Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +26 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Bērziņš premjeru varētu nominēt ne ātrāk kā 17.oktobrī

Saskaņā ar konstitucionālo paražu Valsts prezidents Ministru prezidenta amata kandidātu nosauks vienīgi pēc tam, kad Ministru kabinets būs nolicis pilnvaras sakarā ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu, kas notiks 17.oktobrī, portālu Diena.lv informēja Valsts prezidenta kanceleja.

Kā vēstīts, Zatlera reformu partija (ZRP) un Vienotība rosina Valsts prezidentu Andri Bērziņu par premjera amata kandidātu izvirzīt pašreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība).

Prezidenta kancelejas paziņojumā teikts, ka atbilstoši Latvijas konstitucionālajiem pamatprincipiem Valsts prezidenta uzdevums pēc parlamenta vēlēšanām ir nominēt tādu Ministru prezidenta amata kandidātu, kas varētu sastādīt rīcībspējīgu vairākuma valdību. Valsts prezidenta uzdevums nav izveidot koalīciju.

"Partijām un to apvienībām, kuras ir ievēlētas 11.Saeimā un apliecina gatavību strādāt pozīcijā, ir jāspēj vienoties par sadarbības pamatprincipiem un uz šāda pamata jāveido koalīcija. Primārais uzdevums - nodrošināt Saeimas darba uzsākšanu, ievēlot Prezidiju un izveidojot komisijas, kam sekotu arī vienošanās par Ministru kabinetu," uzsvēris A.Bērziņš.

Valsts prezidents skaidroja, ka šobrīd neviena no Saeimā ievēlētajām partijām nav noraidījusi iespēju strādāt esošā Ministru prezidenta V.Dombrovska vadītā valdībā - "šis kandidāts ir saņēmis publisku atbalstu, tomēr nākamā valdības vadītāja oficiālai nominēšanai ir jāatbilst konkrētiem priekšnosacījumiem", pēc kuriem vadīsies Valsts prezidents, teikts paziņojumā.

"Ministru prezidenta amata kandidāts tiks nominēts tikai tad, ja būs pietiekams pamats uzskatīt, ka viņam ir izdevies izveidot tādu koalīcijas modeli, kas savā darbībā apņemas ievērot visas Latvijai saistošās starptautiskās vienošanās, turpinot reformu un uzsāktās fiskālās politikas kursu, nodrošinot izaugsmi un stabilitāti, vienlaikus nostiprinot Latvijā demokrātijas principus un vērtības, nemainot valsts attīstības kursu un pamatvērtības, kas balstās Satversmē, cilvēktiesību ievērošanā, tirgus ekonomikā, dalībā Eiropas Savienībā un NATO," uzsvērts paziņojumā.

Jau ziņots, ka ZRP un Vienotība vienojās veidot trīs partiju koalīciju, bet pagaidām oficiāli neatklāj trešo iespējamo partneri - nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) vai Saskaņas centru (SC). Neoficiāla informācija liecina, ka trešais koalīcijas partneris varētu būt nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, bet 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējušais SC tiktu atstāts opozīcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas