Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

47,1% uzņēmumu aicina paaugstināt neapliekamo minimumu līdz 700 eiro

Aizvadīto gadu augstās inflācijas dēļ uzņēmēji piedzīvoja pamatīgu spiedienu no darbinieku puses paaugstināt darba algas, lai nosegtu pieaugošās izmaksas par komunālajiem pakalpojumiem, pārtiku un kredītiem. Izdevumu paaugstināšanās lēni augošas ekonomikas apstākļos piespiež darba devējus meklēt tādus risinājumus, kuri varētu vienlaikus palīdzēt kā uzņēmumiem, tā strādājošajiem. Viens no efektīvākajiem varētu būt ar nodokļiem neapliekamā minimuma pārskatīšana, uzskata vairums uzņēmēju.

Neapliekamā minimuma paaugstināšana nozīmē, ka darbinieka bankas kontā ienāk vairāk naudas, pat ja bruto darba alga nemainās. Tieši tādēļ šis risinājums ir izdevīgs gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. To apstiprina arī biznesa vadības sistēmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro veiktā pētījuma rezultāti. 47,1% aptaujāto Latvijas uzņēmumu uzskata, ka neapliekamajam minimumam jābūt minimālās algas apmērā. Proti, ja reiz minimālā alga, kas šobrīd ir 700 eiro, ir zemākais ienākumu līmenis, tad to vispār nebūtu jāapliek ar nodokļiem. Tas būtu īpaši nozīmīgs atspaids mazo algu saņēmējiem.

Otrais biežāk pieminētais risinājums ir atteikšanās no diferencētā neapliekamā minimuma. Pašreizējā kārtība nosaka, ka neapliekamais minimums katram strādājošajam tiek aprēķināts individuāli. Turklāt, jo lielāka darba alga, jo mazāka summa, no kuras nav jāmaksā nodokļi. Savukārt strādājošajiem, kuri pelna vairāk par 1800 eiro mēnesī, neapliekamais minimums netiek piemērots vispār. Šī sarežģītā kārtība pirmsākumos sagādāja pamatīgas galvassāpes grāmatvežiem, un liela daļa darbinieku to neizprot vēl joprojām. Tā rezultātā tūkstošiem strādājošo ik gadu konstatē, ka palikuši valstij parādā vairākus desmitus vai pat simtus eiro. Uzņēmēju skatījumā šī kārtība ir pārāk komplicēta, tādēļ 29,3% respondentu vēlētos, lai visiem darbiniekiem tiek noteikta vienāda, fiksēta neapliekamā minimuma likme vismaz 500 eiro apmērā. Tas nozīmētu, ka ikviens strādājošais var rēķināties ar prognozējamiem, izdzīvošanai nepieciešamiem minimālajiem ienākumiem.

19,5% aptaujāto piedāvā vēl radikālāku risinājumu – paaugstināt neapliekamo minimumu līdz vidējās algas līmenim, jo šādā veidā ievērojami palielinātos iedzīvotāju pirktspēja, kas attiecīgi veicinātu patēriņa un ekonomikas izaugsmi.

"Diferencētā neapliekamā minimuma aprēķināšana kopš esošās kārtības ieviešanas ir bijusi viens no lielākajiem izaicinājumiem strādājošajiem Latvijas iedzīvotājiem. Liela daļa darbinieku pat neapzinās, ka viņiem pašiem jāseko līdzi visiem ienākumiem un jārīkojas, ja tie pārsniedz kādu ienākumu slieksni. Tādēļ ik pavasari gada nodokļu deklarācijas periodā dzirdam sūdzības par nodokļu parādiem. Ja vēl uzņēmuma grāmatvedis algas rēķina uz papīra lapas vai kādā biroja izklājlapu datorprogrammā, tad viņš darbiniekam neko daudz nevar palīdzēt. Gada ienākumu aprēķināšanā un prognozēšanā varētu palīdzēt moderna grāmatvedības sistēma, kurā liela daļa aprēķinu notiek automātiski un tie tiek veikti atbilstoši aktuālajām likumdošanas prasībām," skaidro Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Marta beigās veiktajā aptaujā piedalījās 420 Latvijas uzņēmumu pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses