Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 4. jūnijs
Sindija, Sintija, Elfrīda

Dramatiskas kaislības glezniecībā

Otto Zitmaņa otrā personālizstāde Šprotes pienā. Otto Zitmaņa līdzšinējā biogrāfija ir klasiska: pēc Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas beigšanas mākslinieciskā izglītība tika turpināta Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, 2004.gadā iegūstot bakalaura grādu, bet pēcāk uzsāktās maģistrantūras studijas tika atstātas pusratā.

Tagad gleznotājs strādā reklāmas aģentūrā un līdz šim šo nodarbi veiksmīgi apvieno ar māksliniecisko darbību — gan gleznojot, gan pamanoties izveidot pa kādai grāmatu ilustrācijai, piemēram, vēl nesen — 2007.gadā klajā nākušajai Kārļa Vērdiņa bērnu dzejoļu grāmatai Burtiņu zupa. Lai gan Otto Zitmanis ir gleznotājs, kurš uz lielās mākslas skatuves tika pamanīts jau 2000.gada Rudens izstādē, kad tika apbalvots, viņa darbi lielākoties ir bijuši skatāmi vairākās grupu, nevis personālizstādēs (pirmā personālizstāde bija aplūkojama 2006.gada rudenī galerijā Māksla XO). Viņš iekļauts arī latviešu jaunākās paaudzes labāko gleznotāju skaitā, kuru veikums apskatāms izstādē Našķu bumba. Jaunie Latvijas glezniecībā LNMM izstāžu zālē Arsenāls (apskatāma līdz 27.janvārim).

Gleznotāja rokraksts arī šajā personālizstādē pēc formālās izteiksmes noteikti būtu piepulcējams ekspresionistu nometnei — viņa daiļrades pamatā ir groteska deformācija formā, nepieradinātība triepienā, fragmentāras un pietuvinātas kompozīcijas lietojums (kas liek skatītājam līdzdarboties, it kā sajusties kā notiekošā lieciniekam) un krāsu kontrastu izmantojums, bieži vien pretnostatot samērā tīras, neizlīdzinātas, spilgtas krāsas, kādas dabā neatrast, arī latviešu glezniecības laukā tās ir salīdzinoši reta parādība. Niansētākas gleznieciskās kvalitātes labāk izgaršojamas izstādes gaišākajos darbos Skaties!, Skaties man acīs!, Negribu mājās un 6.20. p.m.

Salīdzinot ar iepriekšējo personālizstādi, šajā ir parādījušies arī Otto Zitmaņa centieni zīmējumā. Darbos Tev netīk rītdiena, Tu atkal dusmojies ar pasteļkrāsas krītiņiem uz melna papīra atklājas zīmējums ar paaugstinātu abstrakcijas pakāpi, kas iegūst maksimālu ekspresiju vienīgi caur krāsainu līniju vilciena spēku un kas, salīdzinot ar dažbrīd raupjajiem glezniecības sižetiem un tēliem, piedāvā lielāku asociatīvu blīvumu un brīvību.

Personālizstāde Šprotes pienā tematiski ietver māksliniekam raksturīgās sižetiski groteskās anekdotes par histērisku, kaislību plosītu būtni — pārsvarā tieši sievieti. Viņa arī kārdinātāja (Ļauj ievilkt elpu), padauza (Šīs biksītes nav tā vērtas), emociju nevaldāmais spridzeklis (Atstāj mani vienu), kaprīzs radījums (Rīts vienai), neirotiķe (Neaiztiec mani) vai parasta mājsaimniece (Mans vīrs. Pakaļa. Man patīk) un savu skaistumu uzturoša dāma (Būšu šodien skaista) mākslinieciski groteskā servējumā, kas vienlaikus atklāj Otto Zitmaņa gleznu iedarbību. Jaunā mākslinieka darbi rada asociācijām bagātu un diezgan konkrētu, brīžiem pat cilvēku savstarpējām cietsirdīgajām spēlēm pakļautu, atpazīstamu, taču hipertrofētu ainu ar gleznieciski iedarbīgiem līdzekļiem, izmantojot pretkrāsu kontrastus, formu deformāciju un interesantus rakursus, ar detaļu izmantojumu panākot dramatisku iespaidu, kas reti kuru atstāj vienaldzīgu, tāpat kā izstādes intriģējošais nosaukums Šprotes pienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasniegtas Teātra dienas izcilības balvas

Pirmdien, 3. jūnijā, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tika sumināti Teātra dienas izcilības balvu saņēmēji. Pasākumu organizē Latvijas Teātra darbinieku savien...

Kalnciema kvartālā sākas vasaras koncertsezona

Kalnciema kvartāls šīs vasaras pirmajā ceturtdienā gaidīs ciemiņus ierastajā vietā zem lampiņu virtenēm. Pasākumu cikla Vasara ārā. Vasara kopā otrajā koncertā 6. jūnijā apmeklētājus ieprie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja