Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

100 dienas līdz Olimpiskajām spēlēm Parīzē

Otrdien Olimpijā, Grieķijā, kur savulaik notika antīkās Olimpiskās spēles, tiek iedegta Olimpiskā liesma un sākas Olimpiskās lāpas “Parīze 2024” stafete. Šogad aprit 100 gadi kopš pirmo reizi Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs plīvoja Olimpiskajās spēlēs, un pēc 100 gadu pauzes Olimpiādes spēles atkal atgriežas Parīzē.

Olimpiskās liesmas iedegšana ceremonija ir simboliska un nozīmīga Olimpisko spēļu tradīcija, kas iezīmē skaidru ceļu uz spēlēm. Olimpiskā liesma tiek iedegta 100 dienas pirms Olimpisko spēļu sākuma. Ceremonija notiek Hēras templī Olimpijā, Grieķijā, kur, izmantojot ieliektus spoguļus, no saules stariem augstā priesteriene iededz liesmu. Tiklīdz liesma ir iedegta, tā tiek pārnesta uz Olimpisko lāpu un stafetes veidā mēro ceļu līdz Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai.

Lāpa no  Grieķijas mēros ceļu pāri Vidusjūrai līdz Francijai, kur uzsāks savu ceļu, viesojoties arī trīs Francijas aizjūras teritorijās – Atlantijas, Klusajā un Indijas okeānā. Lāpa ierasti ceļo pa dažādām pilsētām un reģioniem, simbolizējot olimpiskās kustības vienotību un saikni visā pasaulē. Olimpiskā lāpa noslēgumā ieradīsies Olimpisko spēļu rīkotājpilsētā – Parīzē, kur atklāšanas ceremonijas noslēgumā, 26. jūlijā, tiks iedegtā lielā Olimpiskā lāpa, kura degs visu spēļu laiku un oficiāli iezīmēs spēļu atklāšanu.

Olimpiskā uguns simbolizē tīrību, tiekšanos pēc pilnības un tiekšanos pēc olimpiskajiem ideāliem. Tas arī atspoguļo nepārtrauktību starp senajām un mūsdienu Olimpiskajām spēlēm.

Olimpiskās lāpas iedegšanas ceremonija 

Pirmo reizi Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs Olimpiskajās spēlēs plīvoja 1924. gadā. Janvārī pirmajās ziemas spēlēs Šamonī un pēc tam VIII Vasaras spēlēs Parīzē. Sportisti zem Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga Vasaras Olimpiskajās spēlēs izcīnījuši 21 medaļu, no tām 4 zelta (sporta vingrošana – brīvās kustības, 2 medaļas BMX riteņbraukšana, 3x3 basketbols), 11 sudraba medaļas (2 medaļas vieglatlētika – soļošana, grieķu-romiešu cīņa, šaušana, 2 medaļas kanoe airēšana, sporta vingrošana – atbalsta lēciens, svarcelšana, modernā pieccīņa, 2 medaļas vieglatlētika – šķēpmešana)  6 bronzas medaļas (riteņbraukšana, vieglatlētika – soļošana, džudo, 2 medaļas svarcelšana, pludmales volejbols).

Parīzē, Francijā, šīs būs trešās Vasaras Olimpiskās spēles. Pirmās norisinājās 1900. gadā un otrās, tieši pirms simts gadiem - 1924. gadā. Simts gadu laikā nozīmīgi pieaudzis Olimpisko sporta veidu skaits no 17 līdz 45, tāpat kā sportistu skaits no 3089 līdz ~10500 un medaļu komplektu skaits no 126 līdz 329.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi