Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Točs: Eiro ieviešanas atslēga ir ZZS rokās

Eiro ieviešanas likuma pieņemšana, kamēr sabiedrības aptaujās atbalsts eiro ieviešanai svārstās no 4% līdz 31%, bet ne tuvu netuvojas pusei, nesaskan ar demokrātijas principu. Demokrātiju cienošai valdībai eiro ieviešanas jautājums noteikti būtu jāliek uz referendumu.

Pierādīt savu taisnību un referendumā uzvarēt. Vai demisionēt, ja nespēj pārliecināt sabiedrību par pašu svarīgāko savas valdības jautājumu. Un tad runāt un diskutēt par «Euro ieviešanas likumu» un citiem tehniskajiem normatīvajiem aktiem, kas nodrošina jaunās valūtas ieviešanas mehānismu.

Tas nenotiek un nenotiks. Pie varas esošo izpratnē tautības ieraksts pasē ir augstākais, uz ko attiecas demokrātijas princips. Pat Nacionālā apvienība sarīkojusi pāris stundu garu cirku, kurā pārāk neapmierinātie nemaz netika ielaisti, un atzinusi, ka eiro ieviešanai ir jānotiek. «Mēs stājamies eirozonā, lai realizētu savu suverenitāti,» intervijā Dienai teic Nacionālās apvienības tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Koalīcijas iekšienē jautājums ir sakārtots. Eiro nav cīņa par amatiem. Eiro ir zelta burtiem ierakstīts jautājums visu koalīcijas partiju programmās.

Taisnības labad jāatzīst, ka arī Saeimas opozīcijas partijas - ZZS un SC - nav pret eiro ieviešanu. Saeimā nav tādas partijas, kura stingri iestātos par latu un ekonomisko politiku, kas būtu balstīta uz latu. Opozīcijas partiju pozīcija nav balstīta uz pārliecību vai programmu. Tā ir vēlme izmantot savas popularitātes celšanai acīmredzamo faktu, ka liels sabiedrības vairākums ir pret eiro ieviešanu Latvijā.

Ja opozīcijas partijas uz šādas statistikas fona patiešām vēlētos nepieļaut eiro ieviešanu tagad, ko pašas ir deklarējušas par nevēlamu, tās viegli varētu to panākt. Saskaņas centru apvij krieviskā aura, tāpēc partijai ir grūti uzņemties iniciatīvu referendumā. Šajā gadījumā tas tiks pārvērsts latviešu cīņā pret krieviem.

Eiro ieviešanas atslēga ir ZZS rokās. Atliek partijai organizēt referendumu, un eiro ieviešana nenotiks. Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka tad atliks jautājuma par eiro ieviešanu Latvijā izskatīšanu. Lai pie tā, iespējams, neatgrieztos vispār, kā atzīst tieslietu ministrs.

Protams, šī atslēga ZZS rokās ir nosacīti. Jo valdībai ir iespēja rīkoties un panākt sabiedrības atbalstu eiro ieviešanai Latvijā. Tam ir atvēlēts ne tikai dāsns eiro propagandas budžets. Lai to izdarītu, valdības rokās ir ne tikai viss administratīvais resurss un preses sekretāru jūra. Valda Dombrovska valdība nav pati vājākā valdība Latvijas vēsturē, un viņš nav sliktākais premjers. Arī ekonomikas konjunktūra ir augoša.

Tomēr, visticamāk, eiro ieviešanas jautājums tiks atrisināts, kā Latvijas politikā pieņemts. Aizmuguriski vienojoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē