Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lieliem uzņēmumiem, tomēr vienlaikus atpaliekam no kaimiņvalstīm – Lietuvas un Igaunijas.

Domājot par to, cik vienkārši vai sarežģīti ir dibināt uzņēmumu Latvijā, jānorāda, ka mūsu valstī ir daudz zinošu un talantīgu cilvēku, un tas ir pats svarīgākais kritērijs. Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, ir arī labi sakārtota darbinieku akciju programma (angļu valodā – employee stock option), ko noteikti var un vajag izmantot, taču ir arī trūkumi.

Iespējams, būšu kritisks, sakot, ka patlaban Latvija atpaliek gan no Lietuvas, gan no Igaunijas tehnoloģiju uzņēmumu, jo īpaši jaunuzņēmumu, jomā. Arī skaitliski kaimiņvalstīs ir vairāk t. s. vienradžu – Igaunijā aptuveni desmit, bet Lietuvā trīs. Viens no aspektiem, kas ietekmē situāciju, ir sistemātiska atbalsta trūkums – ir atsevišķi terminēti atbalsta risinājumi, taču nav pēctecīgu ilgtermiņa programmu, kas sniegtu papildus atspēriena iespējas, īpaši tehnoloģiju uzņēmumiem.

Pētot situāciju citviet Eiropā, varam redzēt daudzus labās prakses piemērus. Piemēram, izvēloties dibināt uzņēmumu Berlīnē, tiek piešķirti nodokļu atvieglojumi. Tas palīdz piesaistīt jaunuzņēmumus, ko apliecina arī fakts, ka Berlīne jau ir kļuvusi par Eiropas Silīcija ieleju, kurā ir daudz tehnoloģiju uzņēmumu. 

Jāpiezīmē, ka tehnoloģiju uzņēmumi ir vienlaikus gan pievienotās vērtības, gan paaugstināta riska uzņēmumi, salīdzinot ar tradicionālākiem uzņēmējdarbības veidiem, tāpēc papildu atbalsta mehānismi vai vienkāršoti birokrātiskie procesi veicinātu būtiskas pārmaiņas biznesa ekosistēmas attīstībā.

Lai veicinātu pozitīvas pārmaiņas un paātrinātu Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstību, svarīgs priekšnosacījums ir arī cilvēki, kuri izvēlas šādu karjeras ceļu – dibināt tehnoloģiju uzņēmumu vai pievienoties kādam jau esošam uzņēmumam. Ir ļoti būtiski, lai Latvijā būtu cilvēki, kuri ir gatavi uzņemties risku, mēģinātu būvēt kaut ko unikālu, jaunu un ar augstu pievienoto vērtību. Liela nozīme ir jau esošajiem pozitīvajiem piemēriem – jo vairāk veiksmes stāstu, jo lielāka motivācija arī citiem iet šajā virzienā un mēģināt radīt ko jaunu, lai atkārtotu vai pat pārspētu esošos veiksmīgos piemērus. Un liela nozīme ir arī izglītībai. Mani ļoti iedvesmo Stockholm School of Economics in Riga piemērs, kas sagatavo augsti konkurētspējīgus absolventus, kuri gūst panākumus dažādās nozarēs. Tas ir arī viens no aspektiem, kas iedvesmoja dibināt StartSchool – jaunu tehnoloģiju biznesa skolu, kurā varēs apgūt Silīcija ielejas standartiem atbilstošu informācijas tehnoloģiju izglītības programmu, tātad – apvienot biznesa un tehnoloģiju zināšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses