Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Svētki atdzimstošam instrumentam

Rīgā un Lūznavā norisināsies Cimboļu mūzikas svētki

Šajā nedēļas nogalē Rīgā un Rēzeknes novada Lūznavas muižā pirmo reizi notiks svētki, kas veltīti mūzikas rīkam ar senu vēsturi – cimbolei. Instrumenta saknes meklējamas Tuvajos Austrumos, un tās ir vairāk nekā 1000 gadu senas. Tas ir stīgu instruments, kuru darbina, uzsitot ar vālītēm. Stīgas tiek sadalītas uz tā saucamajiem tiltiņiem, spēlējot uz vienas stīgas daļas, otra daļa skan līdzi, tā radot virstoņus, kas ir īpatnējā, dziļā skanējuma pamatā. Cimboles ir zināmas Indijā, Korejā, Amerikas kontinentā un, protams, visos Eiropas reģionos. Svētku mērķis ir atjaunot cimboles spēli, kura bija ierasts instruments Latgalē XIX gadsimtā un bija izplatīta visā Latvijas teritorijā. "Biedrība Skaņumāja sadarbībā ar Latvijas Nacionālās kultūras centru pastāvīgi strādā pie tradicionālo instrumentu spēles atjaunošanas. Pirms gada mūzikas instrumentu spēles kursos varējām iekļaut arī cimboles spēles mācību grupu. Šis festivāls ir kā grūdiens bijušajiem audzēkņiem, kā iespēja parādīt apgūtās prasmes un arī motivācija saņemties spēlēt vairāk. Praktiski cimboles spēle tiek atjaunota, šobrīd esam bērnu autiņos gan prasmju ziņā, gan zināšanās, kā šo instrumentu izmantot. Tāpēc nozīmīgi ir festivāla ārzemju viesi, no kuriem ceram daudz mācīties," skaidro viens no Cimboļu mūzikas svētku veidotājiem, Latvijas Nacionālā kultūras centra instrumentālās tautas mūzikas eksperts Ilmārs Pumpurs.

Ārzemju viesu vidū 28. oktobrī svētku atklāšanas koncertā folkklubā Ala būs skatāms cimboļu spēlmanis un meistars no Baltkrievijas Aless Losja ar grupu, Klaipēdas danču kluba spēlmaņi, kā arī čehu ansamblis Cimbalova muzika Bača. No Latvijas spēlmaņiem svētku koncertos varēs dzirdēt Rēzeknes kapelu Dziga, Rēzeknes Mūzikas vidusskolas tautas mūzikas programmas audzēkņus un Salacgrīvas tautas mūzikas kapelu Cielava. 

Nav nejauši, ka sestdien, 29. oktobrī, svētku pasākumi notiks Rēzeknes novada Lūznavas muižā. "Tieši Latgale varētu būt centrs, kur cimbole atdzims, jo te tās tradīcija saglabājusies visilgāk, tā nav īsti pārtrūkusi. Daļa no tiem, kas šobrīd mācās, vēl ir kontaktējušies ar vecajiem spēlmaņiem, iedvesmojušies. Piemēram, Jānis Jakovels Aulejas pusē ir izcils spēlmanis – saskaroties ar viņu, pats guvu pārliecību, ka tā ir fantastiska lieta, kuru nedrīkst pazaudēt," min I. Pumpurs.

Bet 30. oktobrī galvaspilsētā koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga notiks meistarklases, kurās visiem interesentiem būs iespēja apskatīt cimboles tuvumā. "Aicinām un mudinām ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos jebkurā vecumā iesaistīties instrumentu spēlēšanā. Nav tāda vecuma, kurā nevarētu sākt muzicēt sev un citiem par prieku," ir pārliecināts Ilmārs Pumpurs. Cimboļu mūzikas svētku programma atrodama www.lnkc.gov.lv/jaunumi/page/3.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja