Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Beidzot televīzijā šovs arī lasītājiem

"Ir kulinārijas šovi, šovi par dzīvnieciņiem un tamlīdzīgi, beidzot būs šovs arī lasītājiem," priecīgi secina viens no Latvijas Televīzijas jaunā raidījuma Lielā lasīšana vadītājiem rakstnieks un literatūras kritiķis Arno Jundze.

Raidījuma formāts adaptēts no Lielbritānijas raidsabiedrības BBC, kur "lielā lasīšana" (The Big Read) tika translēta 2003. gadā ar mērķi noskaidrot nācijas visvairāk mīlēto grāmatu. Pārraide aizrāvusi britu auditoriju. "Anglijā bija milzīga sajūsma par to, kā viens 150 kilogramīgs tēvainis brauc pa upi cukurtraukā un tēlo kaut ko no Vinnija Pūka," vienu no iespaidīgākajām BBC šova epizodēm atklāj Arno Jundze, izsakot cerības, ka arī LTV raidījumā piedalīsies tikpat atraktīvi varoņi. Latvijā Lielā lasīšana aizsāksies 19. janvāra vakarā LTV1 ēterā pēc raidījuma De facto. Raidījumi iecerēti visa gada garumā ar raidlaiku svētdienu vakaros.

Pirmajā raidījumā Lielās lasīšanas vadītāji Eva Ikstena-Strapcāne, Pauls Timrots un Arno Jundze aicinās skatītājus turpmākā mēneša laikā interneta vietnē www.lielalasisana.lv, kā arī grāmatnīcās un bibliotēkās visā Latvijā nominēt topam piecas savas mīļākās daiļliteratūras grāmatas latviešu valodā. No skatītāju ieteikumiem izveidots grāmatu Top 100 "ar grāmatām, kuras katram latvietim noteikti jāizlasa", bet 16. novembrī jaunajā Nacionālās bibliotēkas ēkā tiešraidē ar telefonbalsojumu tiks noteikta latviešu mīļākās grāmatas goda ieguvēja.

"Būtiski, ka, nosakot šo topu, tiks veidotas arī diskusijas, dažādi sižeti, tiks aicināti eksperti," uzsver Eva Ikstena-Strapcāne, stāstot, ka raidījumu saturs būs ļoti dažāds un pēc iespējas draudzīgāks skatītājam. "Viņam nevajadzētu būt kā klasiskam kultūras raidījumam, kā Nacionālajiem dārgumiem, kur runā par vienu autoru un ņemas. Formātam vajadzētu būt atraktīvam un dzīvespriecīgam," secinājis Arno Jundze. Starp raidījuma varoņiem, kuri apspriedīs mīļākās grāmatas titula kandidātus, būšot gan cilvēki no tautas, gan literatūras eksperti un sabiedrībā pazīstami cilvēki, kā arī nominēto darbu autori - cerības izsaka raidījuma vadītāji.

"2003. gadā Lielbritānijā pirmajā vietā bija Gredzenu pavēlnieks," stāsta Eva Ikstena-Strapcāne. "Mēs esam daudz minējuši, kas varētu būt tā grāmata, kura Latvijā ir nr. 1. Domājam, ka tas varētu būt Ziedonis, piemēram, Epifānijas vai Kurzemīte… bet varbūt Harijs Poters."

Arno piebilst, ka, jo vairāk par šo jautājumu domājot, jo grūtāk esot ko prognozēt: "Man liekas, ka šis ir tas gadījums, kad nevajadzētu balsot par to, kas liekas pareizi, bet gan par to, kas patiešām ir mīļākā lieta." Lielbritānijā par lielu notikumu izvērsies ne tikai balsošanas process un atraktīvie raidījumi, Arno Jundze uzsver, ka topa rezultāti vēl ilgi pieminēti un apspriesti sabiedrībā, tādas pašas cerības esot arī uz latviešu Lielās lasīšanas rezultātiem.

Sākoties jaunajam gadam, izmaiņas radušās raidījuma 100 g kultūras plānojumā. No 9. janvāra raidījums 100 g kultūras. Diskusija LTV1 ēterā būs skatāms ceturtdienās plkst. 17.15, savukārt 100 g kultūras. Nacionālie dārgumi - otrdienās plkst. 17.15.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja