Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Plasido Domingo debija Makbetā. Sarkanā piecdesmit nokrāsas

Nenogurdināmais Plasido Domingo debitē Makbeta lomā Berlīnes Valsts operā

Mana 145. loma, mana desmitā baritona loma un mana astotā Verdi baritona loma! Tā 7. februārī sociālajos tīklos rakstīja Plasido Domingo – dienā, kad viņš debitēja Džuzepes Verdi Makbeta titullomā uz Berlīnes Valsts operas skatuves Šillera teātrī. Maestro 74 gadu vecumā neaptur operlomu maratonu un turpina paplašināt repertuāru. Tieši Berlīnē 2009. gada oktobrī gandrīz pēc 50 gadu ilgās tenora karjeras sava domubiedra diriģenta Daniela Barenboima vadībā viņš sāka baritona gaitas, atveidojot titulvaroni Verdi operā Simons Bokanegra.

Šķiet, klausītāji ir laimīgi

"Mutācija" jeb pāriešana zemākā – baritona – reģistrā bija loģiska, taču riskanta iespēja paildzināt Plasido Domingo skatuves dzīvi. "Balss man joprojām ir, un es varu izmantot tumšākas krāsas. Es netēloju dramatisko baritonu, un man šķiet, ka klausītāji ir laimīgi. Man izdodas viņus aizkustināt," saka opermūzikas veterāns. Plasido Domingo ir absolūti patiess savā vēlmē sagādāt baudu publikai – protams, viņa uzstāšanās izraisa daudz lielāku entuziasmu skatītāju, nevis kritiķu vidū.

Katru izrādi ar Domingo pavada ažiotāža – viņam visur līdzi seko radi, draugi un grezni tērptas spāņu fanes, kuras pēc operas beigām, temperamentīgi čalodamas, drūzmējas pie leģendas grimētavas. To visu var piedzīvot no 7. līdz 28. februārim Berlīnes Valsts operas pagaidu mājvietā – Šillera teātrī –, kurā skan Makbets ar Danielu Barenboimu pie diriģenta pults.

Pirmo izrādi ar Domingo titullomā Berlīnē apmeklēja tādas prominences kā bijušais Vīnes Valsts operas intendants Joans Holenders, spāņu kritiķis, par globālu bestselleru kļuvušās Domingo biogrāfiskās grāmatas autors Rubens Amons, Domingo rīkotā vokālistu konkursa Operalia laureāte jaunā superdīva Soņa Jončeva ar vīru diriģentu Domingo Hindojanu un daudzi citi. "Manai mammai ir 74 gadi, taču viņa nevarētu tā lēkāt pa skatuvi!" – starpbrīdī sajūsmu neslēpa kāda krievu oligarha sievai līdzīga dāma.

Berlīnes Makbets nav jauniestudējums, bet gan 15 gadu vecs bijušā Berlīnes Valsts operas vadītāja režisora Pētera Musbaha uzvedums. Šillera teātris ir mazs un kompakts, un priekšnesumi tajā iegūst intīmu kamerizrāžu noskaņu, turklāt Makbetā galvenie varoņi mēdz izvirzīties priekšplānā un dziedāt uz šauras platformas orķestra priekšā – mazāk nekā rokas stiepiena attālumā no pirmajā rindā sēdošajiem. Domingo ir pavisam tuvu, un dēmoniskā lēdija Makbeta arī.

Izrādes sākumā Plasido Domingo sejā ir lasāmas eksistenciālas šausmas – vai nu tie ir varoņa pārdzīvojumi, vai dziedātāja uztraukums par savām vokālajām spējām. Jāatceras, ka grāfa di Lunas loma Trubadūrā, kuru Domingo atveidoja gan uz Šillera teātra skatuves, gan vēlāk Alvja Hermaņa iestudējumā Zalcburgas festivālā, bija ļoti smags, mokošs pārbaudījums Domingo balsij. Lēmums dziedāt Makbetu ir avantūra, un izrādes galvenā intriga – kā Plasido Domingo tiks galā ar tehniskajām grūtībām. Vokālās problēmas viņš kompensē ar izcilo skatuves meistarību, savu aktiera talantu un personības magnētismu. Domingo operā izdzīvo visu savu varoņu dzīvi, tādējādi pagarinot savējo.

Sarkana piecdesmit nokrāsas – tā var raksturot izrādes vizuālo risinājumu. Skatuve ietīta asiņainos drapējumos, un apgaismojumā dominē dažādas toņu gradācijas: no Marka Rotko sarkanā līdz Aniša Kapūra sarkanajam. Režisora Pētera Musbaha Makbets ir kostīmdrāma ar klaunādes elementiem. Raganu koris maskās atgādina Končitu Vurstu; visiem personāžiem ir bieza grima kārta – tie līdzinās insektiem un citplanētiešiem vienlaikus. Viņu zobeni ir kā indīgs dzelonis, ar kuru tie nogalina cits citu. Plasido Domingo Makbeta lomā ir pasaules valdnieks; gan viņam, gan lēdijai Makbetai mugurā ir kažoks no aizvēsturiskām humpalām. Stilīgi.

Viens no galvenajiem varoņiem Makbetā ir Daniela Barenboima vadītais orķestris – katrai epizodei ir sava krāsa un emocija: dramatiski šausminoša, melanholiski vitāla, kareivīgi braša. Trešā cēliena sākumā orķestri no visām pusēm ielenc raganas un nobur to – no orķestra bedres paceļas dūmi. Tā ir skaistākā izrādes instalācija – skulpturāla un gaistoša.

Postseksuālo attiecību fāze

Skatītāji, kuri regulāri apmeklē izrādes ar Plasido Domingo piedalīšanos, zina, ka tā ir iespēja dzirdēt lieliskus solistus: opermākslas galvenais seniors dzied kopā tikai ar labākajiem. Ukraiņu soprāns Ludmila Monastirska lēdijas Makbetas lomā ir tuvu perfekcijai, viņas varenajai balsij Šillera teātris ir par mazu. Šajā iestudējumā lēdija Makbeta ir prātā sajukusi dīva, Ludmila Monastirska fūriju nospēlē ideāli un liek nodrebēt skatītāju sirdij: atgādinu, ka viņa plosās mums bīstami tuvu. Makbeta un viņa sievas alianses seksuālais spēks šajā izrādē netiek īpaši skandināts: ļaundari ir iegājuši postseksuālo attiecību fāzē.

Banko lomu ar šekspīrisku dramatismu un aristokrātismu atveido vācu bass Renē Pape. Meksikāņu tenors Rolando Viljasons emocionāli, taču ar lielu uztraukumu dzied Makdafu – viņš ļoti cenšas, taču viņa balss diemžēl nelido. Rolando Viljasonu ilgus gadus vajājušas vokālās problēmas un ar to saistītais psiholoģiskais stress, kuru tenoram tā arī neizdodas pilnībā pārvarēt, tāpēc viņš pēdējā laikā cenšas diversificēt savas aktivitātes – paralēli Makbetam viņš kā režisors iestudē Džakomo Pučīni Bezdelīgu Berlīnes Vācu operā, pirmizrāde notiks 8. martā.

Ar Alvi Hermani uz Milānu

Ja vēlaties uzzināt, kā skan Plasido Domingo balss Verdi baritona lomās, varat noklausīties viņa 2013. gadā iznākušo albumu: jaunā spāņu diriģenta Pablo Erasa- Kasado vadībā mākslinieks izpilda ārijas no operām Makbets, Rigoleto, Masku balle, Traviata, Simons Bokanegra, Ernani, Trubadūrs, Dons Karloss un Likteņa vara.

Šajā karjeras posmā Domingo sevi velta Verdi mūzikai. Martā un aprīlī Ņujorkas Metropolitēna operā viņš debitēs Spānijas karaļa dona Karlosa lomā operā Ernani un turpat diriģēs Aīdu. Aprīlī un maijā Barselonas Gran Teatre del Liceu dziedās operas Divi Foskari koncertversijā. Maijā Vīnes Valsts operā atveidos Nabuko. Maijā un jūnijā Londonas Karaliskajā operā – Žoržu Žermonu Traviatā, jūnijā Hamburgas Valsts operā – Simonu Bokanegru. Augustā Zalcburgas festivālā viņš atgriezīsies pie grāfa di Lunas lomas Trubadūrā.

2016. gada 25. februārī Milānas teātrī La Scala Plasido Domingo atveidos Frančesko Foskari lomu operā Divi Foskari režisora Alvja Hermaņa jauniestudējumā.

Makbets
Berlīnes Valsts operā Šillera teātrī līdz 28.II
www.staatsoper-berlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja