Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Florensija pārvēršas par tauriņu. Tiešraidē no Ņujorkas – meksikāņu komponista Daniela Katana maģiskā reālisma opera

Sestdien, 9. decembrī, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tiks demonstrēts meksikāņu komponista Daniela Katana operas Florensija Amazonē jauniestudējums

Daniels Katans (1949–2011) ir pirmais Latīņamerikas autors, kura opera skan ASV lielākajā un prestižākajā operteātrī. Spāņu valodā mājās sarunājas aptuveni ceturtā daļa Ņujorkas iedzīvotāju, bet Florensija Amazonē ir tikai trešā opera spāņu valodā, kas jebkad ir sasniegusi Metropoles operas skatuvi, un pirmā – pēdējos gandrīz simt gados. Šī ir viena no vairākām laikmetīgajām operām, kas 2023./2024. gada sezonā papildinājusi Metropoles operas repertuāru. Florensijas Amazonē pirmizrāde ir svarīgs kulturāls un sociāls notikums gan teātrim, gan publikai. 

Florensija Amazonē tapusi pēc Hjūstonas Lielās operas pasūtījuma, un tās pirmizrāde notika 1996. gadā. Libreta autore Marsela Fuentesa-Berēna bija Gabriela Garsijas Markesa studente, un, kaut gan operas pamatā nav neviena konkrēta šā rakstnieka darba, Florensija Amazonē ir ieturēta kolumbiešu autoram raksturīgajā maģiskā reālisma stilā (libretisti ir iedvesmojis viņa romāns Mīlestība holeras laikos).

Operas darbība risinās XX gadsimta sākumā uz tvaikoņa El Dorado Amazones upē. Pasažieri ir ceļā uz Manausas opernamu Brazīlijas džungļu sirdī, lai dzirdētu dižo dīvu Florensiju Grimaldi. Viņi nemaz nenojauš, ka arī viņa inkognito ceļo ar šo pašu kuģi. Florensija izmisīgi meklē savu mīļoto – tauriņu mednieku Kristobalu –, kurš ir pazudis lietus mežos. Kristobala mīlestība ir atraisījusi viņas izcilās muzikālās spējas. Kad kuģis sasniedz Manausu, pasažieri uzzina, ka pilsētā strauji izplatās holera, un nekāpj ārā. Florensija joprojām sapņo par mīļotā atrašanu, un viņas gars aizplūst pie viņa – Florensija pārvēršas par tauriņu. 

"Cilvēki bieži atzīstas, ka Katana mūzika viņiem atgādina Pučīni, jo šī opera ir emociju pilna. Pučīni izteikti itāliskā manierē izraisa asaras, savukārt Katana mūzikā ir kaut kas mistisks un sapņains. Viņa melodijas un orķestrācija uzbur Latīņamerikas vidi," apgalvo jauniestudējuma diriģents Metropoles operas muzikālais vadītājs Janiks Nezē-Segēns.

Daniels Katans ir komponējis operas, simfonisko un kamermūziku, mūziku kino, televīzijai un teātrim, kā arī latino popmūziku. Viņš ir studējis klavierspēli Londonā, filosofiju Saseksas Universitātē un kompozīciju Prinstonas Universitātē. "Tā kā daudzus gadus esmu dzīvojis Lielbritānijā, Eiropā un ASV, esmu apguvis Rietumu operas tradīciju," 2008. gadā teica Daniels Katans. "Es ļoti cienu un mīlu šo tradīciju, tomēr arī vēlos atjaunot saikni ar savām saknēm un izmantot spāņu valodu operā tā, lai tā neizklausītos kā tulkota opera. Mani paraugi ir rakstnieki Gabriels Garsija Markess, Oktavio Pass un Mario Vargass Ljosa, kuri ir veicinājuši literāro uzplaukumu un kuru darbi ir kļuvuši svarīgi visā pasaulē. Viņi mani iedvesmo, un es mēģinu darīt to pašu operā," uzsvēra komponists. 

Florensiju Amazonē Ņujorkā ir iestudējusi režisore Mērija Cimermane, kura bija atbildīga par šīs operas pasaules pirmizrādi 1996. gadā Hjūstonā. Titullomu jaunajā, kolorītajā, rotaļīgi iestudētajā, Amazones floras un faunas daudzveidības iedvesmotajā izrādē atveido amerikāņu soprāns Ailina Peresa, kurā ir augusi Čikāgā meksikāņu imigrantu ģimenē. Viņa neslēpj prieku, ka var dziedāt operu spāņu valodā: "Tā pat nav kastīliešu valoda, kurā runā Spānijā, bet gan Meksikas spāņu valoda, Latīņamerikas spāņu valoda, tāpēc pirmo reizi dzīvē neviens nelabo manu izrunu!"

Informācija: metopera.org, forumcinemas.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja