Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sērijā Orbītas bibliotēka iznākusi horvātu dzejnieka Marko Pogačara dzejas izlase

Izdevniecība Orbīta laidusi klajā starptautiski pazīstamā horvātu dzejnieka Marko Pogačara dzejas izlasi Ugunsgrēks bibliotēkā. Izlasi sakārtojis un no horvātu valodas atdzejojis Arvis Viguls.

Horvātu dzejnieks Marko Pogačars (Marko Pogačar) dzimis 1984. gadā Splitā. Kopš 2006. gada iznākušas septiņas dzejas grāmatas, kā arī publicistikas, eseju un stāstu krājumi, kas nodrošinājuši viņam vietu starp atzītākajiem horvātu autoriem ne tikai lokāli, bet arī starptautiskā mērogā.

Pogačara darbi atdzejoti un izdoti vairāk nekā 35 valodās.

Rakstnieks ir divreiz viesojies Latvijā – Dzejas dienās 2015. gadā un festivālā Page Break 2022. gadā. Atdzejojis un izdevis tekstgrupas Orbīta dzejas izlasi, kā arī Arvja Vigula dzejas grāmatu horvātu valodā.

Izlasē Ugunsgrēks bibliotēkā iekļauti dzejoļi no krājumiem Dēles virs Santakrusas (Pijavice nad Santa Cruzom, 2006), Vēstījumi parastiem ļaudīm (Poslanice običnim ljudima, 2007), Priekšmeti (Predmeti, 2009), Melnais novads (Crna pokrajina, 2013) un Zeme Zeme (Zemlja Zemlja, 2017).

Atdzejotājs Arvis Viguls par izlasi teic: “Ugunsgrēks bibliotēkā ir pirmā horvātu dzejas grāmata latviešu valodā šajā gadsimtā. Tā ir lieliska iespēja sākt iepazīšanos ar horvātu mūsdienu literatūru, kā arī tvert starptautiskās laikmetīgās dzejas vēsmas."


 

Pasaulē pazīstamais slovēņu dzejnieks Tomažs Šalamuns par Pogačaru savulaik sacījis: “Marko Pogačars ir brīnums. Nav īsti skaidrs, kad un no kurienes viņš parādījās, taču ir tik acīmredzami, ka viņš ir mūsu vidū – turklāt centrāli. Cik apbrīnojami viņš iedzīvina atmiņu dziļumu, mērķē uz lasītāja ķermeni, tā izkaisīto micēliju. Autors ir citu lielisko dzejnieku, savu pavadoņu, briesmīgais brālis, viņš augstu vērtē gaismu. Ar Pogačaru ne vien horvātu, bet visas pasaules dzeja sniedzas līdz tās varenā koka galotnei.”


 

Sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Dizaina autors: Tom Mrazauskas. Korektore: Jolanta Pētersone.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja