Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Neparasta mūzikas klausīšanās pieredze

Koncertcikls Mūzika pusnaktī Kaņepes Kultūras centrā

Neparastu koncertu ciklu Mūzika pusnaktī no 14. janvāra četrus mēnešus ikvienam būs iespēja piedzīvot Kaņepes Kultūras centrā. Šajā ciklā orķestra Sinfonietta Rīga stīgu kvarteta un Spīķeru kvarteta izpildījumā neformālā atmosfērā skanēs gan ārzemju, gan latviešu klasiskās mūzikas šedevri.

"Koncerti notiks brīvā un nepiespiestā atmosfērā, lai nekas netraucētu ļauties klasiskās mūzikas burvībai. Lai nojauktu ierasto distanci, mūzikas izpildītāji atradīsies nevis uz skatuves, bet zālē starp klausītājiem, kas būs gatavi iegrimt īpašajā klasiskās mūzikas pieredzē, sēžot nevis ar samtu pārvilktos krēslos, bet uz spilveniem, pufiem un paklājiem," stāsta Kaņepes centra kultūras programmu vadītāja Anete Jansone. Ideja par šāda veida koncertiem radusies, kad viņas kolēģe Ungārijā, Budapeštā, piedzīvojusi pusnakts simfonisko koncertu ciklā BFZ Midnight Music. Arī tur publika sēdējusi teju orķestrī. "Tur spēlē simfoniskais orķestris, mērogs ir liels. Mums radās ideja veidot omulīgus kamermūzikas koncertus līdzīgā gaisotnē. Par spilveniem un pufiem esam padomājuši, tomēr aicinām ņemt arī savus spilvenus, uz kuriem sēdēt. Jārēķinās arī ar to, ka būs jānovelk āra apavi. Koncerti sāksies plkst. 22, un mēs stingri piekodinām ierasties laikā, lai netraucētu mūzikas baudījumu," norāda Anete Jansone.

Koncerti būs divu mūsu vadošo stīgu kvartetu ziņā. Cikla pirmajā koncertā 14. janvārī Sinfonietta Rīga stīgu kvartets, kurā muzicē Kristiāna Šīrante (1. vijole), Agnese Kanniņa-Liepiņa (2. vijole), Artūrs Gailis (alts) un Kārlis Klotiņš (čells), atskaņos Franča Šūberta 14. stīgu kvartetu Der Tod und das Mädchen (Nāve un meitene). Šādu nosaukumu skaņdarbs ieguvis tajā izmantotās paša Šūberta dziesmas dēļ. Tas tapa drīz pēc tam, kad Šūberts bija atskārtis, ka viņa veselība ir neatgriezeniski iedragāta, tāpēc kvartets ir arī ļoti personiska autora saruna ar nāvi. "Koncerti notiks mājas muzicēšanas atmosfērā, samazinātā apgaismojumā. Klausoties var arī dzert tēju, kafiju vai vīnu. Šūbertu izvēlējāmies tāpēc, ka viņa mūzika radusies tieši šādā gaisotnē," paskaidro čellists Kārlis Klotiņš.

Cikla nākamajā koncertā 11. februārī muzicēs Spīķeru kvartets. Šajā kameransamblī spēlē Marta Spārniņa (1. vijole), Anti Kortelainens (2. vijole), Ineta Abakuka (alts) un Ēriks Kiršfelds (čells). Koncertam vēlajā vakara stundā viņi izvēlējušies latviešu mūziku – Jāzepa Vītola tautasdziesmu apdares, divas daļas no Helmera Pavasara Otrā stīgu kvarteta un Pētera Vaska Pirmo stīgu kvartetu.

Nākamie koncerti ciklā 11. martā un 22. aprīlī. Biļetes maksā piecus eiro un ir nopērkamas tikai Kaņepes Kultūras centra bārā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja