Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uz kinoekrāniem nonāk režisora Aika Karapetjana filma Bezkaunīgie

Aika Karapetjana filma Bezkaunīgie ir mistisks psiholoģisks trilleris, kura nospriegotajā noskaņā atklājas ģimenes emocionālo saišu un savstarpējās mijiedarbības sarežģītā un satraucošā daba. Filmas pirmizrāde Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) notiks 17. oktobra vakarā kinoteātrī Splendid Palace, kinoteātros filma skatāma no 18. oktobra.

Helēna ar ģimeni ierodas sava mirušā tēva entomologa vasaras mājā, kurā nav bijusi kopš bērnības. Viņas diktatoriskais, valdonīgais vīrs, augstskolas pasniedzējs Rihards kopā ar abiem bērniem palīdz ēku atjaunot, lai Helēna tajā varētu pasniegt deju stundas un atsākt savu horeogrāfes karjeru. Kopīgā darbā pavadītās brīvdienas pārvēršas murgā, kad ģimene atklāj, ka māja ir pilna ar kukaiņiem. Cīņa ar tiem pāraug ģimenes cīņā citam ar citu. Taču negaidīts notikumu pavērsiens kļūst par skarbu pamudinājumu pārvarēt savstarpējus aizvainojumus un glābt ģimenes saites.

Filmas galvenais vēstījums ir par ģimeni, par sarežģītām attiecībām starp dzīvesbiedriem. Vīrs Rihards paštaisni un neiejūtīgi noraida jebkādas idejas, kas neatbilst viņa dzīves uzskatiem un priekšstatiem par pareizo lietu kārtību. Pārējie ģimenē parasti viņam pakļaujas – līdz brīdim, kad visi ierodas mirušā sievastēva mājā. Riharda nevēlēšanās nopūlēties, lai dzīvesbiedre varētu realizēt savu sapni par deju studiju, kļūst par grūdienu, kas Helēnu pamudina nostāties pret vīru un cīnīties par savu ilgi apspiesto vēlmi pašrealizēties un dzīvot piepildītu dzīvi, kā pati vēlas.

Sonora Broka, Riga IFF radošā direktore, par filmu Bezkaunīgie: “Aika Karapetjana filmas apdzīvo teritoriju, ko līdz galam nav iespējams paredzēt. Viņš ir nemainīgi saglabājis režisoram tik būtisko īpašību – neatlaidību doties vēl nezināmajā. Jaunā žanrā, jaunā žanru sintēzē, paskatīties uz rutinēto no neordināra leņķa, izvilināt skatītāju no komforta zonas. Nepierastais skatījums var atklāt daudz ko jaunu par labi iemītām domu taciņām un ievalkātiem jūtu īsceļiem. Bezkaunīgie ir zaļu sūnu iztapsēta alegorija par to, kas notiek, ja atplēšam pārāk daudz no virsslāņa. Tur apakšā var slēpties gan iznīcība, gan izlīgums.”

Didzis Jonovs, kurš filmā atveido ģimenes tēvu un psihoanalīzes pasniedzēju Rihardu, arī savā darba ikdienā strādā ar psiholoģijas jautājumiem, tādēļ filmā atspoguļotās ģimenes iekšējo attiecību peripetijas viņam šķiet īpaši saistošas: "Filma, manuprāt, ir ļoti veiksmīgs groteskas, absurda, dramatisma un šausmu elementu savienojums, kas ļauj uz mums katram būtiskiem partnerattiecību un personīgās psiholoģijas jautājumiem palūkoties no negaidīta skatpunkta. Manuprāt, tie skatītāji, kuriem attiecīgie jautājumi ir svarīgi, gūs vērtīgas sajūtas un atziņas. Filma visās tās izpausmēs ir mākslas darbs."

"Filmā Bezkaunīgie katram skatītājam ir iespēja paraudzīties uz sevi no malas,” tā par filmu teic Marta Grase, kas atveido Helēnu, ģimenes māti. Helēna sevi veltījusi vīram un bērnu audzināšanai, taču viņas dzīves aicinājums ir dejas māksla. Filmas varone nav zaudējusi ambīcijas un vēlas realizēt savu talantu.

Biļetes uz filmas Bezkaunīgie pirmizrādi iespējams iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un Biļešu servisa tirdzniecības vietās. No 18. oktobra filma skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja