Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvenergo jau šogad plāno emitēt uzņēmuma obligācijas

Lai iegūtu papildu līdzfinansējumu Latvenergo koncerna ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai, kā arī spertu būtisku soli uzņēmuma tēla, atpazīstamības un konkurētspējas uzlabošanā, uzņēmums jau šī gada nogalē aizņemšanās programmas ietvaros plāno veikt publisku obligāciju emisiju, portālu Diena.lv informēja uzņēmuma preses sekretāre Ivita Bidere.

Labvēlīgas situācijas gadījumā kapitāla tirgos Latvenergo šī gada nogalē plāno veikt obligāciju publisku emisiju latos un eiro valūtā. Obligācijas tiks iekļautas Nasdaq OMX Baltijas biržas parāda vērtspapīru sarakstā. Kopējā vērtspapīru emisijas nominālvērtība plānota līdz 50 miljoniem latu vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā. Konkrēti emisijas parametri tiks definēti emisijas dokumentu sagatavošanas laikā. Obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām, kas nozīmē, ka Latvenergo ir un paliks valstij pilnībā piederošs uzņēmums. Latvenergo veiktās aptaujas rezultātā vērtspapīru emisijas organizēšana uzticēta SEB grupai.

„Lēmums iziet kapitāla tirgū ir pārbaudījums uzņēmuma stabilitātei un briedumam. Obligācijas tiek laistas tirgū tad, ja potenciālie investori ir pārliecināti par uzņēmuma stabilitāti, atpazīstamību un konkurētspēju. Latvenergo savā izaugsmē ir sasniedzis šo augsto vērtējumu, līdz ar to esam droši, ka no ieguldītāju puses būs interese par Latvenergo obligācijām,” norāda Āris Žīgurs, AS „Latvenergo” valdes priekšsēdētājs.

Ar obligāciju emisiju piesaistītais finansējums tiks novirzīts Latvenergo koncerna investīciju projektiem ražošanā, sadales un pārvades tīklu aktīvos. Ja līdz šim Latvenergo ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas līdzfinansēšanu veica, izmantojot banku aizdevumus, tad lēmums piesaistīt finansējumu, emitējot obligācijas, ļaus energokompānijai rast papildu finansēšanās avotus uz labvēlīgiem noteikumiem, diversificēt aizdevēju portfeli un veicināt atpazīstamību investoru vidū, kas atvieglos finansējuma piesaisti investīcijām nākamajos gados.

Zane Kotāne, AS „Latvenergo” valdes locekle: „Publiska parāda vērtspapīru emisija nozīmē to, ka biržā kotētās Latvenergo obligācijas varēs iegādāties jebkurš Latvijas iedzīvotājs vai juridiska persona. Turklāt, iespējams, ka interese par tām būs arī Latvijas pensiju fondiem un investoriem no citām Eiropas valstīm.” 

Lai sniegtu iespējamiem ieguldītājiem pārliecību par Latvenergo koncerna darbības caurskatāmību un spēju nodrošināt atbilstošu informāciju, jau pirms emisijas Latvenergo plāno savā mājas lapā izveidot investoru attiecību sadaļu, kurā regulāri tiks publicēta aktuālā informācija par koncerna finanšu rādītājiem un svarīgākajiem notikumiem. 

„Obligāciju emisija ir būtisks solis koncerna pārvaldības uzlabošanā un atklātības nodrošināšanā,” papildina Zane Kotāne, AS „Latvenergo” valdes locekle. „Ja līdz šim Latvenergo koncerns publicēja informāciju par finanšu rādītājiem reizi gadā, tad pēc obligāciju emisijas finanšu informācija par tā darbību tiks publicēta reizi ceturksnī. Tādējādi sabiedrībai tiks nodrošināta iespēja labāk izprast Latvenergo darbību, saņemot kvalitatīvu un labas korporatīvās pārvaldības principiem atbilstošu informāciju par koncerna operatīvo darbību un pārvaldības principiem.”

Obligāciju emisija ir pasaulē pieņemta prakse enerģētikas nozarē. Vērtspapīru emisiju ir veicis Igaunijas enerģētikas uzņēmums „Eesti Energia”, Lietuvas elektroapgādes uzņēmumi, kā arī citas Eiropas lielās energokompānijas. Parāda vērtspapīrus ilgstoši emitē arī Latvijas valsts.

NASDAQ OMX Baltijas tirgus Biržu daļas vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne: „Pēc obligācijām vienmēr būs liels investoru pieprasījums. Jau šobrīd gan Baltijas, gan Ziemeļvalstu investori aktīvi iegādājas Baltijas biržā kotētās Latvijas un Lietuvas valsts, kā arī uzņēmumu obligācijas. Šī gada septiņos mēnešos investori obligācijas un parādzīmes iegādājušies 555 miljonu latu apjomā. Īpaši svarīgi, ka Latvenergo obligāciju kotācija biržā radīs iespēju Latvijas pensiju fondiem, kuru rīcībā ir gandrīz miljards latu liels kapitāls, tāpat arī privātajiem investoriem, ieguldīt naudu tieši Latvijas ekonomikas attīstībai svarīgu uzņēmumu attīstībā. Uzsākot Latvenergo obligāciju kotāciju biržā, uzņēmums regulāri atklās ne tikai finanšu, bet arī citu būtisku informāciju, kas ievērojami paplašinās uzņēmuma atpazīstamību ne tikai vietējo, bet arī ārvalstu investoru lokā, nostiprinot reputāciju investoru vidē un šādā veidā ievērojami uzlabojot Latvenergo konkurētspēju un priekšrocības nākotnes investīciju piesaistei.”

AS „SEB banka” prezidents Ainārs Ozols: „SEB grupa novērtē faktu, ka viens no vadošajiem Latvijas uzņēmumiem rāda lielisku piemēru finansējuma avotu dažādošanai. Atbilstoši labākajai izaugsmes un attīstības praksei, Latvenergo ir pēdējo gadu laikā vienīgais uzņēmums, kas finansējuma piesaistei izvēlējies korporatīvās obligācijas.”

Latvenergo grupas kapitālieguldījumi 2011. gadā ir 198 miljoni latu. Plānots, ka arī nākamajos gados kapitālieguldījumi būs šādā līmenī. Galvenie projekti, ko pašreiz veic Latvenergo koncerns, ir Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas otrā kārta, pārvades sistēmas izbūves projekts „Kurzemes loks” un nozīmīgas sadales tīklu sistēmas programmas, kuru mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, drošu un uzticamu pakalpojumu mūsu klientiem. Šo kapitālieguldījumu programmu realizāciju Latvenergo daļēji finansē no pašu līdzekļiem un daļēji no aizņemtā kapitāla. 


Obligācija (angļu: bond) ir ilgtermiņa parāda vērtspapīrs (ilgāka par 1 gadu), ko emitē komercsabiedrība pati nosakot galvenos aizņemšanās noteikumus. Ar obligāciju emitents apsolās obligācijas īpašniekam periodiski atmaksāt procentu maksājumus (kuponu) un obligācijas pilno vērtību noteiktā vēlākā datumā, ko sauc par dzēšanas termiņu.

Obligācijas ļauj emitentam finansēt ilgtermiņa investīcijas, izmantojot ārējos resursus. Obligāciju emisiju nosacīti var salīdzināt ar aizņēmumu no bankas – uzņēmums aizņemas naudu, kas pēc noteikta laika un ar noteiktiem procentiem būs jāatmaksā, tikai šajā gadījumā aizdevējs nav banka, bet investori.

Atšķirība starp diviem vērtspapīriem — obligācijām un akcijām — ir šāda: akciju turētāji ir arī emitenta kompānijas līdzīpašnieki, bet obligāciju turētāji būtībā ir aizdevēji. Kā arī - obligācijai ir dzēšanas termiņš, pēc kura obligācija tiek dzēsta atmaksājot pamatsummu, bet akcijām  šāda termiņa nav. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses