Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Kinoskolā notiks izcilā latviešu kinorežisora Jāņa Streiča lekciju cikls

No 9. februāra Kinoskola piedāvā iespēju noklausīties sešu lekciju ciklu, ko lasīs izcilais kinorežisors Jānis Streičs. Sešu lekciju ciklā J. Streičs iepazīstinās ar savu izpratni par kinorežisora profesiju un dalīsies pieredzē ar tiem, kurus padziļināti interesē filmu veidošanas process.Par meistardarbnīcu J.

Streičs saka: „Šajā super īsajā kursā palīdzēšu apgūt kinovalodas ābeci, kas ir vienkārša un stabila kā alfabēta burti. Procesa sākumā jāizslēdz šīs mākslas dalīšanu atsevišķos posmos - režija, operatora darbs, scenārijs, montāža, skaņas noformējums. Kaut kino industrijā tā tam jābūt. Kino ābecē, kinomākslas plastikā un izjūtā tas viss ir kopā kā mūsu dzīvības garantā ūdenī, kura formula H2O ļautu to sadalīt atsevišķās daļās, bet tas vairs nebūs ūdens.”„Kinomāksla ir realitātes modelēšanai ekrāna rāmjos. Un kā dažu minūšu etīdēs, tā lielās filmās tiek lietota vienota valoda. To apgūsim, kā skolnieki apgūst ābeci, kā aktieri mācās staigāt un runāt. Tā mācīsimies arī filmēt, kaut pie mūsu tehnikas iespējām katram šķiet, ka viņš to prot,” norāda kino režisors, gan piebilstot: „Līdz lielajai filmai nokļūt nesolu, jo tas nav manos spēkos, bet pamatu pamatus ar vingrinājumiem un etīdēm solos praktiski ierādīt, lai modinātu kāri katram tikt nākotnē pie lielās filmas.”J. Streičs ir kinorežisors, scenārists, aktieris, mākslinieks, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, Trīszvaigžņu ordeņa komandieris. Režisors ieguvis vairākas starptautiskas balvas, J. Streičs ir Vatikāna prēmijas Beato Angeliko laureāts, Latvijas Zinātņu akadēmijas Raiņa balvas laureāts, Latvijas valsts Ministru prezidenta balvas laureāts. Pildot dažādus pienākumus, J. Streičs piedalījies vairāk nekā 30 ekrāna darbu veidošanā, starp tiem tautā iecienīto filmu Mans draugs nenopietns cilvēks, Teātris, Limuzīns Jāņu nakts krāsā, Cilvēka bērns, Likteņdzirnas, Rūdolfa mantojums autors

J. Streičs ir dzimis 1936. gada 26. septembrī Preiļu pagastā. Mācījies par skolotāju, dienējis armijā, strādājis skolā, studējis teātra režiju Latvijas valsts konservatorijas Teātra fakultātē. Visu darba mūžu kopš 1963. gada veltījis kinomākslai, līdz 1991. gadam vienīgā J. Streiča darba vieta bija Rīgas kinostudija. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir brīvmākslinieks, Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedrs. Pēdējos gados pievērsies glezniecībai un rakstniecībai. Ar savām gleznām piedalās izstādēs. Izdevniecība Dienas grāmata gatavo izdošanai jau otro J. Streiča grāmatu Tas garais Cilvēkbērna gads 1991. Pirmā J. Streiča grāmata Lāga dvēseļu straumei piedzīvoja vairākas tirāžas.

J. Streičs ir vadījis Latvijas Kinematogrāfistu savienību, Latgales kultūras biedrību savienību, Rīgas Latviešu biedrību. Ar lekcijām un rakstiem piedalās Latvijas Zinātņu akadēmijas Letonikas programmas īstenošanā un ir Daugavpils kultūras universitātes patrons.

Režisora J. Streiča ciklā paredzētas sešas lekcijas, tās notiks ceturtdienās plkst. 18 Kinoskolā, 13. janvāra ielā 33. Uz lekciju kursu pieteikties var, rakstot „[email protected]”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kalnciema kvartālā sākas vasaras koncertsezona

Kalnciema kvartāls šīs vasaras pirmajā ceturtdienā gaidīs ciemiņus ierastajā vietā zem lampiņu virtenēm. Pasākumu cikla Vasara ārā. Vasara kopā otrajā koncertā 6. jūnijā apmeklētājus ieprie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja