Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Medijs: Tretjakovs un Zubkovs starp ziņojumā minētajiem dopinga lietotājiem

Olimpiskie čempioni skeletonists Aleksandrs Tretjakovs un bobslejists Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem, kā arī vicečempioni kamaniņu sportā stafetē Alberts Demčenko un Tatjana Ivanova ir starp tiem Krievijas sportistiem, kuriem 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs bija pozitīvas dopinga analīzes, vēsta portāls Sports.ru.

Piektdien Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens paziņoja, ka 12 Krievijas sportistiem, kuri 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja medaļas, to vidū arī četras zelta godalgas, Olimpiādē bija pozitīvas dopinga analīzes.

Vainīgo uzvārdi pagaidām vēl nav atklāti un sportistu personīgie dati Maklarena ziņojumā aizstāti ar kodiem. Tomēr, ziņojumā minētajiem kodiem pretī atrodama disciplīna, kurā sportists piedalījies, līdz ar to daļu no atlētiem varot izsecināt arī pēc šī saraksta.

Kā raksta sports.ru, starp dopinga lietotājiem bijuši trīs vīru skeletonisti, viņu vidū arī čempions Tretjakovs, kurš apsteidza Martinu Dukuru, bet ceturtajā vietā toreiz palika Tomass Dukurs.

Tāpat starp iespējamajiem dopinga lietotājiem esot bobsleja pilots Zubkovs ar stūmējiem Alekseju Vojevodu, Alekseju Ņegodailo un Dmitriju Truņenkovu. Zubkovs duetā ar Vojevodu triumfēja divnieku sacensībās, bet četriniekos bez viņiem abiem zelta medaļas toreiz kaklā kāra arī Ņegodailo un Truņenkovs. Par olimpisko vicečempionu četriniekos Sočos kļuva Oskara Melbārža ekipāža, bet divniekos latvieši guva piekto vietu. Tiesa, Aleksandra Kasjanova divnieku ekipāža, kas finišēja vienu vietu virs Melbārža divnieka, nav minēta starp iespējamajiem dopinga lietotājiem.

Tāpat aizliegtās vielas lietojuši Demčenko un Ivanova, kuri kopā ar divnieku kamaniņu stafetē izcīnīja sudraba godalgas, bet trešajā vietā Sočos ierindojās Latvijas komanda.

Kā raksta portāls, starp aizliegto vielu lietotājiem bijis arī olimpiskais čempions 50 kilometru distanču slēpošanas maratonā Aleksandrs Ļegkovs, kā arī medaļnieki biatlonā un ātrslidošanā.

Sportisti aizliegtās vielas uzņēmuši, lietojot speciāli pagatavotus kokteiļus, kuros bijis sajaukts alkohols ar dopingu. Bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs sadarbībā ar Krievijas Sporta ministriju izveidojuši sarakstu ar sportistiem, kuriem šis kokteilis bija jālieto. Šie sportisti pirms olimpiskajām spēlēm nodevuši "tīrās" proves, kuras Olimpiādes laikā apmainītas pret tobrīd ņemtajām.

WADA neatkarīgās komisijas vadītājs Maklarens savā ziņojumā norādīja, ka pārbaudot Sočos ņemto krievu sportistu dopinga analīžu B proves, konstatēts, ka tās samainītas, jo uz pudelīšu vākiem no iekšienes bijušas skrambas. Ziņojuma autors uzsvēra, ka dopinga analīžu manipulatori veikuši dažādas viltības, tostarp urīna analīzēm pievienoja sāli un Nescafe šķīstošās kafijas granulas.

WADA ar mērķi pieķert vainīgos sportistus un pilnīgai Krievijas delegācijas personāla izmeklēšanai izveidojusi īpašu Disciplināro komisiju.

Maklarens sacīja, ka izmeklēšanas komisijas rīcībā esošā informācija ir nodota WADA, bet lēmumi par iespējamajiem sodiem vainīgajiem ir jāpieņem attiecīgo sporta veidu starptautiskajām federācijām.

Tāpat viņš vēlreiz uzsvēra jau iepriekš teikto, ka dopinga analīžu viltošanā bijusi valsts izstrādāta sistēma, kurā līdzdarbojās Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieki, Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) un Maskavas Antidopinga laboratorija. Par notiekošo lietas kursā bijis arī Krievijas sporta eksministrs, bet tagad valdības viceprezidents Vitālijs Mutko, toties Krievijas Olimpiskās komitejas augstākās amatpersonas par notiekošo informētas nebija.

Izmeklēšanas komisijas rīcībā ir fakti, ka analīzes mainītas ne tikai Soču olimpiskajās un paraolimpiskajās spēlēs, bet arī 2013.gadā Maskavā notikušajā pasaules čempionātā vieglatlētikā un togad Kazaņā aizvadītajā studentu Universiādē. Piemēram, Soču paraolimpiskajās spēlēs dopinga analīzes samainītas sešiem sportistiem, kuri izcīnīja 21 medaļu.

LETA jau ziņoja, ka jūlija vidū neatkarīgās izmeklēšanas komisijas pirmajā ziņojumā tika atklāts, ka Krievija 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu, kā arī citu sacensību laikā izmantojusi valsts uzraudzītu dopinga lietošanas sistēmu, pasargājot savus atlētus no pieķeršanas aizliegto vielu lietošanā. Krāpšanās pamatā bija pozitīvu dopinga analīžu nomainīšana pret negatīvām. Šīs sistēma darbojusies arī 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Pēc šī ziņojuma WADA aicināja Krievijas sportistus izslēgt no starptautiskām sacensībām, taču Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) to neatbalstīja, ļaujot starptautiskajām federācijām pašām izlemt, vai pielaist Krievijas pārstāvjus sacensībām.

SOK arī ieteica ziemas sporta veidu federācijām sacensības no Krievijas pārcelt uz citām vietām. SOK, piemērojot sankcijas, apņēmās neorganizēt un neatbalstīt Krievijā paredzētās sacensības. Sākotnēji šīs sankcijas tika piemērotas līdz šī gada beigām, bet šonedēļ tās pagarināja uz nenoteiktu laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi