Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mazais novadiņš

Nedēļā starp valsts svētku dienām vajadzētu pateikt ko pacilājošu. Šajā laikā kultūra pēkšņi visiem ir vajadzīga, jo valsts – tas nozīmē tautu, tauta – valodu, valoda – kultūru, un tā tālāk

Zinām šo pantiņu, kas tiek noskaitīts pēc vajadzības un tad atkal aizmirsts. Patriotiskā repertuāra izpildītājiem šonedēļ ir karstākais darbalaiks. "Mazs bērniņš krustcelēs…" Bet kāpēc tik žēlīgi? Par to bērniņu taču tika dziedāts pirms 35 gadiem, vai tad joprojām nav izaudzis? Karjeras mērķus sasniedzis, turību iekrājis, labu auto nopircis, ceļojumiem un hobijiem naudiņu atlicinājis? Sporta zālei un jogai, un tā tālāk. Jā, arī korim un deju ansamblim!

Nekas tā nemaitā patriotismu kā nabagošana un žēlošanās. Tāpēc uzreiz pateikšu, ko būtu gribējis dzirdēt pēc rūpīgi iestudētā skandāla ar kultūras ministres un koru diriģentu piedalīšanos. Ne jau detaļas, kā šī provokācija plānota, ko autori tūdaļ aizskrēja izstāstīt patriotiskā laikraksta redaktorei. Ne jau bijušā ministra mājienus, ka viņš jau nu gan būtu sarunājis ar finanšu ministru, veču runa tomēr, tikai nepaspējis… Es kā kārtīgs patriots būtu gribējis dzirdēt lepnuma pilnas balsis no tautas – mēs, latvieši, kā dziedājām, tā dziedāsim, kā dejojām, tā turpināsim! Nevajag mūs biedēt ar Dziesmu svētku drīzu galu, jo vairāk, ka šo meldiņu jau dzirdējām pandēmijas laikā. Diriģentus bešā neatstāsim – tāpat kā pie turības tikušie latvieši cara Krievijā, kā trimdas letiņi, tiklīdz svešās zemēs kaut cik iekārtojušies!

Es būtu gribējis dzirdēt, ka tas pagastvecis, kas sava kora diriģentei maksājot 170 eiro mēnesī, steidzami sasauc visu kantori un ducina kā pērkons: "Eu, tā tak kauna lieta, ka mēs par Eiropas naudu estrādi tūkstoš vietām uzcēluši, bet diriģentei bezmaz kājām no Rīgas jānāk! Blamāža pa visu valsti! Tūdaļ drošku viņai pretī aizsūtiet un prāvu summiņu piedevām!" Bet skaidrs, kāpēc diriģenti Gaismaspili pagastvečiem vis nedzied, – tie tūdaļ dzied pretī: "Mazs bij’ tēva novadiņis!" Tālāk, par diženo turēšanos, to noklusē! Jo dziedāšanu un dejošanu ne jau mums pašiem vajag, bet tiem tur, augšā – lai tad dod dziedāt un ēst, un dzert, un tiem, kas nedzied, biļetes par brīvu! Un mūsu trūkumcietējiem uzņēmējiem – lai strādnieku brīvdienas kompensē! Nav jau viņi nekādi Dombrovski no Vecmīlgrāvja, ziniet.

Jokus pie malas, visvairāk mani šajā diriģentu sāgā aizkustināja arguments, ka profesionāli mākslinieki, skaitā krietni virs 1000, tūdaļ kā zaldāti valsts dienestā iesaucami! Lūgtum, iepazīstieties, kā profesionāli mākslinieki dzīvo Latvijā: nupat Maija Kurševa, Valsts kultūrkapitāla fonda Vizuālās mākslas nozares ekspertu komisijas priekšsēdētāja, izziņoja, kāds atbalsts piešķirts gada trešajā konkursā: 22 māksliniekiem – vienam mēnesim, 18 māksliniekiem – diviem mēnešiem, vienam – veseliem trim, tikai vienai māksliniecei – pusgadam. Jāpiebilst, ka atbalsta apjoms ir stipri zem vidējās algas līmeņa valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja