Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Klintone: Latvija ir veiksmes stāsts

Latvija ir veiksmes stāsts jeb valsts, kura daudz ieguvusi no integrācijas Eiropas un transatlantiskajās organizācijās, ceturtdien kopīgā preses konferencē ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) sacīja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

"Latvija ir šis veiksmes stāsts, kas tiešām ieguvusi no integrācijas Eiropas un transatlantijas institūcijās," norādīja ASV valsts sekretāre, uzsverot, ka, neskatoties uz sasniegto, visām valstīm ir jādubulto pūles, lai nodrošinātu demokrātiju un labklājību visā kontinentā.

Klintone pauda apbrīnu Latvijas paveiktajam ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un faktam, ka Latvija, neskatoties uz grūtajiem laikiem ekonomikā, veic nopietnus ieguldījumus drošībā un aizsardzībā.

Savukārt Rinkēvičs vēlreiz apliecināja Latvijas valdības apņemšanos līdz 2020.gadam aizsardzības izdevumus izlīdzināt NATO noteiktajā apjomā, proti, līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

"Šo valsti tiešām skāra ekonomiskā recesija, bet jums bija drosme izdarīt dažas ļoti grūtas izvēles un apņemties veikt patiesu ekonomisku reformu," uzsvēra Klintone, bilstot, ka viņai šķiet iespaidīgi Latvijas izaugsmes rādītāji, proti, pērn 5,5% un gada pēdējā ceturksnī 6,9%.

"Tādējādi iekšējā korekcijas pakete, ko valdība, Latvijas tauta patlaban īsteno ir tiešām iedvesmojoša. Mēs gribētu turpināt atbalstīt jūs virzībā uz priekšu," sacīja ASV valsts sekretāre.

Vienlaikus viņa norādīja: neskatoties uz progresu ekonomikā, vēl aizvien Latvijā līdzīgi kā ASV ir daudz bezdarbnieku, tādēļ jāturpina veikt reformas un virzīties uz priekšu - uz konkurētspēju un lielāku caurskatāmību.

Klintone novērtēja Latvijas pūles diversificēt enerģijas piegādes resursus, norādot, ka ASV raudzīsies, vai var piedāvāt šajā jautājumā savu palīdzību.

ASV valsts sekretāre pateicās Latvijai par ieguldījumu misijā Afganistānā, kur 200 Latvijas karavīri plecu pie pleca cīnās ar afgāņu spēkiem un apmēram puse no visiem sūtījumiem Ziemeļu apgādes tīklā tiek virzīti caur Rīgas ostu, kas ir bijusi būtiska piegādes līnija. Klintone sveica Latviju, ka tā veic ievērojamu finanšu ieguldījumu, lai palīdzētu uzturēt afgāņu drošības spēkus pēc 2014.gada. Tāpat viņa vēlreiz izteica atbalstu NATO īstenotajai Baltijas gaisa patrulēšanas misijai, kas ļauj Latvijai risināt citus drošības pārbaudījumus. Savukārt Rinkēvičs pateicās Klintonei par ASV atbalstu šīs misijas padarīšanā par pastāvīgu misiju.

Savukārt pēc ārlietu ministra teiktā, tikšanās laikā pārrunāta abu valstu politiskā un ekonomiskā sadarbība, Afganistānas nākotne, Ziemeļu distribūcijas tīkls, kurš nākotnē pakāpeniski varētu kļūt par civilo kravu ceļu, tādējādi līdzot arī Afganistānas ekonomikai. Sarunā uzmanība vērsta arī situācijai reģionā, situācijai Eiropas Savienības austrumu kaimiņos – Ukrainā, Baltkrievijā, Moldovā un Gruzijā. Pārrunātas arī attiecības ar Krieviju.

Rinkēvičs kopīgajā preses konferencē pauda cerību uzturēt pēc iespējas pragmatiskākas attiecības ar Krieviju. "Demokrātisko un politisko attiecību tendences Krievijā mums rada bažas un mēs tomēr ceram, ka politiski aktīvie pilsoņi un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji spēs mainīt šo iekšējās attīstības gaitu demokrātiskā virzienā. Mēs turpināsim veidot savas divpusējās attiecības kā Eiropas Savienības un Krievijas attiecību daļu un arī kā NATO un Krievijas attiecību daļu uz savstarpējas cieņas pamatiem." Ministrs pauda cerību uzturēt nepārtrauktu dialogu par jautājumiem, kuri tieši skar reģionu, proti, pretraķešu aizsardzību un militāro struktūru modernizāciju Kaļiņingradā.

"Es gribētu īpaši uzsvērt, ka mēs pārrunājām arī sadarbību izglītības jomā, jo parasti, kad mēs runājam par mūsu attiecībām, mēs runājam par politiku, par ekonomiku, arī par drošību, bet mums ir arī ļoti ilgstoša un laba sadarbība izglītības jomā," sacīja ministrs, norādot, ka Latvija augstu novērtē darbu, ko Baltijas valstu studentu izglītošanā ASV veic Baltijas-ASV Brīvības fonds

Tāpat ārlietu ministrs un ASV valsts sekretāre šodien parakstīja divus saprašanās memorandus - par Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmu un par sadarbību Moldovā tieslietu jomā.

Memorands par Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmu paredz, ka Latvijas puse iegūst tiesības piedalīties visās studentu atlases komisijās ar vienas balss tiesībām, nodrošinot vismaz reizi gadā rotāciju šajā amatā. Vienlaikus memorands paredz, ka turpmāk Latvijas puse katru apmaiņas pētnieku un apmaiņas studentu no Latvijas, kurš piedalās Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmā, nodrošinās ar vienu divvirziena lidmašīnas biļeti vai divām vienvirziena lidmašīnas biļetēm, sākot ar tiem dalībniekiem, kuri piedalās Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmā 2012.gadā.

Savukārt Latvijas Ārlietu ministrijas un ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) saprašanās memoranda par sadarbību Moldovā tieslietu jomā mērķis ir veicināt abu pušu sadarbību Moldovā, sniedzot atbalstu Moldovas tieslietu jomas reformām, tādējādi arī veicinot valsts integrāciju Eiropā. Latvija ar 27 000 latu līdzfinansējumu un Tieslietu ministrijas ekspertīzi piedalīsies USAID īstenotā četru gadu kopējā projektā Moldovā tieslietu jomā.

Kā ziņots, šodien vienas dienas vizītē Latvijā ieradusies ASV valsts sekretāre Klintone. Latvija ir simtā valsts, uz kuru vizītē devusies valsts sekretāre Klintone, kļūstot par visvairāk ceļojušo ASV valsts sekretāri.

Klintone Latvijā viesojusies jau vienu reizi, 1994.gadā pavadot vizītē savu vīru Bilu Klintonu. Tolaik pašreizējais ārlietu ministrs, toreiz vēl Latvijas Radio žurnālists Rinkēvičs atspoguļoja ASV prezidenta kundzes gaitas Latvijā.

Savukārt Klintone atklāja, ka vidusskolas gados viņai bijusi sociālo studiju pasniedzēja, kas aktīvi aizstāvējusi cilvēku brīvību Padomju režīmā. Tieši tad toreizējai ASV valsts sekretārei bijusi iespēja tikties ar latviešiem, lietuviešiem, igauņiem, poļiem un citiem, kuri ieradās ASV, dažreiz pat izbēgot un meklējot savu brīvību. Tolaik Klintone uzzinājusi, ko nozīmē Padomju okupācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas