Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Repa spēles Mihails Tāls. Repera anša koncerta recenzija

11. novembrī Rīgas koncertzālē Palladium notika repera anša koncerts, kas pārsteidza ikvienu klātesošo. Apzīmējums "koncerts" gan tam ir par šauru – to labāk dēvēt par notikumu, kas ir daudzšķautņains un noslīpēts kā briljants

Pirms koncerta apraksta ir vērts pieminēt svarīgu niansi – šis pasākums netika pārspīlēti reklamēts. Ansis par gaidāmo notikumu paziņoja saviem faniem un sekotājiem e-pastā, sociālajos tīklos un paša izveidotajā Discord kanālā (silti iesaku to izmantot ikvienam, kuru interesē viss par un ap repu). Zinot, cik rūpīgi un pārdomāti ansis gadu gaitā ir būvējis savu atbalstītāju pulku, man jau kopš pirmās dienas bija pārliecība, ka koncerts tiks pilnībā izpārdots. Neilgi pirms 11. novembra sludinājumu platformās un sociālajos tīklos cilvēki izmisīgi meklēja biļetes un daži tās pārdeva ar lielu uzcenojumu.

 

Visas himnas

Koncertzālē Palladium varēja iegādāties nupat iespiestas vinila plates – gan 2020. gada labāko latviešu mūzikas albumu Liela māksla, gan nupat tapušo Netīro cilpu (anša un viņa brāļa bītmeikera 181h kopīgais projekts) ierakstu Melnezera grāmata. Lieki piebilst, ka arī visas plates tika pārdotas. Jau drīz ir gaidāms jauns metiens.

Pirms anša kāpšanas uz skatuves publiku iesildīja xantikvariāts, zināms arī kā DJ Labvēlīgais Crips. Ar šo uzdevumu pavāra cepurē tērptais multimākslinieks, Latvijas repa piedziedājumu karalis tika galā lieliski. Savā setā viņš saplūdināja visu laiku (un arī izcelsmes vietu) repa ūdeņus, sākot ar leģendārajām apvienībām Lāzeri un PKI un beidzot ar unikālo Trench Mafia Locco. DJ Labvēlīgais Crips izmantoja iespēju parepot līdzi un izteikt trāpīgus komentārus un aicinājumus gluži kā labākajās Block parties jeb kvartāla ballīšu/prospekta rasklādu (paldies par tulkojuma idejām 181h un flabbijam!) tradīcijās.

Un tad, dažas minūtes pēc deviņiem vakarā, sākās tas – daudzslāņains, filigrāns un enerģiski pārblīvēts notikums aptuveni trīsdesmit dziesmu garumā. Koncertā tika radīts garšīgs anša daiļrades rasols, runājot līdzībās ar paša mūziķa no skatuves bilsto, ka šis ir brīdis, kad klātesošajiem baudīt gardu maltīti (uz precīzu citātu gan šī frāze nepretendē). Dzirdēt varēja, ja nemaldos, četras dziesmas no svaigās Melnezera grāmatas un teju visas spilgtākās kompozīcijas no dažādiem laika posmiem un izdotajiem ierakstiem, ieskaitot anša un Orioles albumu Himnas, kas nesen svinēja desmitgadi. Par godu Himnu jubilejai nupat ticis izlaists Orioles radītais remiksu albums.

Programmā neiztika arī bez anša un Kristīnes Pāžes hita Zemes stunda, kas tika atskaņots jaunā angliskā versijā (to var noklausīties YouTube). Skatuves malā visu vakara gaitu par muzikālo pavadījumu rūpējās 181h. Viesmākslinieku statusā uz skatuves kāpa ne tikai reperi (Amanito, Skutelis, Ozols, rolands če, JeeKaa, Kazimirs, Eliots, Melikols; atvainojos, ja kādu piemirsu) – par jaudas un emociju pārsātinātiem, maģiskiem mirkļiem koncerta otrajā pusē parūpējās arī dziedāšanas (Aija Andrejeva, Evija Vēbere), vijoļspēles (Violin Diivas), ģitāras skaņu (Gints Smukais) un kormūzikas (Saulkrastu koris Anima) pārstāvji. Citiem māksliniekiem šāds solis ir vien mēģinājums panākt lielāku klikšķu skaitu, plašāku klausītāju pūli un biezāku maku, bet ansis šādus eksperimentus veic, nezaudējot cieņu pret hiphopu.

 

Tempļa siluets

Mūzika šajā vakarā gan bija vien daļa no kopējās mozaīkas. Koncertā bija padomāts par dažbrīd elpu aizraujošām vizualizācijām un cita veida vizuālajiem risinājumiem – gan iepriekš sagatavotiem, gan turpat uz vietas radītiem. Arī scenogrāfija bija augstākajā līmenī, cilvēki maskās to nemitīgi mainīja, pielāgojot uz skatuves notiekošajam. Tas gan netika darīts pašmērķīgi – dažādi objekti, piemēram, dārza krēsli un skatuves sānā esošā milzu sēne, bija konkrēti simboli, un katrs no tiem ieņēma savu vietu kopējā koncerta stāstā. Par to visu paldies ir jāsaka Katrīnai Ievai. Noteikti ir jāpiemin skatuves tērpi, kas izcēlās ar zīmīgām atsaucēm, sākot ar nu jau ikonisko Netīro cilpu logo un beidzot ar Provodņika siluetu, kas norāda uz vietu, kura pašlaik ir anša radošais templis. Šajā aspektā ansim palīdzēja Oskars no Provodņika, un tā jau atkal ir informācija, kas ir pieejama anša Discord kanālā.

Šis vakars bija paraugstunda, kā pret hiphopa kultūru izturēties ar cieņu, neaizmirstot tās saknes un tajā pašā laikā neiestrēgstot attīstībā stereotipiskas un šauras domāšanas dēļ, kas liek baidīties no eksperimentiem, kā tas ir bijis ne vienam vien reperim. Koncertā piedzīvotais un izjustais atgādināja, ka jau daudzus gadus katrs anša solis ir rūpīgi pārdomāts – viņš ir repa spēles Mihails Tāls.

Laba ziņa visiem, bet jo īpaši tiem, kuri 11. novembrī nebija klāt Palladium, – 2. un 3. februārī ansis turpat atkal būs dzirdams koncertā. Tikmēr gaidiet Melnezera grāmatu – no 24. novembra albums būs pieejams straumēšanas platformās. Iegādāties plati vai digitālo versiju varēs ansis.co. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja