Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

BioEx biomasas biržā pirmajā darbības gadā veikti darījumi par 4,908 miljoniem eiro un 182 980 MWh

Latvijā pirmā biomasas tirdzniecības platforma BioEx sekmīgi noslēgusi darbības pirmo gadu, 2023. gadā īstenojot 42 tiešsaistes izsoles, kurās noslēgti darījumi par 4 908 281 eiro un 182 980 MWh. Kopumā platformā šobrīd ir 90 reģistrēti tirgus dalībnieki un platformā iesaistās arī virkne Latvijas enerģētikas tirgus lielāko dalībnieku, piemēram, AS Rīgas Siltums, SIA Liepājas Enerģija un SIA Jūrmalas Siltums.

“BioEx dibināšanas mērķis bija veicināt Latvijas enerģētikas tirgus efektivitāti, izveidojot vienotu tirdzniecības platformu biomasai, kurā gan pārdevēji, gan pircēji var atklāti noteikt tā brīža labāko tirgus cenu, paļauties uz piedāvāto izejvielu kvalitāti un piegāžu nosacījumiem. Domāju, ka tas mums ir izdevies, jo platformā esam spējuši pulcēt teju visus galvenos tirgus dalībniekus – no biomasas ražotājiem līdz kurināmā patērētājiem. Piemēram, platformā tirdzniecību veic Latvijas lielo pilsētu siltumapgādes uzņēmumi, kas gūst būtisku labumu no tirgus caurskatāmības,” saka Gunārs Greiža, BioEx valdes loceklis.

“Biomasas izmantošana enerģijas ražošanā ir kļuvusi par nozīmīgu faktoru, veicinot ilgtspējīgu enerģētiku un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu. BioEx platforma, kā pirmā biomasas tirdzniecības birža Latvijā, nodrošina tajā pārdotās biomasas atbilstību Ministru kabineta noteikumos par ilgtspējas un siltumnīcefekta gāzu emisiju ietaupījuma kritērijiem noteiktajam. Šie grozījumi stājās spēkā š.g. 19. jūlijā, atklājot jaunas iespējas biomasas enerģijas ražotājiem. BioEx ir piemērs, kā brīvā tirgus mehānismi veicina Latvijas tuvošanos klimata mērķu sasniegšanai,” saka Kaspars Melnis, Klimata un enerģētikas ministrs.

Šī gada laikā BioEx plāno attīstīt darbību, platformā iesaistot arvien jaunus tirgus dalībniekus, īpaši fokusējoties uz privāto sektoru, kā arī tirdzniecības sesijās ieviešot jaunas izejvielu kategorijas, piemēram, malku un granulas. Tāpat BioEx turpinās darbības digitalizāciju, lai nodrošinātu efektīvāku datu apmaiņu ar enerģētikas tirgū iesaistītajām valsts iestādēm un uzņēmumiem.

“Vienota tirdzniecības platforma ir būtiski vienkāršojusi šķeldas iegādi siltuma ražošanai un svarīgi ir tas, ka mēs varam gūt pilnu pārliecību, ka kurināmo mūsu pašvaldības vajadzībām iepērkam par šobrīd labāko iespējamo cenu Latvijā. Būtiski arī, ka platforma palīdz nodrošināt vienotu izejvielas standartu un tirdzniecības datus atskaitēm,” saka Valdis Vītoliņš, Latvijas siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis un SIA “Jūrmalas siltums” valdes priekšsēdētājs.

Lielākā daļa siltumražotāju 2023/2024. gada apkures sezonai ir izvēlējušies stratēģiju kurināmā iegādi veikt ar ilgtermiņa līgumiem visai apkures sezonai. Cena šiem līgumiem ir atgriezusies pirms Krievijas uzsāktā kara ar Ukrainu līmenī 25-30 EUR/MWh atkarībā no kvalitātes. Savukārt šobrīd “SPOT” cena ir būtiski zemāka, kas svārstās no 20-25 EUR/MWh, tāpēc arvien vairāk jūtama tendence papildus ilgtermiņa līgumiem slēgt SPOT darījumus. Uz to norāda arī BioEx platformā veikto darījumu struktūra, proti, 46% darījumu ir ilgtermiņa, 38% - mēneša, bet 16% - nedēļas.

Neskatoties uz to, ka apaļoksnes cenas samazinājās jau 2023. gada pirmajā pusgadā, mežizstrādes apjomi bija pietiekmā daudzumā, lai izveidotu pietiekamus enerģētiskās koksnes uzkrājumus 2023/2024 gada apkures sezonai. Taču 2023. gada otrajā pusgadā mežizstrādes apjomi ir samazinājušies, jo privāto mežu īpšnieki ir nogaidoši, saprotot, ka apaļkoksnes cenu kritums saglabājas. Šī tendence potenciāli varētu ietekmēt 2024. gada pirmā ceturkšņa enerģētiskās kosknes piedāvājumu, taču ņemot vērā salīdzinoši mazo pieprasījumu 2023/2024 apkures sezonas sākumā, jo apkures sezona ir iesākusies vidēji par trim nedēļām vēlāk kā ierasts un novembra 1. dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,4°C, kas ir 3,7 °C virs dekādes norma, piedāvjumu šai periodā nodrošinās vēl esošie uzkrājumi.

BioEx ir Latvijā pirmā biomasas tirdzniecības platforma, kurā tiek nodrošinātas regulāras tirdzniecības sesijas, tirgus dalībnieku reģistrācija, sadale pēc kvalifikācijas kritērijiem, piegādātās biomasas kvalitātes un norēķinu atskaites, biomasas enerģijas aprēķina kalkulators, sistēmas atbalsts, garantiju vadība un citas efektīvai darījumu pārvaldībai nepieciešamās funkcijas.

BioEx izveidoja uzņēmumi ar kompetenci siltumapgādes un IT risinājumu jomā, proti, apvienojot zināšanas par nozari ar to, kā vislabāk veidot digitālu platformu labākai tirdzniecībai. 75% BioEx dalībnieks ir EcoHeat Holding - Latvijas uzņēmumu grupa, kas specializējas videi draudzīgu apkures sistēmu ekspluatācijā pilsētas un rūpniecības objektos, kā arī metālapstrādē un ražošanā. Savukārt, 25% BioEx dalībnieks ir FortySeven Software Professionals - Eiropā dibināts IT konsultāciju un pilna cikla programmatūras izstrādes uzņēmums ar vairāk kā 10 gadu pieredzi dažādu nozaru projektu īstenošanā, tostarp banku un fintech sektoros, izejvielu un enerģētikas jomās, kā arī valsts pārvaldē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses