeit piederīgi,” stāsta itālietis, paužot, ka jāturpina strādāt, bet esošajā pozīcijā noturēties, iespējams, būs vēl grūtāk, nekā to sasniegt. “Tomēr man patīk atrasties šādā situācijā, jo visiem būs iespēja pierādīt, ka tiešām piederam šim līmenim.”

“Šo un arī nākamo vasaru var nodēvēt par sapni. Mums ir jāsapņo. Mums jāstiprina savas saknes, lai varētu pacelties spārnos. Gatavojamies scenārijam, kādu iepriekš neviens mums neprognozēja. Mēs centīsimies tikt uz olimpiskajām spēlēm, kas sportā iesaistītajiem ir sava veida augstākais mērķis. Vienalga, vai tas būtu individuālais sportists, komanda vai treneris, kad runājam par olimpiādi, tā ir visaugstākā iespējamā virsotne. Un tad, gadu vēlāk, spēlēsim Eiropas čempionātā Rīgā! Tā ir viena no labākajām lietām, kas var notikt sportista karjerā, – šāda mēroga sacensības aizvadīt savās mājās. Kādēļ nesapņot? Ir iespēja savus sapņus piepildīt! Mans darbs šobrīd ir nostiprināt saknes, lai šo augu norūdītu pret stresu un pārbaudījumiem. Lai šis augs izstieptos tik augstu, ka aizsniegtu debesis. Lai Latvijas basketbolam dotu iespēju aizsniegt debesis!” uzsver Banki.

Pilnu interviju lasiet žurnāla Sporta Avīze marta numurā, kas vēl tikai šonedēļ pieejams labākajās preses tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Balcers: NHL no tevis rezultātu prasa katru dienu

Nacionālā hokeja līga ir bizness, tur no spēlētājiem rezultātu prasa katru dienu. Ja sanāk garāki tukšie posmi, uzreiz notiek rūpīga analīze, plašā intervijā Sporta Avīzes aprīļa numurā pastāstīja L...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi