Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Jauns ziņojums: Krievijas dopinga programmā iesaistīti vismaz 1000 sportistu

Vairāk nekā 1000 Krievijas atlētu tikuši iesaistīti valsts sponsorētā dopinga programmā, kas darbojusies četrus gadu, sākot no 2011. gada, liecina jauns ziņojums.

Ziņojuma, kura autors ir profesors Ričards Maklarens, kuram Krievijas dopinga skandāla izpēti uzticēja Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA), noslēguma daļā norādīts, ka 12 Soču ziemas olimpisko spēļu medaļnieki (tostarp četri olimpiskie čempioni) un pieci Londonas olimpisko spēļu medaļnieki ar valsts ziņu bijuši iesaistīti dopinga programmā.

BBC raksta, ka Krievijas pārstāvji Londonā izcīnīja 72 medaļas (21 zelta medaļas), bet Sočos - 33 godalgas (13 zelta medaļas).

Ziņojumā uzsvērts, ka "sportisti nedarbojās un nelietoja aizliegtos preparātus uz savu galvu, bet bija iesaistīti programmā".

"Tā bija dopinga lietotāju piesegšana, kas tālāk attīstījās jau institucionalizētā un disciplinētā stratēģijā, kā izcīnīt medaļas," norādījis ziņojuma autors Maklarens.

Viņš norādīja, ka, pārbaudot Sočos krievu sportistu ņemto dopinga analīžu B proves, konstatēts, ka tās samainītas, jo uz pudelīšu vākiem no iekšienes bijušas skrambas. Ziņojuma autors uzsvēra, ka dopinga analīžu manipulatori veikuši dažādas viltības, tostarp urīna analīzēm pievienoja sāli un Nescafe šķīstošās kafijas granulas.

Maklarens vēlreiz uzsvēra jau iepriekš teikto, ka dopinga analīžu viltošanā bijusi valsts izstrādāta sistēma, kurā līdzdarbojās Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieki, Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) un Maskavas Antidopinga laboratorija. Par notiekošo lietas kursā bijis arī Krievijas sporta eksministrs, bet tagad valdības viceprezidents Vitālijs Mutko, toties Krievijas Olimpiskās komitejas augstākās amatpersonas par notiekošo informētas nebija.

"Diemžēl, bet mēs, visticamāk, nekad neuzzināsim šīs krāpniecības patiesos apmērus, kura sākās jau no 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm. Krievijas puse uz katru mūsu soli atbildēja ar pretdarbību, neizrādot vēlmi sadarboties," sacīja ziņojuma autors.

"Šī dopinga sistēma sevī iekļāva trenerus, kuri piegādāja aizliegtās vielas sportistiem, dopinga oficierus, kuri savlaicīgi brīdināja sportistus par gaidāmajām pārbaudēm, un Krievijas Sporta ministrijas augstākās amatpersonas," apgalvoja Maklarens.

Iepriekš starp potenciālajiem dopinga lietotājiem tika minēti arī olimpiskais čempions bobslejā Aleksandrs Zubkovs un Sočos triumfējušais skeletonists Aleksandrs Tretjakovs. Viņu pieķeršanas gadījumā zelta medaļas pienāktos Latvijas bobsleja četrinieku ekipāžai ar pilotu Oskaru Melbārdi priekšgalā un skeletonistam Martinam Dukuram. Šim mērķim, kā arī pilnīgai Krievijas delegācijas personāla izmeklēšanai ir izveidota īpaša Disciplinārā komisija.

Tāpat ziņojumā atklāts, ka piemēram divu Krievijas sieviešu hokeja izlases dalībnieču analīzēs, kas arī tikušas samainītas analīzes, konstatēta vīriešu DNS klātbūtne, kas arī pierāda, ka notikušas manipulācijas ar analīzēm.

Lai gan konkrēti vainīgo uzvārdi nav atklāti, iepriekš izskanējis, ka Sočos ar valsts atbalstu dopingu varētu būt lietojuši olimpiskie čempioni Aleksandrs Zubkovs (bobslejs) un Aleksandrs Tretjakovs (skeletons). Ja viņi tiktu pieķerti, zelta medaļas pienāktos Latvijas bobsleja četrinieku ekipāžai ar pilotu Oskaru Melbārdi, kā arī skeletonistam Martinam Dukuram.

Spodrinot valsts tēlu antidopinga jautājumos, novembrī Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents paziņoja, ka "Krievija ir atrisinājusi savas problēmas ar dopingu", bet prezidents Vladimirs Putins parakstījis īpašu likumu, kas paredz cietumsodu treneriem un medicīnas personālam, kuri piespiež sportistus lietot aizliegtas un rezultātus uzlabojošas vielas. 

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Čempionu mentalitāte

Feldmanis: iegūta ceļazīme un papildu laiks, lai sagatavotos olimpiskajām spēlēm.

Mājas sienas palīdz

Zeļļi soli no pusfināla, BK Ventspils izšķiroša cīņa Tallinā.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi