Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Balderis-Sildedzis: Latvijas izlases sasniegtais būs lielisks piemērs jaunajiem hokejistiem

Latvijas hokeja izlases 2023. gadā izcīnītā bronza pasaules čempionātā būs lielisks piemērs jaunajiem hokejistiem, turklāt jau tuvākajos gados valstsvienību varētu papildināt vairāki daudzsološi U20 izlases spēlētāji, intervijā žurnālam Dienas Bizness savu viedokli pauda visu laiku labākais Latvijas hokejists Helmuts Balderis-Sildedzis.

“Protams, sekoju gan atsevišķu hokejistu gaitām profesionālās līgās, gan arī Latvijas izlašu spēlēm. 2023. gada pasaules čempionāta bronzas medaļa tik mazai valstij, kāda ir Latvija, ir milzīgs sasniegums. Šī panākuma atslēga meklējama komandas saliedētībā, pašaizliedzībā jebkurā spēles situācijā, profesionālā treneru darbā, ko ledus laukumā realizēja spēlētāji, turklāt, iespējams, visbūtiskāk ir spēlēt, līdz atskan finālsvilpe,” stāsta Balderis-Sildedzis, uzskatot, ka tieši pēdējais no šiem faktoriem Latvijai palīdzēja uzvarēt gan pasaules čempionāta bronzas mačā Tamperē pret ASV, gan pirms tam Rīgā dueļos ar Šveici un Čehiju. “Šajos mačos Latvijas izlase parādīja raksturu, nepiekāpību, kas galu galā tika atalgota ar uzvarām. Vēl vairāk - šīs spēles var kalpot un būs labs piemērs jaunajiem hokejistiem.”

Runājot par jaunajiem hokejistiem, Balderis-Sildedzis atklāj, ka aktīvi sekojis līdzi arī nupat gadu mijā notikušajam pasaules U20 čempionātam. “Šī ir tikai otrā reize U20 vēsturē, kad Latvijas izlase spēlē ceturtdaļfinālā. Tas ir sasniegums, kaut arī pēc pirmajām trijām spēlēm aina šķita bēdīga. Iespējams, problēmas sakne meklējama psiholoģijā. Skatījos spēles, ir potenciāls, ir lietaskoki, kuri jāslīpē ar darbu, treniņiem, kuros vislielākā nozīme būs ne tikai treneriem, bet gan pašu spēlētāju izpratnei.”

“Vairums jauno spēlētāju savas prasmes slīpē Ziemeļamerikā un arī labās ārvalstu līgās, jo diemžēl, spēlējot tikai Latvijā, izaugt līdz NHL līmenim ir grūti, pat neiespējami. Domāju, ka jau tuvāko gadu laikā pieaugušo izlasi varētu papildināt tādi spēlētāji kā Dans Ločmelis, Sandis Vilmanis, Ēriks Mateiko. Labu sniegumu, neraugoties uz ielaisto vārtu skaitu, demonstrēja Deivs Rolovs. Ir vēl daudzi spēlētāji, kuri, cītīgi trenējoties, var sasniegt labu līmeni. Potenciāls ir, tikai vajadzīgs darbs tā slīpēšanai, attīstīšanai un tad jau arī būs rezultāti,” leģendārais hokejists saka par jaunajiem Latvijas talantiem.

Balderis-Sildedzis ir visu laiku laiku vecākais Nacionālajā hokeja līgā (NHL) draftētais spēlētājs un visu laiku vecākais spēlētājs, kurš guvis debijas vārtus, ko paveica 37 gados, kad bruka PSRS. “Faktiski savu spēlētāja karjeru biju beidzis jau 1985. gada pavasarī un teju četrus gadus strādāju par treneri Japānā, tāpēc debija bija pavisam citādāka, nekā puišiem, kuriem ir 20-25 gadi. Kad tā laika PSRS sāka laist sportistus spēlēt ārvalstu komandās, bija ļoti liela interese par šīs valsts izlases spēlētāju piesaisti un daudzi klubi dažādos sporta veidos to arī izmantoja. Daudzi tā laika PSRS augstas raudzes sportisti sekmīgi iekļāvās savās jaunajās komandās, bet bija arī tādi, kuri kaut kādu iemeslu dēļ to nespēja,” atceras leģendārais spēlētājs, to nosaucot par ļoti nozīmīgu pieredzi, kā arī pierādījumu paša apņēmībai, ka spēj pēc tik ilgas pauzes atgriezties laukumā visaugstākajā līmenī.

“NHL piekopj savdabīgu tendenci, kad būtībā teju vai visi jaunie spēlētāji, kuri nāk no Eiropas, pirms spēlēšanas NHL tiek nosūtīti aklimatizācijai uz vienu pakāpi zemāku līgu. Šajā aklimatizācijas periodā sportisti adaptējas pie atšķirībām, piemēram, citāda izmēra hokeja laukuma, hokeja spēles stila. Jaunpienācējiem arī māca, kā uzvesties ārpus hokeja laukuma, kā sarunāties ar masu medijiem, faniem, kā ģērbties u.tml,” Balderis-Sildedzis izteica savu viedokli par 2023. gada pasaules čempionāta labāko spēlētāju Artūru Šilovu, kurš pašlaik nav spējis iegūt pilnvērtīgu vietu NHL vienībā Vankūveras “Canucks”.

“Saliedēta, pašaizliedzīga komanda, kura spēj īstenot treneru taktiskos uzstādījumus laukumā — tā ir formula, ko izmantojot, var atkārtot un pat pārspēt pērnā gada sasniegumu,” leģendārais spēlētājs ir pārliecināts, ka Latvijas izlases izcīnītā bronza nepaliks par vienas reizes panākumu. “Protams, ir vajadzīgi līderi, vispirms tas bija un būs vārtsargs un arī uzbrucēji, kuri var iemest vārtus spēles izskaņā un papildlaikā. Vienlaikus ikviena komanda, tagad spēlējot ar Latvijas izlasi, rēķināsies ar tās pērn piekopto stratēģiju un taktiku, kurai meklēs pretlīdzekļus. Ja Latvijas izlases spēlētāji spēlē labās līgās Eiropā un ir savu komandu līderi, tad arī izlases rindās viņi būs tieši tādi paši.”

Pilnu interviju ar Helmutu Balderi-Sildedzi lasiet žurnāla “Dienas Bizness” 9. janvāra numurā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

RFS futbolisti spraigā derbijā pārspēj Riga komandu

Pašreizējā Latvijas čempione RFS sestdien Tonybet futbola virslīgas pirmā apļa pēdējās, devītās kārtas mačā viesos ar rezultātu 2:1 (1:0) uzveica vicečempioni Riga un pēc uzvaras pār tiešo konkuren...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi