Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Foto: Jelgavā atklāts mākslinieka Jāņa Šneidera murālis

Uz Jelgavas Centra pamatskolas fasādes, Uzvaras ielā 10, Jelgavā atklāts mākslinieka Jāņa Šneidera murālis jeb sienas gleznojums Tiešraide. Murālis veltīts dabas tēmai un vēsta par pasaules kārtību, kur esam atkarīgi viens no otra – esam šajā pasaulē kā radi.

Jāņa Šneidera mākslas darbs Tiešraide ir viens pieciem lielformāta mākslas darbiem, kurus veido Imanta Ziedoņa fonda Viegli izglītības iniciatīva Ziedoņa klase sadarbībā ar fondu Mākslai vajag telpu.

Uz aptuveni 6 m x 13 m lielās Jelgavas Centra pamatskolas sienas atainotā dabas tēma vēsta par putniem, kuri ir veiksmīgi adaptējušies dzīvei pilsētā.

"Murālī esošais namiņš kļūs par interaktīvu gaidu objektu, uzdodot jautājumus – kas, kad un vai tajā kāds iemitināsies? Putnu būrītis īpaši paredzēts strazdiem, un tieši atklāšanas dienā mēs jau pirmos ziņkārīgos redzējām! Ir skaists kontrasts starp īstajām debesīm virs galvas un iluzorajām uz sienas, starp mainīgo un sastingušo. It kā siena būtu debesu atlūza - nokritusi un zemē iedūrusies kādas mākoņainas dienas lauska," sienas gleznojuma ideju izklāsta Jānis Šneiders.

Pēc murāļa svinīgās atklāšanas skolēni piedalījās radošajā darbnīcā kopā ar mākslinieku un radīja savas debesu kartes.

"Prieks, ka laikmetīgā māksla ienāk tieši Jelgavā un turpmāk pilsētas iedzīvotāji, īpaši Centra pamatskolas skolēni katru dienu varēs novērot šī mākslas darba dzīvi, piedalīties tajā. Jāņa Šneidera izvirzītā tēma par pasaules lietu kārtību un dzīvību uz šīs zemes ir ļoti sirsnīga un aktuāla,” stāsta Ziedoņa klases vadītāja Elizabete Pavlovska.

Ziedoņa klase realizē starptautisku Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas projektu, kurā izglīto bērnu un jauniešu auditoriju par laikmetīgo mākslu. Līdz šim atklāti sienas gleznojumi arī citās Latvijas pašvaldībās – mākslinieces Luīzes Rukšānes darbs Par atcerēšanos uz Smiltenes kultūras nama sienas, mākslinieces Zīles Ziemeles sienas gleznojums Kopā, kas rotā Talsu mākslas skolas fasādi, un mākslinieces Ances Eikenas murālis Tādi kā radi uz Ādažu vidusskolas sienas.

Plānots, ka šopavasar Ziedoņa klase atklās vēl vienu murāli kādā Latgales reģiona pilsētā un kultūrizglītības nodarbības skolēniem par laikmetīgo kultūru.

Vairāk: mājaslapā www.ziedonaklase.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja