Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Izvēdināt galvu diennakts skrējienā

Vai spēj iedomāties skriešanu veselu diennakti praktiski bez apstājas? 24. un 25. maijā Rojā notiks 24 stundu ultramaratona sacensības. Par gaidāmo skrējienu, kurā piejūras gaisā un priežu aromātā tiks pārbaudīta cilvēku garīgā, emocionālā un fiziskā izturība, stāsta tā organizators Artis Zariņš.

Gan skriet, gan ballēties. Roja ir man tuvs ciems, esmu to krustām šķērsām izskrējis. Neilgi pirms kovida tur notika veterānu mači, kuros labi nostartēju un sapratu, ka vēlos arī pats sarīkot sacensības – Latvijas vasaras galvaspilsēta jau sen ir pelnījusi ne tikai kultūru un izklaidi, bet arī sportiskas aktivitātes. Skriešana ir viena no demokrātiskākajām sportiskajām aktivitātēm, neprasot īpašu aprīkojumu, jo nepieciešams tikai krekls, bikses un apavi, bet var skriet arī plikām kājām, ja cilvēks tam ir gatavs. Pandēmija plānus uz pāris gadiem atlika, bet pērn aprīlī sazvanīju Rojas stadiona vadītāju Armandu Indriksonu un uzprasīju, vai viņa interese joprojām paliek spēkā. Līdz startam bija atlikuši divi mēneši, un sprinta tempā noorganizējām pirmo pusmaratona festivālu, kas notika Zvejnieksvētku rītā, lai dalībnieki varētu no rīta izkustēties un tad līdz rīta gaismai ballēties. 

Pati demokrātiskākā distance. Pērn pusmaratona festivālā bija ap 360 dalībniekiem, turklāt daudzus mums atņēma Dziesmu un deju svētki. Arī šogad 13. jūlijā notiks Zvejnieksvētku rīta rosme trīs, 12,3 un 21 kilometra garumā, bet vēl pirms tam, jau 24. un 25. maijā, Rojas svētku laikā gaidāms kaut kas daudz ekstrēmāks. Diennakts skrējieni mūsu valstī ir liels retums. Dažas reizes bijuši individuāli sportistu mēģinājumi uzstādīt augstu rezultātu, un tā 1984. gadā stadionā Jūrnieks Jūrmalā Viktors Suborins sasniedza Latvijas rekordu, noskrienot 258,845 metrus. Aizvadītas arī dažas 24 stundu sacensības, tomēr iepriekšējo reizi tās notika pirms pāris gadu desmitiem un tagad pirmoreiz ilgā laikā dosim Latvijas labākajiem skrējējiem iespēju beidzot pārbaudīt spēkus aci pret aci. Diennakts skrējiens ir pati demokrātiskākā vieglatlētikas distance, jo tajā grūti saņemt diskvalifikāciju – to iespējams nopelnīt tikai tad, ja galīgi nemāk uzvesties.

Cilvēka spēju robeža. Ultramaratona trasē visām starptautiskajām normām atbilstošais aplis būs 1234,7 metrus garš. Ir dalībnieki, kuri diennakts skrējienā skrien vai sliktākajā gadījumā iet visas 24 stundas, apstājoties vien labierīcībās vai pārģērbjoties. Citi paskrien, atpūšas, paskrien, atpūšas. Lai kāda būtu stratēģija, jebkurš sešu, 12 un 24 stundu skrējienos varēs kārtīgi izvēdināt galvu piejūras gaisā un priežu aromātā. Trase būs līdzena, sacensībās piedalīsies visi spēcīgākie Latvijas vīru ultramaratonisti un nebrīnīšos, ja iekšējās konkurences iespaidā kritīs valsts rekords. Piedalīties solījis arī pašreizējais rekordists Viktors Suborins, kurš dažas nedēļas vēlāk atzīmēs savu 73. dzimšanas dienu. Savukārt ikviens skatītājs, ja, apmeklējot Rojas svētkus, ieradīsies ciema stadionā, varēs redzēt cilvēka spēju robežu.

ROJAS ULTRAMARATONS

• 24. maijs

15.00 Starts 24 stundu skrējienam

20.00 Starts 12 stundu skrējienam

• 25. maijs

8.00 Finišs 12 stundu skrējienam

9.00 Starts 6 stundu skrējienam

15.00 24 un 6 stundu skrējiena finišs un beigu mērījumi


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze maija numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvieši ir visur

Soli pa solim. Tā varētu raksturot latviešu mehāniķa un inženiera ceļu Pasaules rallija čempionātā (WRC), tomēr viņi nav vienīgie, un mūsējo skaits otrajā prestižākajā autosporta čempionātā arvien p...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā