Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Aizputes jauniešu mājai IDEA House liela piekrišana

"Pēc 9.klases beigšanas aizgāju mācīties uz Liepāju, jo Aizputē likās tik garlaicīgi, jauniešiem te galīgi nebija, ko darīt," saka vidusskolniece Monta Veidmane, kura nu jau sāk nožēlot savu izvēli. Nē, ne jau skolas dēļ, tā Liepājā ir laba, bet gan pēdējā gadā notikušo pārmaiņu dēļ, kas Aizputes jauniešu un arī pašas pilsētas dzīvi sagriezušas kājām gaisā.

9.augustā būs gads, kopš Aizputē vecajā mākslas skolā durvis vēra jauniešu māja IDEA House, kurā darbojas arī Monta, taču skolas laikā promesot nākas palaist garām tik daudz interesanta.

Pilda mājas darbus, patusē


Ideju par jauniešu māju īsteno biedrība NEXT sadarbībā ar Aizputes novada domi, Sorosa fondu — Latvija un Ziemeļu Ministru padomes biroju Latvijā. "IDEA House ir starptautiska iniciatīva, kuru attīsta Starptautiskā Debašu izglītības asociācija (IDEA — International Debate Education Association). Līdzīgas mājas jau darbojas Budapeštā, Bukarestē un Roterdamā," uzsver IDEA House vadītāja Ance Zemžāne. Taču, ja citās valstīs, veidojot jauniešu mājas, nebija problēmu ar telpām, bet darītāji bija jāmeklē ar uguni, tad Aizputē situācija bija pretēja.

Aizputniece Anna Sedliņa saka: "Nav jau tā, ka Aizputē jauniešiem nav, ko darīt — ir pašdarbības kolektīvi, mūzikas un mākslas skola, sporta nodarbības, šad tad notiek pa kādai ballītei, taču tas nav tas. Tas viss no augšas organizēts un piedāvāts, bet šeit viss balstās uz mūsu pašu idejām un darbu. Mums arī līdz šim nebija tādas vietas, kur varam vienkārši sanākt kopā, pasēdēt, parunāt. Tagad te daudzi nāk pēc skolas, izpilda mājas darbus, patusē. 12.klases beidzēji te gatavojās eksāmeniem." Un tad tam visam ir pavisam cits smeķis — atzīst vecajā mākslas skolas ēkā sastaptie jaunieši.

Nezinātājam šo māju atrast nav nemaz tik viegli. Veca necila koka ēka mazas smilšainas ieliņas malā. Kad jautājam pilsētniekiem ceļu, viņi saka — tai apzīmētajai mājai garām nepabrauksiet. Bet, kad piebraucam, nekādu apzīmētu māju nemanām. Izrādās, ēkas spilgti apgleznotie pamati visā krāšņumā paveras pagalma pusē. Taču drīz pēc to tapšanas zīmējumi papildināti ar "nelegālajiem grafiti" un ne visai glaimojošiem uzrakstiem, bet tādi nu esot Aizputes jaunieši — vieni domā un dara, citi tikai pasmejas.

Gādās jaunus soliņus

Pēc gada darba jauniešu mājā Aizputes puiši un meitenes domā, ka biedrības aktivitātes devušas būtisku ieguldījumu gan viņu pašu izaugsmē, gan arī pilsētas attīstībā. "Ja man pirms gada kāds teiktu, ka es viena varēšu noorganizēt pasākumu, es tikai pasmietos, bet tagad esmu to paveikusi un jau plānoju nākamo," saka Anna, kas nupat atgriezusies no pārgājiena, kurā mācījusies izdzīvot dabā. Dažādas tematiskās darbnīcas, nodarbības un pārgājieni ir galvenie pasākumi, kas regulāri visu gadu notiek jauniešu mājā vai ko organizē un kur piedalās tās apmeklētāji. Aizputnieki jau pieraduši pie vietējo jauniešu aktivitātēm — viņi ik pa brīdim redzami pilsētas ielās pētām vēsturiskās ēkas, ar fotoaparātu rokās meklējam labākās pilsētas ainavas vai kontrolpunktus vietējās orientēšanās sacensībās. Viņu klātbūtne ar saviem priekšnesumiem nu ir arī pilsētas svētku neatņemama sastāvdaļa. "Daži varbūt domā, ka mēs te esam kāda slēgta biedrība vai tie, kas nav tajā visā iekšā, nevar nākt un piedalīties, bet tās nu gan ir muļķības. Pie mums var nākt ikviens, kuru interesē mūsu piedāvājums. Ir arī vecuma ierobežojums — no 15 līdz 30 gadiem, bet var nākt arī jaunāki, galvenais, lai māk uzvesties," saka Anna.

Meitenes uzsver, ka darbošanās jauniešu mājā nav tikai brīvā laika izklaide. Viņas tajā ieguvušas pašpārliecinātību par saviem spēkiem, izjutušas šo vienreizējo kopības sajūtu, kā arī uzzinājušas un iemācījušās daudz kā jauna. Piemēram, pēc arhitektūras tēmai veltītās darbnīcas daudzi vietējie pavisam citādi sākuši raudzīties uz pilsētas vēsturiskajām ēkām, jo labāk izpratuši, kas, kā un kāpēc būvēts. Vēlāk arī zīmējumos iztēlojušies, kādu gribētu redzēt Aizputes ģerboni. Tas gan nenozīmē, ka kāds grasās to mainīt, bet idejas ir interesantas. Vēl šovasar Aizputē pēc jauniešu iniciatīvas un ar vietējās pašvaldības atbalstu tiks īstenota kāda vērtīga iecere. Jaunieši secinājuši, ka pilsētā trūkst soliņu, kur apsēsties un atpūtināt kājas. Kopā ar visu gadagājumu pilsētniekiem apzinājuši, kur tos visvairāk vajadzētu, saskaņojuši plānus ar domi un ir gatavi ķerties arī pie soliņu izgatavošanas un uzstādīšanas.

Kafija ar politiķiem

Biedrības NEXT un jauniešu mājas galvenais vietējais sadarbības partneris ir Aizputes novada dome. Lai deputāti labāk izprastu jauniešu intereses un vajadzības, bet jaunieši iepazītu deputātus, rīkota Kafija ar politiķiem. Jaunieši ar vietējiem domniekiem diskutējuši, kāpēc aizputnieki, kas devušies studēt uz Liepāju, Ventspili, Rīgu, Valmieru, neatgriežas dzimtajā pilsētā. "Tam ir divi būtiski iemesli — darba un karjeras iespējas trūkums mazpilsētā. Nezinu, cik daudz dome šajā lietā var darīt, bet man šķiet, ka diskusija bija ļoti vērtīga, jo diez vai stīvas tikšanās laikā mēs izrunātu tik daudz kā pie kafijas tases. Ceru, ka šādas tikšanās turpināsim. Pats galvenais, ka vietējā pašvaldība mūs atbalsta un ļauj darboties, un mūsu spēkos ir paveikt kaut vai tik daudz, lai ar aktivitātēm un daudzveidīgo piedāvājumu Aizputē noturētu vismaz vidusskolas vecuma jauniešus," pārliecināta ir A.Sedliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas