Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ostravas pavasaris

Hokeja pavasaris Latvijas izlases līdzjutējus šogad aizvedīs uz Čehijas trešo lielāko pilsētu Ostravu, kurā dzimis Spānijas granda Barcelona centra basketbolists Jans Veselijs. Tā atrodas vien 105 minūšu lidojuma vai 14 stundu auto brauciena attālumā. Kad kārtējā alus degustācija nedaudz jau būs apnikusi un no ledus aukstuma saķertas pirmās iesnas, atpūtas dienās vērts izvēdināt galvu un izpriecas meklēt arī Ostravai tuvējā apkārtnē, lai kārtējais hokeja pavasaris, atbalstot Latvijas izlasi, paliktu neizdzēšamā atmiņā.

CEĻŠ

Nokļūšanas ziņā Ostrava ir pietiekami ērta, lai fanošana par Latvijas izlasi kļūtu par spontānu pēdējā brīža ideju. Vien apvienojies ar pāris draugiem un dodies vienas nakts braucienā ar automašīnu vai iegādājies biļeti uz kādu no samērā plašā skaitā pieejamiem airBaltic īpašajiem reisiem. Ieteicams gan sākumā izpētīt palikšanas iespējas, jo tūristu skaits, kas apmeklēs pilsētu ar nepilniem 300 tūkstošiem iedzīvotāju, būs lielāks, nekā tā spēj piedāvāt viesnīcas, un tajās palikšana uz vienu nakti šobrīd jau var sasniegt pat 500 eiro. Tāpēc daudzi Latvijas līdzjutēji dzīvos ārpus Ostravas – gan turpat Čehijā, gan netālu esošajā Polijā un šādā virzienā ieteicams skatīties arī tiem, kuri lēmumu par braukšanu pieņems pēdējā brīdī.

VIETAS

Ja pēc karstasinīgā atbalsta arēnā vēl palikusi jauda iepazīt Ostravas tuvējo apkārtni, jādodas kultūras ekskursijā!

Dolní Vítkovice ir unikāla industriālā zona Ostravā, kas pārveidota par kultūras un izglītības centru, saglabājot pilsētas industriālo mantojumu un vienlaikus apmeklētājiem piedāvājot dažādas atrakcijas. Hradec nad Moravicí piļu komplekss atrodas aptuveni 40 minūšu attālumā no Ostravas. Komplekss ir īpaši slavens ar gleznainajām baltajām un sarkanajām pilīm un labiekārtotajiem dārziem. Tajā apvienoti tādi arhitektūras stili kā baroks, neogotika un citi, tur viesojušās daudzas ievērojamas personības, tostarp Ludvigs van Bēthovens.

Stundas brauciena attālumā no Ostravas atrodas daļa no Karpatu kalnu grēdas Beskidu kalni. Apkārtne ir slavena ar savu gleznaino skaistumu, tradicionālo koka arhitektūru un iespēju nodoties aktīvai atpūtai. No šī reģiona cēlušās arī senāk ļoti populārās tūrisma pārgājieniem domātās slēpes, tā saucamās beskidenes.

Ostravas pievārtē iespējams ielūkoties arī ne tik senā vēsturē – Landek Park kalnrūpniecības muzejs atrodas bijušo raktuvju vietā un piedāvā plašu ieskatu reģiona kalnrūpniecības vēsturē. Apmeklētājiem iespējams izpētīt pazemes tuneļus, apskatīt vēsturisko derīgo izrakteņu ieguves aprīkojumu un uzzināt par ogļraču dzīvi.

30 minūšu attālumā no Ostravas ir kādreizējā Silēzijas galvaspilsēta Opava, kas lepojas ar daudzām vēsturiskām ēkām un pieminekļiem. Opavā atrodas arī Silēzijas muzejs, kas ir vecākais Čehijā. Salīdzinot ar Ostravas industriālāko noskaņu, Opavas relaksējošā atmosfēra un bagātā vēsture piedāvā patīkamu kontrastu ar gleznainu pilsētas centru, kurā var aplūkot dažādu arhitektūras stilu sajaukumu no gotikas līdz jūgendstilam. 11. maijā Opavā ieradīsies Latvijas futbolista Raimonda Kroļļa pārstāvētais Čehijas pirmās līgas klubs Vyskov, tomēr šī spēle diemžēl lielā mērā pārklāsies ar hokeja izlases maču pret Poliju.

Tatra autobūves uzņēmuma muzejs Kopršivnicē atrodas aptuveni 40 minūšu attālumā no Ostravas. Tatra ir trešais vecākais transportlīdzekļu ražotājs pasaulē, un muzejā apskatāmi dažādi uzņēmuma ražoti vēsturiskie braucamie.

TUVUMĀ ESOŠĀS LIELĀS PILSĒTAS

  • Krakova, Polija – ap 200 kilometriem (apmēram 2 stundu brauciens ar automašīnu)
  • Brno, Čehija – ap 170 kilometriem (apmēram 2 stundu brauciens ar automašīnu)
  • Bratislava, Slovākija – ap 320 kilometriem (apmēram 3,5 stundu brauciens ar automašīnu)
  • Katovice, Polija – ap 100 kilometriem (apmēram 1,5 stundu brauciens ar automašīnu)
  • Vroclava, Polija – ap 150 kilometriem (apmēram 2 stundu brauciens ar automašīnu)
  • No Ostravas līdz Prāgai ir aptuveni 350 kilometru (apmēram 3,5–4 stundu brauciens ar automašīnu)
  • No Ostravas līdz Karlovi Variem Čehijā ir aptuveni 240 kilometru un brauciens ar automašīnu parasti aizņem apmēram 2,5–3 stundas

NEAIZMIRSTI

Dodoties ceļojumā, obligāti nepieciešams apdrošināties. Apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums Balcia piedāvā vienkāršu, saprotamu un gudru apdrošināšanu, kas garantēs sirdsmieru. Ja brauksiet ar automašīnu, Balcia motoru produktu vadītājs Edgars Korzāns iesaka garajam ceļam ne tikai sagatavoties pašiem, bet laikus tam sagatavot arī transportlīdzekli. "Automašīnai, kas ikdienā tiek izmantota braukšanai pa pilsētu, tālāks ceļojums būs liela slodze, īpaši, ja plānots doties uz kalnainiem apvidiem. Tāpēc pirms došanās ceļā noteikti iesaku ieplānot vizīti autoservisā, kur meistari varēs objektīvi novērtēt automašīnas tehnisko stāvokli un veikt tās apkopi," iesaka Balcia eksperts. Lai vienkāršas tehniskas ķibeles uz ceļa varētu atrisināt pašu spēkiem, ieteicams paņemt līdzi viena litra iepakojumu ar motoreļļu, antifrīzu vai citu automašīnai atbilstošu dzesēšanas šķidrumu, kā arī tādus instrumentus kā skrūvgriezi un knaibles, kas parasti iekļauti automašīnas komplektācijā un reizēm var palīdzēt turpat uz vietas veikt nelielu remontu. Noteikti jāpārbauda, vai automašīnā ir aptieciņa, avārijas trijstūris, kā arī atstarojošā veste.

Arī ceļā nepieciešams laiku pavadīt lietderīgi. Braucot vienatnē vai divatā, iespējams klausīties mūziku, audio grāmatas vai lekcijas, raidierakstus, ko jau mājās var lejupielādēt attiecīgajās lietotnēs, lai nevajadzētu raizēties par interneta patēriņu. Savukārt, braucot kopā ar bērniem, noderēs dažādas rotaļlietas un grāmatas, piemēram, uzlīmju vai uzdevumu grāmatiņas, magnētiskās tāfeles un citas lietas. Tāpat var īsināt laiku, kopā ar ceļabiedriem spēlējot dažādas vārdu, asociāciju un jautājumu spēles – var skaitīt pa ceļam ieraudzītos dzīvniekus, saukt vārdus, kas sākas ar vienu burtu, vai spēlēt personību minēšanas spēli. Svarīgi arī ieplānot īsas apstāšanās pauzes, kurās kāju izlocīšanu var apvienot ar kādu interesantu dabas vai kultūras objektu apskati, iesaka apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums Balcia.

Papildus apdrošināšanai noteikti jānokārto arī Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK, kas apliecina, ka persona ir sociāli apdrošināta Eiropas Savienībā, Eiropas Ekonomikas zonā un Šveicē. EVAK apliecina tiesības šajās valstīs saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem savās mājās. Šādu palīdzību sniegs ārstniecības iestādes un ārsti, kuri attiecīgajā valstī nodrošina valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus.


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze maija numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvieši ir visur

Soli pa solim. Tā varētu raksturot latviešu mehāniķa un inženiera ceļu Pasaules rallija čempionātā (WRC), tomēr viņi nav vienīgie, un mūsējo skaits otrajā prestižākajā autosporta čempionātā arvien p...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā