Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zaļajā ceturtdienā Sv. Pētera baznīcā skanēs Perta, Forē un Kančelli skaņdarbi

VSIA Latvijas koncerti aicina piedzīvot Zaļās ceturtdienas kluso pārdomu laiku šī gada 28.martā Sv. Pētera baznīcā, kur tiks atskaņots Gabriela Forē Rekviēms, Arvo Perta Stabat Mater un Gijas Kančelli pēdējais skaņdarbs - Tsutisopeli.

Koncertā piedalīsies kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, soprāns Natālija Behma, basbaritons Rihards Mačanovskis, ērģelnieks Aigars Reinis un diriģents Māris Sirmais.

Franču romantiķis Gabriels Forē klausītāju sirdis pratis iekvēlināt ar brīnumskaistām melodijām un pasakaini krāšņu harmonisko valodu, novatoriskas idejas eleganti savijot ar atbruņojošu vienkāršību. Šīs raksturzīmes caurvij arī viņa vairāk nekā divas desmitgades darināto un galu galā 1900. gadā pabeigto Rekviēmu, kuru pats meistars dēvējis par “šūpuļdziesmu nāvei”. Pretēji dramatiski nospriegotajiem Volfganga Amadeja Mocarta vai Hektora Berlioza žanra paraugiem, Gabriela Forē vokālsimfoniskais opuss ir drīzāk miera un gaismas caurstrāvots, pārdomu pilns ceļš pretī paradīzes svētlaimei.

Un līdzās šim lieldarbam Zaļās ceturtdienas gaisotnē Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs arī Gijas Kančelli emocionāli satricinošā mūzika un Arvo Perta pirms teju četrdesmit gadiem darinātā mātes sāpju caurstrāvotā partitūra Stabat Mater. Pasaulē atpazīstamākais igauņu komponists tiek asociēts gan ar tā dēvētās “jaunās vienkāršības”, gan “jaunā garīguma” un “jaunā askētisma” stilistiskajiem virzieniem. Viņa skaņu pasaulē patvērumu no ikdienas skrējiena atraduši neskaitāmi klausītāji, jo tajā atpazinuši pārpasaulīgu mieru un attīrošu klusumu. Pretstatā Arvo Perta izteiksmei, kur liela loma atvēlēta minimālisma inspirētu struktūru matemātiskajai precizitātei un intravertajam veidolam, gruzīnu lielmeistara Gijas Kančelli skaņumāksla ir subjektīvāka un romantiskāka, arī dramatiski sakāpinātāka un neparedzamāka. To apliecina arīdzan 2019. gadā mūžībā aizsauktā skaņraža pēdējais opuss – viņa dzimtajā valodā austā partitūra Tsutisopeli jeb Gaistošā pasaule.

Šo partitūru lasījumā Māra Sirmā vadītais Valsts Akadēmiskais koris Latvija sabalsosies ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga un ērģelnieku Aigaru Reini, kā arī LNO solistu, basbaritonu Rihardu Mačanovski un Kijivā uzaugušo un patlaban Rīgā dzīvojošo soprānu Natāliju Behmu.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja