Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Festivālā Rīgas ritmi uzstāsies itāļu ģitārists Antonio Forčione

Festivāls Rīgas ritmi 2024 papildinājis koncertprogrammu ar izcilo itāļu džeza ģitāristu Antonio Forčione (Antonio Forcione), kurš savu meistarību un stila izjūtu Latvijas klausītājiem nodemonstrēs 4. jūlijā Rīgas Doma dārzā, informēja festivāla pārstāvji.

Forčione ir daudzkārt godalgots ģitārists, komponists un arī izteikti harismātisks skatuves mākslinieks, kuru mēdz dēvēt arī par “akustiskās ģitāras Hendriksu”. Pasaulē atzinību ieguvušais ģitārspēles meistars festivālā Rīgas ritmi piedāvās dinamisku oriģināldžeza programmu, kuras stilistiskās ietekmes meklējamas latīņamerikāņu, afrikāņu un flamenko mūzikā. Antonio paceļ ģitārspēli jaunā mākslinieciskās izteiksmes līmenī, un daudzie apbalvojumi dažādās pasaules vietās papildu apliecina viņa ģenialitāti.

No Dienviditālijas kolorītās folkskatuves nākušais Forčione starptautisku uzmanību iemantoja pēc pārcelšanās uz Londonu astoņdesmito gadu vidū. Par saviem ģitārspēles varoņiem viņš dēvē gan Džimiju Hendriksu, gan Karlosu Santanu, Džonu Maklaflinu un Deivu Gilmoru no grupas Pink Floyd. Viņš mēdz izmantot gan sešstīgu, gan divpadsmitstīgu ģitāras, kas ļauj variēt plašā muzikālajā amplitūdā atkarībā no mākslinieka radošā noskaņojuma.

Forčioni pamatoti uzskata par ģitārspēles ģēniju, vienu no tiem mūziķiem, kurš, šķiet, ir pilnīgi un instinktīvi vienots ar savu instrumentu. “Viņa ietekmes variē no flamenko līdz Balkānu stilam un no arābu līdz amerikāņu akustiskās ģitāras stiliem, taču pamatā viņš sarunājas džeza valodā,” uzsvērts britu džeza žurnālā Jazzwise.

Rīgā Antonio uzstāsies kopā ar lieliskiem brazīļu mūziķiem – basistu Matēusu Novu (Matheus Nova) un perkusionistu Hansenu Santanu (Jansen Santana) –, kuri Forčiones izpildītajai mūzikai piešķirs vēl dziļāka grūva sajūtu. Kā par šī trio uzstāšanos rakstīts laikrakstā The Scotsman, “viss kopā ir nebeidzama jautrība un pieturēšanās pie ballītes noskaņojuma”.

24. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls Rīgas ritmi šogad norisināsies no 3. līdz 6. jūlijam. Galvenā koncertvieta būs Rīgas Doma dārzs, kur 4. un 5. jūlijā notiks lielākie koncerti. Festivāla skatuves būs arī Riga Jazz Lounge viesnīcā Radisson Blu Latvija, Fenikss Lounge viesnīcā Aston Hotel Riga un Jersika Stage mākslas centrā Noass, bet Latvijas Radio 1. studijā norisināsies festivāla mākslinieku atvērtās meistarklases.

Jau zināms, ka 4. jūlijā Rīgas Doma dārzā pēc Antonio Forčiones trio uzstāsies arī itāļu komponists, aranžētājs, pianists un bandoneonists Daniele di Bonaventura, pats diriģējot mūsu kamerorķestri Sinfonietta Rīga un izpildot programmu Tango svīta, bet 5. jūlijā uzstāsies viens no vadošajiem jaunās paaudzes Kubas džeza pianistiem Horhe Lūiss Pačeko (Jorge Luis Pacheco) ar savu kvartetu un amerikāņu soul, funk un hiphopa mākslinieks Hosē Džeimss (José James) ar savu jauno džeza zvaigžņu un Grammy balvas nominantu kvartetu.

Servisā Biļešu paradīze jau uzsākta biļešu tirdzniecība uz festivāla Rīgas ritmi 2024 koncertiem Rīgas Doma dārzā 4. un 5. jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja