Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Fizioterapeits Mareks Osovskis ar savām rokām un padomu ir palīdzējis sportiskās virsotnes sasniegt Mārim Štrombergam, Viktoram Ščerbatiham, Laurai Ikauniecei-Admidiņai un vēl virknei mūsu labāko atlētu

Būt raksturā stingriem, tad konkurenti elpos pakausī

Viens no zinošākajiem fizioterapeitiem Mareks Osovskis žurnālistam Mārim Zembergam par latviešu rakstura īpatnībām profesionālajā sportā un slinkajiem datoristiem, kurus izārstēt ir sarežģīti.

Fizioterapija ir zināma samērā nesen, bet sportistu ikdiena bez tās tagad vairs nav iedomājama. Arī cilvēki, kas aktīvi nesporto, izmanto fizioterapeitu pakalpojumus. Darba pietiek?

Deviņdesmito gadu sākumā Stradiņa universitātē veidojās fizioterapijas novirziens. Pirms tam gan jau bija iestrādes Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā. Kad pabeidzu skolu, daudziem vēl nebija saprašanas, kas ir fizioterapija. Tas bija 1999. gads. Tolaik es gāju uz sporta zāli un stāstīju, ka būtu jānostiprina dziļā muskulatūra, bet uz mani skatījās ar izbrīnu un novirzīja gandrīz vai aerobikas zāles virzienā, lai ejot uz turieni rādīt bābu vingrinājumus. Ko tu ķēmojies, te tu iekšā nenāc – apmēram tāda bija attieksme. Tagad daudz kas ir mainījies. Pat aizgājis tik tālu, ka, kādam treniņu sākot bez šiem dziļo muskulatūru nostiprinošajiem vingrinājumiem, uz viņu skatās jau kā uz psihopātu. Jo tā taču nedrīkst trenēties! Satraumēsies un kas vēl nebūs. Šajā ziņā daudz kas ir mainījies uz labo pusi. Fizioterapeitu darbs arī ir pilnveidojies. Strādājam gan ar rokām, gan dodam daudzveidīgus vingrinājumus, un fizioterapeits jau ir gandrīz Dieva vietā. Mēs darām to lielāko darbu. Sporta ārsts rūpējas par vispārējo veselību un organizāciju, lai viss būtu un notiktu, bet lielāko laiku ar sportistu pavada fizioterapeits.

Biji viens no pirmajiem Latvijā, kas sāka darboties šajā lauciņā. Kur smēlies zināšanas?

Pirmais zināmākais fizioterapeits Latvijā, kas joprojām darbojas, ir Edvīns Lešenkovs. Kad 2000. gadā Latviju pāršalca dopinga skandāls, pēc tam LOV sāka strādāt Līga Cīrule un arī mani uzaicināja uz LOV. Es biju otrais aiz Edvīna. Jāatzīst, ka zināšanu par sportu man tobrīd nebija. Sāku kaut ko pētīt. Ātri sapratu, ka standarta medicīnā pielietojamās metodes neder. Tās galīgi nestrādāja, un bija daudz kas jāmācās klāt. Kad sāku braukt ārzemju komandējumos, skatījos, ko un kā citi dara. Ko tur slēpt – daudz ko špikoju. Izmantoju arī iespējas piedalīties semināros un kursos, un pamazām zināšanu bagāža krājās lielāka. Nostrādājot četrpadsmit gadu LOV, par tādu monstru arī izaug. Tā bija mana lielā iespēja. Nebūtu nokļuvis tādā darbā, gan jau strādātu kādā poliklīnikā par vidējas klases meistaru.

Latvijas Olimpiskajā vienībā ir nodrošināts viss nepieciešamais augsta līmeņa sportistu sagatavošanai?

Tas jau nav izveidots no zila gaisa. Ir pētīts, kā šīs lietas notiek ārzemēs, ko es pats esmu redzējis un ko citi mūsu ārsti ir pamanījuši. Kā mums Latvijā pietrūkst un kas mums arī diezin vai kādreiz būs, tas ir fizioterapeitu skaits proporcionāli sportistu daudzumam. Piemēram, kā mūsu ārsts Aldis Cīrulis strādā profesionālajā riteņbraukšanas komandā. Tur uz vienu, diviem vai maksimums trim sportistiem ir viens fizioterapeits. Latvijas Olimpiskajā vienībā ir piecas štata vietas uz 200–300 sportistiem, ja pieskaita visus jauniešu programmas dalībniekus. Saprotams, ka visu sportistu vajadzības nevar nodrošināt, tāpēc pārsvarā rūpējas par A grupu, kaut kas tiek B, bet C grupa principā var būt brīva. Mums nav iespējama tāda kontrole, lai visu laiku varētu būt klāt LOV sportistiem. Par tehnisko nodrošinājumu gan nav pamata sūdzēties. Laboratorija ir visaugstākajā līmenī un atbilst pasaules prasībām. 

Vai C grupas sportistiem nav sarežģīti sasniegt augstāko līmeni?

Tāda ir mūsu realitāte. Mediķu pakalpojumi iespēju robežās viņiem ir par brīvu, bet vispirms obligāti ir jāapkalpo A grupas sportisti. Kad ir laiks, nu tad paņemiet arī C grupas dalībniekus – tāda ir bijusi nostāja, un tā tas arī ir, jo visus jau nevar apkalpot. Strīdi par tēmu, kurus atbalstīt un kurus ne, ir bijuši un būs vienmēr. Cik nav runāts, ka nosacīti vecos sportistus vajadzētu mest ārā, jo viņiem vairs nav nākotnes, bet tad domas atkal ir mainījušās. Optimālā varianta nekad īsti nebūs.

Visu sarunu ar Mareku Osovski lasiet trešdienas laikrakstā Diena!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Balcers: NHL no tevis rezultātu prasa katru dienu

Nacionālā hokeja līga ir bizness, tur no spēlētājiem rezultātu prasa katru dienu. Ja sanāk garāki tukšie posmi, uzreiz notiek rūpīga analīze, plašā intervijā Sporta Avīzes aprīļa numurā pastāstīja L...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi