Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ekspertu grupā valdības deklarācijas izstrādei iesaistīs arī VL-TB/LNNK

Ekspertu grupas darbā, izstrādājot valdības deklarācijas pamatus, iesaistīsies arī Nacionālā apvienība, žurnālistiem trešdien pavēstīja "Vienotības" premjera amata kandidāts, esošais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pēc trīspusējām sarunām starp "Vienotību", Zatlera Reformu partiju (ZRP) un Nacionālo apvienību (NA).

Grupu darbs notiks divos trijniekos – abās ekspertu grupās būs "Vienotības" un Zatlera Reformu partijas pārstāvji, bet vienā grupā vēl būs Nacionālās apvienības biedri, bet otrajā – "Saskaņas centra" (SC) pārstāvji.

Nacionālā apvienība savus pārstāvjus darbam ekspertu grupā deleģēs trešdienas laikā.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa gan atzina, ka viņai nav īsti skaidrs šāds ekspertu grupu formāts un līdz ar to, kā turpināsies sarunas par jaunās koalīcijas izveidi.

ZRP vadītājs Valdis Zatlers un ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs norādīja, ka šāds sarunu modelis var šķist nepierasts, taču tas ļaušot partiju pārstāvjiem izpaust partiju programmās izvirzītos mērķus. Zatlers norādīja, ka "katrai partijai ir sava dominante", piemēram, "Vienotībai" prioritāte ir Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāna pabeigšana, ZRP kopā ar Nacionālo apvienību - demogrāfijas problēmas, un tamlīdzīgi.

Savukārt par ZRP un SC tikšanos otrdien, neesot klāt "Vienotības" pārstāvjiem, kas radījis šīs partijas neapmierinātību, "Vienotība" un ZRP sīkāk runās piektdien paredzētajā divpusējā sarunā, teica Āboltiņa. Savukārt ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs piebilda, ka šis temats sarunā ir mazliet skarts, taču "tas pašlaik nebūs jautājums, kas kaut kādā veidā būs izšķirošs tālākā sarunu risinašanā".

"Katrs esam patstāvīgi politiski spēki, un mēs vienojamies divpusējās sarunās par konkrētām lietām, šodien trīspusējās – par konkrētām lietām –, un mēs neesam kā vecākais brālis un jaunākais brālis. Uzskatām visas partijas par līdzvērtīgām," piebilda Zatlers.

Joprojām nav skaidrības par iespējamo koalīcijas modeli.

NA premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš vēlreiz atgādināja valdes otrdienas lēmumu par aicinājumu veidot nacionālu valdību. Apvienībai ir daudz kopīga ar "Vienotību" un ZRP tiesiskuma, demogrāfijas un ekonomikas jautājumos, taču sarunas vēl ir jāturpina, viņš norādīja.

"Nacionālās apvienības valde izvirzījusi četrus uzdevumus – valsts valodas stiprināšanu Satversmē, atbildību par totalitāro režīmu slavināšanu, stiprināt latviešu valodas lomu izglītības sistēmā un kvalitatīvu naturalizāciju. Par šiem jautājumiem mēs šodien spriedām. Atzīšos, ka mums nav vienprātības par šiem jautājumiem. [..] Mēs esam gatavi par to turpināt diskutēt ekspertu darba grupās," sarunas gaitu izklāstīja Bērziņš.

Savukārt uz jautājumu, vai Nacionālā apvienība nejūtas atstumta salīdzinājumā ar SC, Bērziņš skaidru atbildi nesniedza, bet uzsvēra, ka partija pieturēsies pie saviem nosauktajiem principiem.

Raivis Dzintars piebilda, ka Latvijas pilsoņu vairākuma griba atbilstoši partijas sapratnei ir nacionāla valdība ar trim partijām – ZRP, "Vienotību" un Nacionālo apvienību. Klaji nepieņemams būtu scenārijs, iesaistot SC.

Dombrovskis uz jautājumu par to, vai saņēmis Nacionālās apvienības skaidrojumu par tās pārstāvja Jāņa Iesalnieka "Twitter" paustajiem izteikumiem par daļu SC balsotāju, kas esot "padomju okupācijas laikā nelikumīgi iebraukuši kolonisti", atbildēja, ka šis jautājums trešdienas sarunā nav aizskarts. Tomēr esot skaidrs, ka "tādi izteikumi rada problēmas un neveicina ne sabiedrības saliedētību, ne pašas Nacionālās apvienības tēlu", un atliek cerēt, ka apvienība no šādiem izteikumiem turpmāk distancēsies.

Trešdien vēl paredzētas sarunas starp "Vienotību", ZRP un SC, kā arī SC un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvju tikšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas