Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Politiķi ZRP "gājienus" koalīcijas sarunās saista ar neapmierinātību amatu sadalē

Zatlera reformu partijas (ZRP) paustā vēlme "ieturēt pauzi" koalīcijas sarunās, visdrīzāk, saistīta ar partijā valdošo iekšējo neapmierinātību par amatu sadali, aģentūrai LETA neformāli atzina vairāki politiķi. 

Kā runā Saeimas kuluāros, daļa ZRP biedru nav apmierināta ar partijas sarunvedēju piekrišanu atteikties no dažām nozīmīgām ministrijām, bez kurām nevarētu realizēt solītās reformas. "Salekušies viņi tomēr ir par amatiem, jo ar amatu sadali var nopietni ietekmēt reformas, kuras attiecīgu nozaru ministri var viegli nobremzēt. Neapmierinātība varētu būt par to, ka Vienotība savās rokās plāno pārņemt budžeta lietas - premjera, finanšu ministra un labklājības ministru amatus," sacīja kāds koalīcijas veidošanā ļoti pieredzējis politiķis.

Savukārt cits avots vērsa uzmanību uz ZRP vēlmi, nerunājot tieši par amatu sadali, panākt, ka "mīļā miera labad" viņiem šos amatus koalīcijas partneri piedāvā paši, tādējādi ZRP nevarētu pārmest dzīšanos pēc amatiem.

Izskanējušas arī versijas, ka ar koalīcijas sarunu gaitu neesot bijuši apmierināti ZRP sponsori, kā arī pausts viedoklis, ka ZRP vienkārši cenšas panākt sev vēl dominējošāku lomu koalīcijā.

Tikmēr ZRP partneri jaunajā koalīcijā - Vienotība un nacionālā apvienība Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) - pagaidām uzvedas samiernieciski un oficiāli pārāk asi ZRP rīcību nekritizē, norādot, ka šai partijai vispirms vajadzētu tikt galā pašai ar sevi, nevis mest akmeņus kolēģu dārziņos.

Tiek norādīts arī uz to, ka ZRP ir nepieredzējuši politikā un nesaprot, ka koalīcijā ir jāievēro arī pārējo partneru intereses un ka nav iespējams pilnībā realizēt savus solījumus, jo par savu programmu realizāciju vēlētāju priekšā būs jāatbild arī citiem koalīcijas dalībniekiem.

Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa šodien žurnālistiem atzina, ka ar šādiem paziņojumiem darbi uz priekšu nevirzoties, bet viņa pret to izturoties ar sapratni un gaidot, kad ZRP atgriezīsies ar konstruktīviem priekšlikumiem.

Āboltiņa norādīja, ka Vienotība vēlas veikt konkrētas reformas, bet katrai reformai esot savi realizēšanas mehānismi. Tām vajagot iegūt sabiedrības atbalstu un nepieciešamas plašas diskusijas, nevis tās akli dzīt uz priekšu.

VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars norādīja, ka šāda pauze sarunās nacionālajai apvienībai neesot vajadzīga - tā esot vajadzīga ZRP - un par iemesliem jājautā šim politiskajam spēkam.

"Esam parakstījuši vienošanos, kurai pievienots mūsu izpratnes skaidrojums par atsevišķiem punktiem. ZRP to akceptēja, un neredzu, kur viņi saskata kādas problēmas," teica Dzintars, piebilstot, ka par saviem koalīcijas biedriem vajadzētu domāt to labāko.

"Šis dokuments ir ļoti virspusējs. Kā tas izpaudīsies reālajā dzīvē, rādīs valdības darbs. Tā nav valdības deklarācija. Ir zināmi virzieni, kur esam vienisprātis, bet dažviet viedokļi atšķiras. ZRP būtu ļoti grūti atrast partneri koalīcijā, ar kuru viedokļi neatšķirtos," norādīja Dzintars, skaidrojot, ka ZRP rīcību nesaistot ar savām izpausmēm nacionālās apvienības mājaslapā un citur publiskajā telpā.

VL-TB/LNNK līderis skaidroja, ka nacionālā apvienība nekad neesot piekritusi kalambūram, ka okupantu mūsu valstī nav, tāpēc arī pievienots šī punkta izpratnes skaidrojums. "Mēs atzīstam, ka neviena sociāla vai etniska grupa kopā nav vainīga pie okupācijas, bet nevar teikt, ka par to nebūtu atbildīgs neviens iedzīvotājs," pauda Dzintars.

Dzintars norādīja, ka viss tālākais valdības veidošanā esot atkarīgs no ZRP, jo nacionālā apvienība un Vienotība ir gatavas strādāt. "Gribu cerēt, ka tā ir tikai viedokļu saskaņošana ar saviem biedriem," izteicās politiķis, gan piebilstot, ka ZRP ir daudz nepazīstamu cilvēku, tāpēc šis politiskais spēks esot ar ļoti mazu prognozējamību un nekādas iespējas neesot izslēgtas.

Jau ziņots, ka trešdien vakarā ZRP pauda neapmierinātību ar koalīcijas veidošanas sarunu gaitu un paziņoja par lēmumu "ieturēt pauzi" līdz piektdienai. ZRP norādīja, ka sarunas par koalīcijas veidošanu un nākamās valdības darāmajiem darbiem "nav saprātīgas", jo koalīcijas partneri jau tagad neizrādot apņemšanos pildīt parakstīto vienošanos.

ZRP ir secinājusi, ka potenciālie koalīcijas partneri - Vienotība un nacionālā apvienība - topošajā valdības deklarācijā ir gatavi parakstīt vienošanās par ZRP rosināto reformu īstenošanu bez patiesa nodoma tās īstenot. Par to liecinot partiju pārstāvju publiskie izteikumi.

Par tālāko rīcību koalīcijas sarunās ZRP valde un no partijas 11.Saeimā ievēlētie deputāti patlaban spriež kopīgā sēdē.
Kā ziņots, pirmdien visas trīs partijas vienojās par "tiesiskuma un reformu" koalīcijas veidošanu. Šādā koalīcijā būtu 56 deputāti, bet opozīcijā paliktu 44 deputāti no Saskaņas centra un Zaļo un zemnieku savienības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jūrmalā sieviete sadur garāmgājēju

Pagājušajā nedēļā Jūrmalā uz ielas sieviete bez acīmredzama iemesla uzbruka kādai kaugurniecei, vairākas reizes viņai iedurot ar nazi un nodarot smagus miesas bojājumus, aģentūru LETA informēja Valst...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas