Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izdevis grāmatu par tradicionālā apģērba brunčiem

Grāmata Brunči Latvijā 19. gs.–20. gs. sākumā ir jaunākais izdevums Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) zinātnisko rakstu sērijā. Tas ir pirmais šāda apjoma un veida darbs, kas veltīts tieši šai sievietes tradicionālā apģērba sastāvdaļai. Visi izdevumā iekļautie brunči ir darināti un valkāti Latvijas teritorijā 19. un 20. gs., atsevišķi brunči datējami pat ar 19. gs. sākumu.

Grāmatā atainota daļa no LNVM Etnogrāfijas nodaļas Apģērbu un tekstila kolekcijas, kas ir Latvijā lielākais tradicionālo tekstiliju vākums. Kolekcija aptver visus novadus un ir nozīmīgs pētniecības resurss tradicionālā apģērba izpētē.

Izdevums sastādīts atbilstoši ilustrēta kataloga principiem. Kopumā gūstama informācija par gandrīz 500 brunčiem. Vairāk nekā 300 no tiem redzami fotoattēlos, kurus papildina izvērsti apraksti. Katalogā skatāmi brunči, kas darināti gan sava novada tradīcijas, gan arī laikmeta un modes ietekmē.

Pēc brunču darinājuma veida, auduma rakstiem, krāsu līniju ritma kārtojuma senāk atpazina to valkātājas lokālo piederību konkrētai apdzīvotai vietai, pagastam, draudzei vai plašākam apvidum. Tāpēc grāmatas ievaddaļā lasāms plašāks apkopojums par brunču darināšanu, auduma un šuvuma veidiem, to apdari un detaļu dažādību, publicēti arī vīļu un apdares detaļu grafiskie zīmējumi, kas uzskatāms par pirmreizēju teorētisko un praktisko zināšanu sintēzi.

Priekšstatam par Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā glabāto tekstīliju vēsturi grāmatā publicēti arī Pieminekļu valdes 20. gs. 20.–30. gados un 40. gadu sākumā organizēto ekspedīciju vākuma materiāli – brunču apraksta lapas un fotoattēli.

Arī mūsdienās brunčiem ir nozīmīga loma ceļā uz savu tautastērpu – nereti tieši šīs apģērba daļas iegūšana ir aizsākums vēlmei radīt visu attiecīgā novada tērpa komplektu.

Grāmatas Brunči Latvijā 19. gs.–20. gs. sākumā sastādītāja, tekstu un zīmējumu autore ir LNVM Etnogrāfijas nodaļas galvenā krājuma glabātāja Una Dževečka. Fotogrāfi – Jānis Puķītis, Landa Lagzdiņa, Kārlis Kalseris. Māksliniece – Zane Ernštreite. Projekta vadītāja – Sanita Zvidra. Izdevums saņēmis Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Jauno grāmatu var iegādāties LNVM veikalā Rīgā, Brīvības bulvārī 32, muzeja darba laikā (otrdien – svētdien no 10 līdz 17). Cena – 30 eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja