Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Zvaigžņu stunda pārspīlēta

Intervijai ar Stradiņa slimnīcas infektologu un epidemiologu Ugu Dumpi ir divi iemesli. Pirmām kārtām šonedēļ izskanējusī ziņa, ka vairākās aptiekās pārsniegta pretgripas medikamenta Tamiflu pieļaujamā cena. Tātad tirgotāji iedzīvotāju lielo pieprasījumu izmanto, nelikumīgi ceļot cenu. Lai gan tās ir recepšu zāles, atsevišķās aptiekās tās pārdod bez ārsta receptes.

Un cilvēki paši sev nosaka ārstēšanās kursu. Veselības ministrija norāda, ka zāļu _Tamiflu_ maksimālā pieļaujamā aptiekas cena ir 21,76 lati, bet _Relenza_ - 20,63 lati. Otrs iemesls ir lasītāju jautājumi - daudzi apsver domu «katram gadījumam» nopirkt vienas no šīm zālēm un grib zināt, ko izvēlēties.

Tamiflu un Relenza, kas šoziem piedzīvo zvaigžņu stundu, nav jaunas zāles. Latvijas zāļu tirgū tās nonāca jau drīz pēc 2000.gada. Kopš tā laika, ik sezonu rakstot par parasto vai kādu no iespējamām pandēmiskajām gripām, vienmēr intervijās dakteri tās pieminēja, jo tās der arī pret sezonālo gripu.

Taču parastajai gripai pietika ar daudz lētāko remantadīnu, bet pandēmijas līdz Latvijai neatnāca. Šosezon ir citādi. Tādēļ jautāju U.Dumpim - vai tiešām mums visiem vajadzētu ķerties pie dārgajām pretvīrusu zālēm?

Kā šīs pretvīrusu zāles organismā darbojas - kā tās pasargā no gripas? Ja es tās nedēļu dzeršu, tad, saskaroties ar slimnieku, mans risks inficēties būs mazāks?

Pretvīrusu zāles samazina vīrusa pāriešanas spēju no vienas šūnas uz otru un tādējādi ierobežo to vairošanos. Ja cilvēks jau ir saslimis, ārstēšanos svarīgi sākt pēc iespējas ātrāk. Ja tā ir sākta ne vēlāk kā 48 stundas no slimības sākuma, abas zāles var saīsināt temperatūras un simptomu ilgumu vidēji par vienu dienu.

Taču ar tām nav jāārstē visi pacienti. Ārstēšanā zāles jāizraksta tikai smagas slimības gadījumā, kā arī pacientiem ar riska faktoriem - hroniskām slimībām, smagu imūndeficītu utt. Turklāt jārēķinās arī, ka šīm zālēm ir blaknes un tās ir dārgas.

Diemžēl, lietojot pretvīrusu zāles, cilvēks pats var kļūt par infekcijas avotu. Tāpēc masveida lietošana epidēmiju nesamazinās.

Profilaktiski šīs zāles ir jēga sākt lietot 48 stundu laikā pēc pārliecinošas saskares ar inficētu personu - skaidri zinot, kad tas noticis. Tādā gadījumā saslimšanas risks ir par 75% (bet ne 100%) mazāks. Jādomā arī, kas notiks ar pārējo pasauli, ja mēs šeit izveidosim rezistentu vīrusu.

Vai jūs ieteiktu cilvēkiem tās profilaktiski lietot?

Pilnīgi noteikti es to neieteiktu, jo šāda lietošana būtu bezjēdzīga. Tā neierobežotu epidēmiju, toties veicinātu vīrusa rezistences veidošanos.

Vai ārstiem ir statistika par parastās gripas un H1N1 komplikāciju smagumu un daudzumu?

Skaidrs, ka šajā ziemā gripa sagādā un vēl sagādās ļoti nopietnas problēmas. Šogad varētu būt vismaz trīs reizes vairāk stacionētu pacientu ar gripu (abām divām, ar krietnu H1N1 pārsvaru), droši vien būs arī vairāk nāves gadījumu nekā parasti. Iemesls ir tas, ka H1N1 ir pilnīgi jauns vīruss, pret kuru lielākajai daļai cilvēku nav imunitātes, tāpēc slimo jauni cilvēki un bērni. H1N1 pandēmiskā gripa varētu būt bīstamāka grūtniecēm un bērniem ar riska faktoriem (audzēji, imūndeficīti utt.).

Kā no H1N1 sargājaties pats, kā sargājat bērnus?

Varu pateikt, ka nedzeru zāles. Man ir mazi bērni. Viens bērnudārzā, viens vēl mājās ar auklīti. Nekā īpaši neaizsargājamies. Nevedu viņus uz lielveikaliem, viesībām, katru dienu prasām bērnudārzā par situāciju ar saslimušajiem. Ja to skaits pieaugs, atstāsim bērnu mājās. Ja saslims viens, otru mēģināšu nelaist tuvumā. Visi lietojam zivju eļļu parastajās devās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?