Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Sinfonietta Rīga koncertēs ietekmīgajā Nīderlandes kamermūzikas festivālā Storioni Festival

Sestdien, 21. janvārī valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga piedalīsies Nīderlandes kamermūzikas festivālā Storioni Festival, pavēstīja orķestra pārstāvis Gints Ozoliņš.

Koncertmaratonā Storioni Lielā parāde, kurā uz vairākām Eindhovenas Concertgebouw skatuvēm viena vakara ietvaros uzstāsies daudzi starptautisku atzinību guvuši mūziķi, Sinfonietta Rīga kopā ar festivāla pamatlicējiem, Nīderlandes kamermūziķu apvienību Storioni Trio pirmatskaņos amerikāņu postminimālisma ikonas Deivida Lenga (David Lang) jaundarbu Shade

Ņujorkā dzīvojošais komponists Deivids Lengs 2008. gadā par skaņdarbu The Little Match Girl Passion, kas tapis pēc Hansa Kristiāna Andersena pasakas Meitene ar sērkociņiem motīviem, saņēma prestižo Pulicera prēmiju, bet 2010. gadā par šī skaņdarba atskaņojumu saņēma Grammy Award par labāko izpildījumu maza sastāva ansambļu kategorijā. Lenga daiļrade  pakļaujas modernisma, minimālisma un rokmūzikas raksturojumam, bet vislabāk tā raksturojama kā post-minimālistiska.

Līdztekus Lenga skaņdarba pirmatskaņojumam festivāla publikas vērtējumam tiks sniegta arī virkne labi pazīstamu klasikas "zelta fonda" skaņdarbu. Volfganga Amadeja Mocarta Piekto vijolkoncertu Sinfonietta Rīga atskaņos kopā ar žilbinošo jaunākās paaudzes vijolnieku Reju Čenu (Ray Chen), bet Mocarta Trešā mežraga koncertā Mibemolmažorā orķestris muzicēs plecu pie pleca ar franču mežraga spēles lielmeistaru Ervē Žulēnu (Hervé Joulain).

Taivānā dzimušais un Austrālijā uzaugušais vijlonieks Rejs Čens ir saņēmis prestižo Karalienes Elizabetes balvu (2009) un ne mazāk nozīmīgo Jehudi Menuhina balvu (2008). 2012. gadā jaunais vijolnieks uzstājās Nobela balvas pasniegšanas koncertā Stokholmā, bet Čena īpašās attiecības ar Mocartu apliecina viņa trešais studijas albums, kas tapis sadarbībā ar diriģentu Kristofu Ešenbahu (Cristoph Eschenbach) un Šlēzvigas-Holšteinas Festivāla orķestri. 

Sinfonietta Rīga atskaņos arī Frederika Šopēna Otro klavierkoncertu kopā ar pianistu Nelsonu Gerneru (Nelson Goerner). Argentīniešu izcelsmes virtuozs, kura Šopēna klaviermūzikas ierakstus Londonas Vigmora zālē ietekmīgais BBC Music Magazine novērtējis ar mēneša labākā ieraksta titulu, ir sadarbojies gan ar prestižiem orķestriem, gan aizrāvies ar kamermuzicēšanu. 

Storioni festival ir lielākais un nozīmīgākais kamermūzikai veltītais festivāls Nīderlandē, kas jau desmito gadu norisinās Ziemeļbrabantes reģiona darījumu un kultūras centrā Eindhovenā. Festivāla izveidē vistiešākajā veidā iesaistīts viens no sava žanra spilgtākajiem kolektīviem Storioni Trio, kura sastāvā muzicē pianists Barts van de Rūrs (Bart van de Roer), vijolnieks Vauters Vosens (Wouter Vossen) un čellists Marks Vosens (Marc Vossen), kuri sadarbībā ar Eindhovenas Concertgebouw māksliniecisko direktoru Franku Vēnstru (Frank Veenstra) spējuši iedzīvināt šāda liela starptautiska mēroga kamermūzikas festivāla ideju. 

Storioni festival, par kura jubilejas gada saukli izvēlēts moto “Radot jaunas tradīcijas” (Designing new traditions) norisināsies no 18. līdz 29. janvārim. Storioni festivāla ideja vērsta uz kamermūzikas kā laikmetīgas mākslas formas popularizēšanu. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja