Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Atsakoties no Zatlera vārda partijas nosaukumā, neatsakās no viņa kā priekšsēdētāja

Nedaudz vairāk nekā pusgads ir bijis pietiekami ilgs laiks, lai sabiedrība iepazītu Zatlera Reformu partiju un pēc 31. martā paredzētās kopsapulces tā varētu dzīvot tālāk bez līdera vārda nosaukumā. «Katrai identitātei ir savs laiks,»Dienai sacīja ZRP vadītājs Valdis Zatlers, apstiprinot, ka nosaukuma maiņa ir iespējama. Vaicāts, vai līdz ar atteikšanos no viņa vārda nosaukumā, partija neatteiksies arī no viņa kā sava līdera, V. Zatlers atbildēja, ka šīs baumas jau «esot ar bārdu» un tāda jautājuma kopsapulces darba kārtībā, visticamāk, nebūšot.

V. Zatleru par ZRP priekšsēdi pērnā gada 23. jūlijā ievēlēja uz diviem gadiem. Ikviena partija var mainīt vadītāju arī pirms šī termiņa. Šajā gadījumā tam teorētiski varētu būt divi iemesli - ZRP reitinga kritums zem 5% un priekšsēža nespēja novērst frakcijas sašķelšanos dienu pirms jaunās Saeimas sanākšanas. Taču jau iepriekš ierindas biedri atzinuši, ka ZRP vēl neredz citu tāda līmeņa vadītāju, kas varētu nomainīt bijušo Valsts prezidentu V. Zatleru. Viens no neoficiāli minētajiem kandidātiem ir ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš ZRP iestājās tikai nesen, bet ir viens no V. Zatlera politiskajiem domubiedriem jau kopš viņa prezidentūras laika un tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem ZRP stratēģiem.

Ar E. Rinkēviču Diena sazinājās svētdien, kas bija vienīgā diena starp divām ārvalstu vizītēm, kad viņš bija Latvijā. Šis režīms jau liek apšaubīt, vai ministrs gribētu uzņemties partijas vadību. Tomēr, lūgts komentēt šādu iespēju, E. Rinkēvičs atbildēja: «Tas ir spekulatīvs jautājums, par kuru kādam patīk paintrigot. Nedomāju, ka tagad būtu aktuāls jautājums par partijas priekšsēdētāja maiņu.» Viņš par to tiešām neesot domājis. ZRP pārdēvēšanu par Reformu partiju gan viņš atbalsta, jo jau pirms vēlēšanām bijis pret līdera vārda iekļaušanu tajā. Tagad būs iespēja likt uzsvaru uz reformām. Uz jautājumu, kā ZRP plāno īstenot reformas, ja tām nebūs partneru - Vienotības un Visu Latvijai!-TB/LNNK - atbalsta, E. Rinkēvičs atbildēja: «Ir jomas, kurās būs progress, un ir jomas, kurās būs jācīnās un jāpārliecina par savu viedokli.» Viņš uzskata, ka par reformām ekonomikā un izglītībā partnerus varēs pārliecināt. Grūtāk varētu būt ar sabiedrības saliedētību, jo abi sabiedrotie ir vairāk nacionāli konservatīvi politiskie spēki. ZRP pagaidām ir viena ar ierosinājumu automātiski piešķirt pilsonību pēc neatkarības dzimušajiem nepilsoņu bērniem.

Pirms Saeimas vēlēšanām ZRP bija vajadzīgs Zatlera vārds nosaukumā, jo viņš bija viens no nedaudzajiem, kuru sabiedrībā pazina, un pēc Saeimas atlaišanas piedzīvoja arī savu zvaigžņu stundu. V. Zatlers varēja startēt vēlēšanās tikai vienā vēlēšanu apgabalā, tāpēc ar viņa vārdu nosaukumā arī citu apgabalu vēlētājiem tika darīts zināms, ka šī ir V. Zatlera partija. Jāatgādina, ka tieši viņš kā Valsts prezidents piespieda politiķus atteikties no lokomotīvju principa, kad līderi varēja startēt visos apgabalos. Pēc vēlēšanām situācija mainījās, un ikviens sitiens V. Zatleram bija sitiens arī viņa vārdā nosauktajai partijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas