Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Festivālā 2Annas sākas Industrijas dienu programma

Pirmdien, 8. aprīlī, sākas Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas Industrijas dienu programma 2Annas forums: Apziņas labirintos. Šogad Industrijas dienas pasākumi veltīti tēmām prāts, mākslīgais intelekts, atmiņa un zemapziņa.

Industrijas dienu programma, kā ierasts, rosina uz diskusiju par nozares aktualitātēm industrijas pārstāvju vidū, kā arī pietuvina plašāku publiku kino industrijas aizkulisēm. Šogad, pievēršoties mākslīgā intelekta (MI) tēmai, festivāls aicina apmeklētājus nebūt tikai skatītājiem, bet arī praktiski iesaistīties, radot pašiem savas īsfilmas scenāriju kopā ar īpaši veidota MI algoritma palīdzību interaktīvā instalācijā AI Odyssey.

Instalācija ir veidota kā atsauce uz ikonisko melno monolītu no režisora Stenlija Kubrika filmas 2001: Kosmiskā Odiseja (2001: A Space Odyssey). Šajā filmā monolīts, kuru uz zemes ir novietojusi kāda sena civilizācija, ir katalizators civilizācijas tālākai attīstībai. Mūsdienās mākslīgais intelekts (MI) bieži vien tiek uztverts līdzīgi. Instalācija aicina reflektēt par autorību un cilvēka radošumu laikā, kad ģeneratīvā mākslīgā intelekta tehnoloģijas pārņem arvien vairāk radošās disciplīnas. Instalācija tiks atklāta pirmdien, 8. aprīlī, plkst. 18.00 un būs pieejama visiem Kaņepes Kultūras centra apmeklētājiem līdz festivāla noslēgumam.

Otrdien, 9. aprīlī, plkst. 17.00 Kaņepes Kultūras centrā norisināsies lekcija Apziņas labirintos: Filma kā sapnis. Lekcijā čehu kino teorētiķe un profesore Terēza Hadravova (Tereza Hadravová) apspriedīs amerikāņu filosofes Sūzenas K. Langeres (Susanne K. Langer) esejā Piezīmes par filmu vilktās paralēles starp filmām un sapņiem, lai atklātu, kā mūsu sapņi ir mainījušies pēdējo sešdesmit gadu laikā kopš esejas tapšanas un vai šīs izmaiņas ir pielīdzināmas attīstībai kino. Tiks pētīts, vai ir filmas, kas līdzinās sapņiem, un sapņi, kas līdzinās filmām. Lekcija notiks angļu valodā.

Trešdien, 10. aprīlī, plkst. 16.00 kinoteātrī Kino Bize norisināsies diskusija Apziņas labirintos: Mākslīgais intelekts un radošums kino industrijā. Sekojot līdzi kino nozares aktualitātēm, diskusija pievērsīsies mākslīgā intelekta (MI) izmantošanai radošajā darbā. Sarunas gaitā tiks apspriests, kādas ir perspektīvas un ierobežojumi MI praktiskai pielietošanai, kā arī ētiskajiem aspektiem, kas saistīti ar MI integrāciju radošajā sfērā. Sarunas izskaņā klātesošajiem būs iespēja uzdot jautājumus diskusijas dalībniekiem.

Diskusijā piedalīsies Eiropas kino industrijas pārstāvji: Alīna Manolake (Alina Manolache, Rumānija), režisore; Pablo Nunjess Palma (Pablo Nuñez Palma, Nīderlande), mākslinieks; Nils Putmans (Niels Putman, Beļģija), kinokritiķis, tiešsaistes īsfilmu žurnālu Kortfilm.be un Talking Shorts redaktors; Antans Skučas (Antanas Skucas, Lietuva), režisors un animators. Diskusija norisināsies angļu valodā, un tās moderatore būs scenāriju autore un producente Nira Bozkurta (Nira Bozkurt, Vācija).

Pēc diskusijas plkst. 18.00 turpat kinoteātrī Kino Bize aicinām uz īsfilmu seansu Apziņas labirintos: Algoritmiskās vīzijas. Programmas kuratora lomā šoreiz iecelts mākslīgais intelekts, kam tika dots uzdevums ar algoritma palīdzību atlasīt spilgtākās un interesantākās pēdējās desmitgades Eiropas īsfilmas, kas pievēršas tēmām prāts, identitāte un tehnoloģijas.

Programmā Kiosks (Anete Melece, Latvija, 2013), Mīlestība (Rēka Bušī, Francija, 2016), Baseins (Niki Lindrota fon Bāra, Zviedrija, 2014), Ārpasaule (Dāvids OReilijs, Vācija, 2010), Viss (Dāvids OReilijs, Īrija, 2017), un Mēness (Ondržejs Rudavskis, Slovākija, 2012).

Ceturtdien, 11. aprīlī, plkst. 14.30 LKA Nacionālajā Filmu skolā būs iespēja uzzināt vairāk par talanta attīstīšanu īsfilmu industrijā. Ar vērtīgiem resursiem un informāciju par to, kā orientēties īsfilmu industrijā, dalīsies kino industrijas pārstāvji. Gabriele Cegialite (Gabrielė Cegialyte, Lietuvas īsfilmu aģentūras Lithuanian Shorts pārstāve) iepazīstinās ar Baltic Pitching Forum un īsfilmu scenāriju attīstīšanas rezidenci Baltic Shorts Residency, Tara Karajica (Tara Karajica) informēs par Tallinas kinofestivāla Melnās naktis īsfilmu programmas PÖFF Shorts aktivitātēm, un Lauma Kaudzīte pastāstīs vairāk par Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) SHORT RIGA testa skatēm. Lai sniegtu mums plašāku ieskatu Eiropas īsfilmu industrijā un piedāvātajās iespējās, esam aicinājušas Leldu Ozolu, Radošā Eiropa MEDIA Birojs Latvijā pārstāvi. Prezentācija notiks latviešu un angļu valodā.

11. aprīlī, plkst. 19.30 Kaņepes Kultūras centrā notiks diskusija Apziņas labirintos: Kino, atmiņa un 90tie. Deviņdesmitie gadi Latvijā bija pārmaiņu laiks politikā, sabiedrībā, kā arī mākslā. Sarunā apspriedīsim, kāds bija šis laikmeta posms un kā filmas, kuras patērējām bērnībā veidoja mūsu identitāti. Kā arī noskaidrosim, kāpēc deviņdesmito gadu nostalģija joprojām ir tik dominējoša un vai šajā posmā veidojusies kolektīvā atmiņa.

Diskusiju latviešu valodā vadīs režisors Jānis Ābele. Diskusijā piedalīsies Marta Elīna Martinsone, režisore, publiciste un scenāriste; Dace Čaure, kino kritiķe un kuratore; Laima Graždanoviča, 2Annas programmas direktore; Bruno Aščuks, filmu producents un kino kritiķis.

Vakara turpinājumā plkst. 21.30 turpat Kaņepes Kultūras centrā aicinām iejusties klases vakara noskaņās diskotēkā Tape Art 90tie kopā ar lenšu dīdžeju Robertu Gobziņu.

Lai veicinātu filmu un īsfilmu kritikas attīstību un popularizēšanu Baltijas reģionā, Industrijas dienu ietvaros no 7. līdz 11. aprīlim tiks īstenota Jauno kritiķu meistardarbnīca. Šī būs unikāla iespēja trīs Baltijas valstu topošajiem kino kritiķiem apgūt filmu kritikas teoriju, praktizēties īsfilmu analizēšanā, kā arī izvēlēties vienu kritiķu balvas ieguvēju. Meistardarbnīcu vadīs kino kritiķe un žurnāliste Tara Karajica (Tara Karajica, Serbija).
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja