Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Artdocfest/Riga galvenās balvas ieguvušas filmas Atpakaļskata spogulī un Reiz bijām ogļrači

Festivāla septītajā dienā, 7. martā, k/t Splendid Palace norisinājās festivāla noslēguma ceremonija, kuras laikā tika pasniegtas balvas nominantiem vairākās kategorijās. Kopumā žūrija izvērtēja 28 dokumentālās filmas no konkursa programmām Baltic Focus un Artdocfest Open.

Konkursa programmas Artdocfest Open žūrija piešķīra Grand Prix balvu Mačeka Hamela filmai Atpakaļskata spogulī (Polija, Francija, Ukraina), kas vēsta par cilvēcīgu rīcību, kas pāraug pārlaicīgā mākslas ceļojumā. Taču par Baltic Focus uzvarētāju, iegūstot godalgoto HERZ balvu, kļuva Kristiana Johanesa Koha un Jonasa Matušeka filma Reiz bijām ogļrači (Vācija, Šveice). Šī filma ir dziļš un vērtīgs ieskats intriģējošā lūzuma punktā, kas iestājas piecu cilvēku likteņos, kad vairs nepastāv industrijas nozare, ar kuru viņi līdz šim saistījuši savas dzīves. Tostarp balvu par labāko režiju ieguva Agņeška Zvefka par sirsnīgo filmu Vika! (Polija, Vācija, Somija), kuras plūdumu atdzīvina laikmetīgās dejas inscenējumi. Autore atklāj vecumdienas kā neizbēgamu, bet ne obligāti skumju dzīves posmu. Īpašā balva tika iedalīta Ivara Zviedra filmai Kaprači (Latvija), kas pieticīgā un poētiskā veidā attēlo kapraču ikdienas darbu kā rituāla procesu. Žūrijas īpašās atzinības balvu saņēma režisores Džesikas Groteras filma Dmitrijeva lieta (Nīderlande), kas ir svarīgs vēstījums par cilvēka cīņu pret valsti, lai saglabātu vēsturisko patiesību. Tāpat arī īpašā atzinība pienākas Vitālija Akimova filmai Pēdējā vasara (Francija) - satraucošs un juteklisks vēstījums par jaunību un tās trausluma atsegšanos draudīga vēsturiskā fona gaisotnē. No Artdocfest Open programmas, Maika Lernera un Martina Heringa filma Nejaušā prezidente (Lielbritānija) ir par Baltkrievijas tautas cīņu, kas ir visas Eiropas cīņa, saņēma žūrijas īpašo balvu. Labākās režijas balva tika piešķirta Mariannas Kātas filmai Pēdējā relikvija (Igaunija, Norvēģija), kurš ir ietilpīgs kinematogrāfisks vēstījums par kādas valsts katastrofu.

Pēc svinīgās ceremonijas sekoja īpašais seanss filmai Ziemassvētku eglītes dzīve un nāve (Lietuva), kas atspoguļo, kā caur Dāniju visā Eiropā nonāk eglītes no Gruzijas un atklāj to iegūšanas tumšo noslēpumu, kā arī tikšanās ar filmas veidotājiem.

7. marta pēcpusdienā notika arī abi Simpozija pasākumi par aktuālo dokumentālā kino industrijā: Tīrons un Mihņiks. Saruna, kā arī Filmu veidotāju debates. Pēc festivāla noslēguma diskusiju ieraksti būs brīvi pieejami Artdocfest/Riga mājaslapā. Taču neilgi pirms noslēguma ceremonijas tika aizvadīts arī pēdējais dubultseanss, kas ir daļa no tematiskās programmas Ukraina pāri visam un, kas atspoguļo represēto personu likteņus kara laikā: Kad Krievija nāk: bailes un uzticība Ukrainas pilsētā (Vācija) un Atgriešanās (Vācija).

8. martā festivāla noslēgumā k/t Splendid Palace tiks izrādītas četras spilgtas filmas. Skatītājiem būs iespēja atkārtoti noskatīties filmu Mazliet svešā (Ukraina) plkst. 20.00 un seansus uzvarētāju filmām: plkst. 18.00 tiks rādīta programmas Baltic Focus uzvarētāja filma Reiz bijām ogļrači, plkst. 21.00 Artdocfest Open uzvarētāja filma Atpakaļskata spogulī un plkst. 18.30 labākās režijas balvas filma Pēdējā relikvija.

 

Starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest/Riga norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Polijas vēstniecība, Izraēlas vēstniecība, Dānijas kultūras institūts, radio SWH, uzņēmums Skrīveru saldumi, Neighbourhood Riga, portāls Meduza, aģentūra LiveRiga, platforma Artdoc.Media, mākslas centrs Zuzeum, portāls LSM.lv, portāls Delfi.lv, žurnāls Kino Raksti, kinoteātris Splendid Palace, Vācijas televīzijas kanāls Deutsche Welle, ASV televīzijas kanāls Current Time TV, ASV raidorganizācija Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība, biedrība Tavi draugi, bārs Piana Vyshnia, viesnīca Pullman Hotels and Resorts un televīzijas kanāls TV Rain.

Artdocfest/Riga filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī Splendid Palace un mākslas centrā Zuzeum. Vairāk par filmām, seansiem un biļešu iegādi – festivāla Facebook un Instagram lapās, kā arī mājaslapā www.artdocfest.com/lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja