Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jaunajā Rīgas teātrī top smeldzīga komēdija Pelikāni un vīnogas Alvja Hermaņa režijā

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) pēc amerikāņu autora Reksa Piketa lugas top smeldzīga komēdija Pelikāni un vīnogas Alvja Hermaņa režijā. JRT mākslinieciskā vadītāja pirmais jauniestudējums jaunajā sezonā pie skatītājiem nonāks 11. oktobrī, informēja teātra pārstāvji.

Laikā, kad mūsdienu pasaule pārjautā esošo lietu kārtību kopīgajā telpā, aktīvu uzmanību vēršot uz sievieti un viņas dzīves skrupulozu izpēti, JRT aicina ielūkoties arī vīriešos un viņu dvēselēs. Kas notiek tur? Vīriešu sarežģītajā un trauslajā pasaulē.

Režisora Alvja Hermaņa izrāde Pelikāni un vīnogas veidota pēc amerikāņu rakstnieka Reksa Piketa (Rex Pickett) lugas Sānceļi (Sideways). Tā ir road movie žanrā uzrakstīta smeldzīga komēdija par 40 gadnieku krīzi. Divi vīrieši dodas ceļojumā pa Kalifornijas vīna darītavām, kur satiek divas sievietes. Vienlaicīgi šis ir ceļojums vīna pasaulē, kas kļūst par poētisku metaforu amerikāņu Čehova intonācijā uzrakstītajai melodrāmai.

Vēl pirms lugas tapa romāns, kura ekranizācija 2005. gadā izpelnījās piecas Oskara nominācijas un tika pie ASV Kinoakadēmijas balvas par labāko scenāriju. Vienlaikus saņemot arī sešas neatkarīgā kino - Indie Spirit - balvas, kā arī Ņujorkas un Losandželosas kritiķu godalgas. Pēc filmas iznākšanas uz ekrāniem visā pasaulē par 20% kritās Merlot vīna šķirnes patēriņš un savukārt par 20% cēlās Pinot Noir. Jo tāda bija romāna varoņu gaume. Pats autors savus varoņus salīdzina ar Semjuela Beketa Gaidot Godo tēliem Vladimiru un Estragonu, ļaujot ielūkoties viņu eksistenciālajās mokās un bailēs kļūdīties. Vīrieši tiek atklāti kā dzīvi cilvēki ar visiem trūkumiem un nepilnībām, kurus no pilnīgas pazušanas šajā pasaulē glābj drauga plecs.

Reksa Piketa luga ar lieliem panākumiem uzvesta Amerikā, Londonā un 2023. gadā piedzīvo turneju cauri Spānijai. 2024. gada sakumā Ņujorkas Brodvejā gaidāma mūzikla Sideways pirmizrāde, ko libretists Rekss Pikets sacerējis kopā ar komponistu Antoniju Lī Adamsu (Anthony Leigh Adams).

Pelikāni un vīnogas pirmizrāde iecerēta JRT Mazajā zālē 11. oktobrī.

Lugas tulkotājs, režisors un scenogrāfs – Alvis Hermanis. Lomās – Jānis Skutelis, Ivars Krasts, Jana Čivžele, Inga Tropa, Elita Kļaviņa, Ritvars Logins, Sabīne Tīkmane.

Tuvākās izrādes oktobrī un novembrī ir izpārdotas. Biļetes uz izrādēm decembrī un janvārī būs pieejamas no 5. oktobra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja