Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Lestenes baznīcu atjaunos topošie amatnieki

Līdz ar barokāliem kokgrebumiem rotātā baznīcas kanceles balsta pārvešanu no Rundāles pilsmuzeja staļļiem uz tā mājvietu - Lestenes baznīcu Tukuma novadā - vakar simboliski tika aizsākta ziedojumu vākšana skaistākās Latvijas baroka baznīcas atjaunošanai. 3. decembrī plkst. 12 (nevis plkst. 16, kā tika ziņots iepriekš!) Lestenes baznīcā notiks pirmais publiskais labdarības pasākums, kurā palīdzēt gribētājiem nelielu koncertu sniegs Latvijas Radio koris.

Kā jau ziņots, ārēji masīvajā un vienkāršajā Lestenes baznīcas celtnē kādreiz atradās Latvijas spožākās koktēlniecības zvaigznes Nikolaja Sēfrensa XVIII gadsimta sākumā darinātie iekārtas priekšmeti, kā arī meistara Kornēliusa Rāneusa taisītās ērģeles. Darbs pie baznīcas tapšanas beigts 1754. gadā līdz ar iekārtas nokrāsošanu un apzeltīšanu. Reiz krāšņākā un mākslinieciski vienotākā Kurzemes baroka sakrālā celtne vietējiem ļaudīm patiesā izbrīnā lika iesaukties: „Ak svētā Lestene!” Tomēr pēc Otrā pasaules kara sākās regulāra baznīcas demolēšana un priekšmetu izzagšana, bet 1967. gadā tajā ierīkoja labības kalti, altāra vietā uzceļot graudu rezervuāru. Sešdesmito gadu nogalē baznīcas iekārta tika aizgādāta uz Tukuma muzeju, pēc tam - Rundāles pilsmuzeja staļļiem, kur joprojām atrodas un gaida restaurāciju 80% no saglābtās iekārtas.

Baroka pērles atjaunošanas procesu organizē šopavasar dibinātais Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds (LBAF), kura goda locekļi ir Rundāles pilsmuzeja saimnieks Imants Lancmanis un bijusī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte. „Esam baznīcā ierīkojuši apkures sistēmu un signalizāciju, lai atjaunošanas darbus varētu veikt pilnvērtīgi,” par LBAF līdz šim paveikto Dienai stāsta Lestenes draudzes pārstāve, LBAF valdes locekle Diāna Kovaļova.

I. Lancmanis norādīja, ka baznīcas iekārtas atjaunošanai ir nepieciešami aptuveni 300 tūkstoši latu, neskaitot autentisku ērģeļu būvi. Šis neesot projekts, kurā tiks ieguldīti milzu līdzekļi un iesaistītas vērienīgas restaurācijas kompānijas. Lielu daļu atjaunošanas darba veikšot vairāku Latvijas amatniecības skolu audzēkņi mācību ietvaros. Pērnā gadsimta sākuma fotofiksācijas baznīcas interjerā krietni atvieglošot darbu, uzskata I. Lancmanis. Sadarbībā ar arhitektu biroju Vecumnieks & Bērziņi tuvākajā laikā ir plānots izstrādāt baznīcas interjera renovācijas projektu. „Lestenes baznīcas atjaunošana ir iespējama tikai tad, ja to uztversim kā lielu, nacionālu pasākumu, kurā Latvijai tiks atdota tās visskaistākā baroka baznīca,” tā I. Lancmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja