Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raiņa un Aspazijas mājā izskanēs Jēkaba Nīmaņa un Poētiskā kvarteta koncerts

Trešdien,13. decembrī, plkst. 18.00 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, izskanēs Jēkaba Nīmaņa vadītā Poētiskā kvarteta koncerts izstādē Viens, informēja muzeja pārstāvji.

Ja izstāde vēsta par divu lielu personību – Raiņa un Ojāra Vācieša – līdzībām, tad koncerts aktualizēs divu mākslu – mūzikas un dzejas – neviennozīmīgo līdzāspastāvēšanu.

29. novembrī Poētiskais kvartets viesojās Ojāra Vācieša muzejā, kur skatāma daļa no izstādes Viens. Koncertā skanēja dzejnieku iedvesmota mūzika, ko radījuši komponisti Pēteris Plakidis, Arturs Maskats un Jēkabs Nīmanis. Par 13. decembra koncertu Raiņa un Aspazijas mājā Jēkabs Nīmanis stāsta: "Decembra koncertā Poētiskā kvarteta repertuārā būs dzirdams daudz svaigumu, speciāli šim koncertam veidotas jaunas aranžijas ar Aspazijas, Raiņa, kā arī citu latviešu dzejnieku tekstiem. Līdzās kvarteta vadītāja komponētajām būs arī Jāņa Ķirša, Marģera Zariņa un Kristapa Pētersona dziesmas, kā arī instrumentālas intermēdijas. Joprojām diezgan daudz tiks flirtēts ar tango mūzikas žanru, kurš šim sastāvam ir diezgan parocīgs."

Poētiskajā kvartetā piedalās Baiba Renerte (mecosoprāns), Jēkabs Nīmanis (klarnete), Artūrs Noviks (akordeons), Ivars Ozols (kontrabass).

Par izstādi Viens

Raiņa un Ojāra Vācieša muzejos radīta izstāde Viens, kas stāsta gan par abu dzejnieku vientulības sajūtu, gan viņu attiecībām ar varu, izaicinājumiem un dzīvesbiedrēm. Katrā muzejā izstāde caur šīm tēmām vēsta tikai par vienu personību: Raiņa un Aspazijas mājā – par Raini, Ojāra Vācieša muzejā – par Vācieti. Tomēr tikai apmeklējot abas izstādes daļas, var izprast, cik daudz līdzību abiem bijis.

Abu muzeju memoriālās vides papildina līdz šim mazāk eksponēti priekšmeti, bet Jēkaba Nīmaņa skaņu gleznas "rāda" Raiņa un Vācieša dzeju aktieru Jāņa Kroņa un Ivara Krasta izpildījumā.

Izstādes veidotāji: Raiņa un Aspazijas mājas un Ojāra Vācieša muzeja speciālisti; mākslinieki: Liene Pavlovska, Artis Tauriņš; komponists: Jēkabs Nīmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja